Abonnees treffen iedere maandagochtend per email een citaat aan dat inhaakt op de actualiteit. Zo wordt de start van de werkweek opgefleurd: ter leering ende vermaeck. Aanmelden is vrijblijvend en simpel. Hieronder het archief met interactieve zoekfunctie.

Ook wekelijks een citaat ontvangen?
aanmelden

Spelregels

Voor het citatenabonnement gelden de volgende spelregels:
• Iedereen die een verzoek mailt komt automatisch op de verzendlijst;
• Het abonnement is kostenloos en op ieder moment op te zeggen;
• Emailadressen worden nooit aan derden verstrekt;
• Géén reclame, geen cookies of andere internetstalking;
• Verzending geschiedt wekelijks op maandagochtend;
• Uitgezonderd vakantieperiodes voor uw schone inbox.

Uw gegevens

verzenden

Zoeken

 
Willekeurig resultaat tonen

Navigeer naar

 
 
  Het BMW-effect: tot ik BMW reed, vond ik alle BMW-rijders schurken. Na een stormachtige maidentrip wist ik: het is de schuld van de auto. Het gaat te makkelijk. Maak scheuren kinderspel en de illusie van beschaving komt als boemerang retour.
Bas van Putten (journalist), in: NRC, 28 mei 2016

Nieuwe CBS-cijfers: 684 verkeersdoden in 2023
15
Apr
2024
  Ik denk dat Rotterdam verschrikkelijk veel kansen heeft, als het maar niet gaat vertrutten. Amsterdammers komen hun stad niet uit. Dat mag ik als oud-Amsterdamse wel beweren, ze vinden het veel te prettig onder die stolp van ze. Die vanzelfsprekendheid vormt een gevaar, en dat geldt voor alle grote internationale steden. In Rotterdam heerst veel meer opwinding, verbijstering en verbazing over wat er allemaal mag en kan.
Riek Bakker (stedebouwkundige), in: NRC, 20 november 2015

Feijenoord-Ajax 6-0
08
Apr
2024
  Het maken van kunst is alleen interessant als je breekt met alle conventies, als je helemaal opnieuw begint. Dat begint bij de basis: als jonge kunstenaar moet je je eigen procedures uitvinden, liefst zelfs je eigen materiaal maken. Zoals schrijfster Audre Lorde ooit zei: ‘You’re not going to deconstruct the master’s house by using the master’s tools’. Dat is heel erg waar. Wie een eigen wereld wil scheppen moet die van de grond af opbouwen.
Richard Serra (kunstenaar, 2 november 1938 – 26 maart 2024), in: NRC, 5 juli 2017
02
Apr
2024
  Nul tegenslag is vragen om problemen. De betekenis van lijden is heel breed geworden: het verschil tussen wat je verlangt en wat je krijgt. Je wil je baan houden, maar je wordt ontslagen, je wil een partner, maar die gaat bij je weg, je wil slagen voor een studie, maar het mislukt. Je verlangens botsen met de werkelijkheid en dat resulteert in lijden. Maar juist in die discrepantie schuilt een leerproces, om je verlangens aan te passen, om flexibeler om te gaan met de werkelijkheid.
Damiaan Denys (psychiater), in: De Volkskrant, 29 oktober 2021

Week van de Psychiatrie
25
Mrt
2024
  De gezondheidstoestand van de leider was ook in de Sovjet-Unie altijd al een bron van vruchteloze speculatie. In een land waar democratische wisseling van de wacht onmogelijk is, komt onafwendbaar het moment waarop alleen Magere Hein nog uitzicht biedt op een nieuwe politiek.
Raymond van de Boogaard (voormalig correspondent in Moskou), in: NRC, 14 mei 2022

Presidentsverkiezingen in Rusland
18
Mrt
2024
  Zodra de term islam om de hoek komt kijken, gaat het schuren. Daar raak je als moslim aan gewend, net zoals je gewend raakt aan de slangenbewegingen die je maakt om onder het geschuur vandaan te komen. Als tiener merkte ik bijvoorbeeld dat mijn vegetarische vriendin niemand tegen de haren instreek als ze de ham weigerde. Ik besloot voortaan ook te zeggen dat ik vegetariër was, en dat bleek inderdaad een verbetering.
Ibtihal Jadib (columnist), in: Volkskrant Magazine, 13 juni 2020

De ramadan is weer begonnen.
11
Mrt
2024
  Zoals vrouwen nu hun leven inrichten, zou rond 1900 onze echtgenoten een wettelijke grond hebben gegeven om ons in een gesticht op te sluiten.
Jolande Withuis (socioloog), in: Trouw, 6 mei 2023

Vrijdag 8 maart Internationale Vrouwendag
04
Mrt
2024
  Onderschat niet wat propaganda met je doet. In zo’n gigantisch land, met al die dorpen zonder internet, alleen de Russische tv, 24 uur per dag. Dan ga je vanzelf denken: de wereld is tegen ons.
Genna Sosonko (schaakgrootmeester), in: NRC, 11 maart 2022

De speciale militaire operatie tegen Oekraïne loopt inmiddels twee jaar.
26
Feb
2024
  Rusland bestaat over vijfentwintig jaar niet meer, want dan is het uiteengevallen. Er is een generatie opgegroeid, die alleen aan zichzelf denkt en veel geld wil hebben. En zodra ze miljonair zijn, vertrekken ze. In 2016 zijn tussen de 800.000 en 1 miljoen Russen geëmigreerd. Allemaal specialisten, professoren, hoog opgeleide mensen. Uiteindelijk blijft er hier niemand over.
Galina Arboezova (kunsthistorica), in: NRC, 10 maart 2017

Aleksej Navalny vermoord in de gevangenis.
19
Feb
2024
  Ik raad elk jong mens een tragische liefde aan. Dat vormt je en verrijkt je.
Pedro Almodóvar (filmregisseur), in: NRC, 18 september 2019

Het is weer Valentijsdag
12
Feb
2024
  In 1967 kreeg ik een apart programma voor de liefdesgedichten: Candlelight. Iedereen zei: je bent niet goed bij je hoofd. Tineke de Nooij, die ook Veronica-dj was, zei later tegen mij: ‘Als jij dat gedichtenprogramma deed, lagen wij brullend van het lachen achter de deur.’
Jan van Veen (presentator radioprogramma 'Candlelight'), in: NRC, 11 januari 2019

Jan van Veen, 26 augustus 1944 – 4 februari 2024
05
Feb
2024
  Als je marathonlopers vraagt waarom ze lopen, krijg je vaak het antwoord dat er endorfines in je hoofd ontstaan, een stofje waardoor je je prettig voelt. Dan zeg ik altijd: als je in plaats van 42 kilometer nou vier meter de hoek om loopt, dan zit daar een bruin café waar je dat spulletje gewoon per glas kunt krijgen.
Midas Dekkers (bioloog), in: Volkskrant Magazine, 23 september 2017

Einde Dry Januari
29
Jan
2024
  Kinderen zijn moeilijk te verenigen met de poëzie. En verder heb ik ook gewoon een hekel aan ze. Kinderen zijn nutteloze wezens: je kan er geen goed gesprek mee voeren en ze kunnen niet zuipen. Pas van het moment dat ze Latijn kunnen lezen, kun je er iets mee.
Ilja Leonard Pfeijffer (dichter, schrijver), in: HUMO, 17 maart 2015

Deze week beginnen zowel de Poëzieweek 2024 als De Nationale Voorleesdagen...
22
Jan
2024
  De euro is een prachtig symbool voor politici die verdeeldheid willen zaaien. Maar wat was er gebeurd met de gulden, de schilling en de Belgische Frank tijdens de financiële crisis? Ik kan u verzekeren: die nationale munten en hun wisselkoersmechanisme waren weggevaagd.
Thomas Wieser (voorzitter Eurogroep Werkgroep), in: De Volkskrant, 10 februari 2018

De euro bestaat 25 jaar.
08
Jan
2024
2024
  Zet je autoradio aan en je hoort overal dj’s kakelen en lachen. Liefst om zichzelf, desnoods om elkaar. (…) Met puberen je geld verdienen tot je pensioen. Koning van een schijnwereld waar iedereen bij iedere scheet onder tafel ligt van het lachen. Jaarlijks dieptepunt: het glazen huis, waarin de populairste dj’s zichzelf vieren op een plein in een provinciestad.
Marcel van Roosmalen (columnist), in: NRC, 6 december 2017
18
Dec
2023
  Als Matthijs van Nieuwkerk in z’n talkshow over boeken moet praten, komt overduidelijk tot uiting dat die man nooit zelf een boek leest, maar het laat doen door z’n sulligste, meest half-analfabetische, woordblindste redacteur van De Wereld Draait Door. Ik heb althans nog nooit een verstandige vraag over een van m’n boeken gekregen toen ik te gast was, behalve misschien: ‘Vind je je eigen boeken erg goed?’ waarop ik uiteraard antwoordde: ‘Natuurlijk niet, de boeken van Saskia Noort zijn duizend keer beter.’
Herman Brusselmans (schrijver), in: Nieuwe Revu, 15 februari 2016

Matthijs van Nieuwkerk maakt bij RTL een rentree op televisie.
11
Dec
2023
  Hannah Arendt zei het al: dictatuur begint met het uitgummen van verschillen tussen mensen. De mensen die het eerst voelen dat er iets mis gaat in een land, dat zijn de mensen die net een beetje anders zijn. Bijvoorbeeld LHBTI.
Nori Spauwen (mensenrechten-lobbyist), in: 'M', NPO1, 7 maart 2022

De Russische politie viel gaybars in Moskou binnen, nadat het hooggerechtshof afgelopen donderdag een verbod bekrachtigde op de 'extremistische lhbti-beweging'.
04
Dec
2023
  Er rest maar één middel: wens Wilders alle succes, gun hem het hoogste bestuurlijke mandaat. Niemand anders dan premier Wilders zèlf kan immers bewijzen dat hij niet de oplossing is. De tijd is daarom rijp voor ultrarechts, zonder de smoes dat het gehinderd wordt door linkse coalitiegenoten.
Mohammed Benzakour (schrijver), in: De Volkskrant, 25 mei 2009
27
Nov
2023
  Scholen, burgemeesters en andere feestorganisaties, wat zou het bezwaar zijn tegen het voortschrijdend inzicht om Zwarte Piet te vervangen door een Kleurenpiet, met een rood, geel, blauw, groen of zwart geschminkt gezicht? Kleurenpiet heeft net zoveel lettergrepen als Zwarte Piet, aan onze liedjes hoeft slechts één woord te worden veranderd.
Robert Vuijsje (schrijver), in: De Volkskrant, 12 oktober 2013

Deze discussie speelt inmiddels dus al ruim tien jaar...
20
Nov
2023
  Ik blijf erbij dat nieuwe handelsoorlogen en gewapende conflicten tussen staten de komende decennia zeer waarschijnlijk worden. (…) Laat daar nieuwe volksverhuizingen als gevolg van armoede en klimaatverandering op los, of religieuze spanningen, en u krijgt een idee hoe de nieuwe middeleeuwen eruit zien.
Jonathan Holslag (politicoloog), in: De Volkskrant, 22 november 2014
13
Nov
2023
  Je moet in de politiek nooit leedvermaak hebben. Iedereen komt aan de beurt.
Khadija Arib (voorzitter Tweede Kamer), in: AD, 21 december 2020
06
Nov
2023
  In zijn creatie probeert Jermaine Spivey lichamelijkheid te definiëren door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers in verschillende staten van zijn, niets, iets, plaatsen.
Emily Molnar (artistiek directeur Nederlands Dans Theater), in: promotie première NDT2, 26 oktober 2023

Sinds het vertrek van Paul Lightfoot verkeert het gehele NDT in verschillende staten van zijn, niets, iets, plaatsen...
30
Okt
2023
  Zestien jaar zit ik nu op LinkedIn, wat een uitstekend moment is om de balans op te maken en terug te blikken op alles wat LinkedIn me in die tijd heeft opgeleverd:
Banen: 0
Opdrachten: 0
Schnabbels: 0
Flirts (zakelijk/privé): 0
Aantal keren gelachen: 0
Wel heb ik 396 connecties, aan wie ik niets heb gehad - en zij ook niet aan mij.
Julien Althuisius (columnist), in: Volkskrant Magazine, 28 januari 2023

LinkedIn bestaat dit jaar 20 jaar
23
Okt
2023
  Er is veel stille armoede. Er zijn 800.000 huishoudens die moeite hebben hun huur te betalen. Er gaan 160.000 huishoudens regelmatig naar de voedselbank. Die mensen hebben jarenlang te horen gekregen: dat ligt aan jezelf, succes is een keuze. Dat snoert hen de mond.
Cody Hochstenbach (stadsgeograaf UvA), in: NRC, 10 februari 2022

Vandaag begint De Week van de Voedselbanken
16
Okt
2023
  Als de Palestijnen er niet zouden zijn, zou er in Israël een burgeroorlog uitbreken tussen religieuze en seculiere joden. Op alle fronten is het voortdurend crisis. Maar zo lang Netanyahu aan de macht is, zal er niks veranderen. Het volgen van nieuws over Israël heeft helemaal geen zin.
Micha Wertheim (cabaretier), in: De Volkskrant, 25 maart 2015
09
Okt
2023
  Laatst behandelde ik een shetlander voor darmklachten. Hij was agressief naar zijn eigenaren – geen natuurlijk gedrag. Hij zat vastgeroest in het verleden, waarin hij waarschijnlijk een trauma heeft opgelopen. Ik ben hem op dat verleden gaan behandelen, waarna zijn darmklachten verdwenen. Mijn behandeling bestaat uit toediening van homeopathische middelen, meestal in reukdoses.
Francis Dalebout (homeopaat voor dieren), in: NRC, 22 oktober 2021

Het is overmorgen weer werelddierendag.
02
Okt
2023
  Ik hou ervan om te liegen. Niet in het echte leven, maar in de fotografie. Dat je door het kiezen van een kader, de bouw van je decors, de manier waarop je iets uitlicht, door de aanwijzingen die je geeft aan je model, de emoties van je kijker kunt sturen – net als in een film. Dat je tranen met tuiten kunt huilen, terwijl alles nep is. Dat is misschien wel de essentie van een Erwin Olaf-foto.
Erwin Olaf (fotograaf, 2 juli 1959 – 20 september 2023), in: De Volkskrant, 25 mei 2018
25
Sep
2023
  Een bestuurlijke of politieke loopbaan verliest zijn attractie voor mensen die er goed voor zijn toegerust: zij verkiezen het bedrijfsleven boven de publieke sector. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die menen dat ze hun maatschappelijke idealen het best kunnen uitdragen in de politiek en die zich niet laten ontmoedigen door kritiek van de burgers die zij willen dienen. Maar de vraag is of er genoeg van deze diehards zijn om ons ook in de toekomst fatsoenlijk te besturen.
Sander van Walsum (redacteur), in: De Volkskrant, 6 april 2019
18
Sep
2023
  The Rolling Stones. Van die oude mannen die nog staan te dansen. Joh, ga lekker je kleinkinderen voorlezen.
Sonja Barend (tv-persoon), in: Khalid & Sophie, BNNVara, 31 oktober 2022

Na achttien jaar kwamen de Stones vorige week met een nieuw album.
11
Sep
2023
  Televisie is één grote vuilverbrandingsoven. We zitten met zijn allen naar de rook te kijken en achteraf moeten de critici nog even zeggen dat het stonk.
Clairy Polak (journalist, presentator NOVA), in: Opzij, september 2003

Clairy Polak 30 mei 1956 – 31 augustus 2023
04
Sep
2023
  Poetin zal in het Kremlin sterven, maar hoe en wanneer weet ik niet. Het kan een staatsgreep zijn. Misschien wordt hij door zijn eigen mensen vermoord of misschien komt het volk tegen hem in opstand. We weten het niet.
Garri Kasparov (ex wereldkampioen schaken), in: De Volkskrant, 23 maart 2010
28
Aug
2023
  Dankzij de evolutie van de kunstgeschiedenis kun je veel meer drinken als kunstenaar. Ik kan me niet voorstellen dat Caravaggio of Michelangelo dronken waren toen ze schilderden. Maar Cobra-artiesten, bijvoorbeeld, die konden wel flink drinken en niemand ging dan zeggen: goh, je begint de zon blauw te schilderen en de lucht geel.
Kamagurka (Luc Zeebroek, striptekenaar, theatermaker), in: NRC, 9 juli 2016
21
Aug
2023
  Onder leiding van Rutte is de VVD beeldvorming steeds belangrijker gaan vinden, en daar ben ik niet gelukkig mee. Bij leiderschap gaat het volgens mij om drie dingen: je moet je eigen tegenspraak organiseren, je moet een club mensen om je heen regelen die je kunnen opvolgen. En je moet vertrekken op je hoogtepunt. Dat is maar heel weinig mensen gegeven.
Ed Nijpels (VVD), in: NRC, 29 oktober 2022

Kabinet Rutte-IV gevallen.
10
Jul
2023
  Mijn moeder zei: ‘Syl, het gaat er niet om dat het 150 jaar geleden is, het gaat erom dat het 350 jaar geduurd heeft.’
Sylvana Simons (BIJ1), in: NRC, 21 december 2022

Dit weekend bij Keti Koti waren er excuses voor het slavernijverleden en vroeg de koning om vergiffenis.
03
Jul
2023
  Het interesseert Poetin weinig wat er met de bevolking gebeurt. (…) Hij is geobsedeerd, en niemand die hem kan tegenhouden. Helaas is het in de Russische geschiedenis verankerd dat het lot van de bevolking wordt bepaald door één persoon.
Andrej Kolesnikov (politiek analist), in: NRC, 19 maart 2022
26
Jun
2023
  If instead of a stable government which guarantees security, these bands linked to bin Laden take control, the Africans will move in a mass towards Europe and the Mediterranean will become a sea of chaos.
Muammar Gaddafi (1942 – 20 Oktober 2011, 42 jaar lang leider van Libië), televisie-interview, Tripoli, 8 maart 2011 (Reuters)

20 juni is Wereld Vluchtelingendag
19
Jun
2023
  Ook het Binnenhof is definitief overgenomen door de jongensman. Na decennia van wijze vaders (Drees, Den Uyl, Kok) is het nu de beurt aan een kabinet dat zich laat karakteriseren door spijkerbroeken, honkbalpetjes, T-shirts en -waarom ook niet, Hugo- een volledige wielrenoutfit voor naar het Catshuisoverleg. De future mag dan female worden, het heden is stevig in handen van mannen die zich nog jongens wanen.
Arno Kantelberg (modejournalist), in: Volkskrant Magazine, 2 oktober 2021

De spijkerbroek (Levi's 501) bestaat 150 jaar.
12
Jun
2023
  Feit: stel je zou èlke dag 45.000 euro hebben verdiend sinds de geboorte van Jezus, dan zou je nog minder hebben dan de winst van Shell afgelopen jaar.
Andy Palmen (directeur-bestuurder Greenpeace Nederland), op Twitter, 8 februari 2023

Vandaag is VN Wereld Milieudag
05
Jun
2023
  De BBC schrijft: ‘After a cabinet meeting the Dutch leader cycled to the palace to submit the government’s resignation to King Willem-Alexander.’ Schitterend! Wat als de volgende premier geen fiets heeft, of zelfs helemaal niet kan fietsen?
Thomas Hogeling (journalist), in: De Volkskrant, 19 januari 2021

25 mei is "Fiets naar je werk dag"
22
Mei
2023
  Na dertien jaar AKP-regering zijn de instituties en het staatsapparaat door die partij opgegeten. Alleen loyalisten aan de partij en aan de president krijgen werk en een behoorlijke functie. De staat, het leger, de politie, de veiligheidsdienst, de financiën van de staat, het juridische apparaat, het zijn allemaal APK-mensen, vaak niet erg capabel en dat werkt dus niet.
Cengiz Aktar (schrijver, journalist), in: De Volkskrant, 31 oktober 2015

Verkiezingen in Turkije
15
Mei
2023
  De Engelse media benadrukken dat de monarchie ondanks al die onthullingen van prins Harry niet voor implosie hoeft te vrezen mits de andere royals blijven zwijgen. Dat ook deze storm weer overwaait. Misschien kunnen de Britten het best Charles zijn tijd laten uitdienen en deze opgejaagde disfunctionele familie dan uit haar lijden verlossen.
Jann Ruyters (journalist), in: Trouw, 21 januari 2023

Charles is gekroond.
08
Mei
2023
  Dat spiritualiteit zoveel populairder is dan filosofie komt omdat het lekkerder is. Gemakkelijker. Het werkt en geeft bovendien een behaaglijk gevoel, het is zinnelijk, warm en het ruikt goed - spirituelen, ze doen ook aan badzout en dat soort dingen. Wij filosofen niet.
Daan Roovers (hoofdredacteur Filosofie Magazine), in: De Volkskrant, 28 maart 2009

April = maand van de Filosofie.
17
Apr
2023
  Het is een truc geweest, die slogan: 'Een beter milieu begint bij jezelf.' Nee: een beter milieu begint bij beleid.
Katja Herbers (actrice), in: Volkskrant Magazine, 28 augustus 2021
11
Apr
2023
  Het komt voor dat je op straat wordt aangesproken door een ouder iemand die zegt: "mag ik u even bedanken? Voor alles". Dan staat daarnaast een zoon of dochter van twintig glazig toe te kijken. "Papa, wie is die man?" Dat vind ik wel mooi.
Wim de Bie (17 mei 1939 – 27 maart 2023), in: NRC, 28 oktober 2016
03
Apr
2023
  Je ouders hebben jou gemaakt, maar jij hebt ook een idee-fixe van je ouders. Mijn vader had nog nooit gekookt, maar op mijn moeders ziekbed leerde zij hem dat alsnog. Die flexibiliteit had ik nooit van mijn ouders verwacht. Op mijn 43ste ben ik alsnog een vaderskind geworden. De dingen die ik stom vond aan hem, blijk ik zelf twintig keer zo erg te doen.
Siemon de Jong (presentator VPRO-kinderprogramma 'Taarten van Abel), in: De Volkskrant, 28 februari 2014

Siemon de Jong stopt na twintig jaar met het tv-programma 'Taarten van Abel'...
27
Mrt
2023
  Ik snap niet waarom er zo'n negatieve lading zit aan het woord gelukszoeker. Wij zijn allemaal op zoek naar geluk. Als je een gelukszoeker bent, ben je volgens mij wel oké. Geen crimineel, geen verkrachter, geen moordenaar - nee, je zoekt gewoon geluk. Net als jij en ik.
Danny Ghosen (presentator EO), in: De Volkskrant, 15 januari 2016

Vandaag VN Internationale Dag van het Geluk
20
Mrt
2023
  We hadden met ons gas Nederland vijftig jaar verwarmd en de staatskas gevuld. Maar toen het mis ging, stond Groningen in Den Haag niet bovenaan de agenda. Toen in 2008 vier panden aan de Vijzelgracht verzakten, werd meteen de aanleg van de Noord-Zuidlijn stilgelegd.
Max van den Berg (ex-commissaris van de koning Groningen), in: De Volkskrant, 31 maart 2016
13
Mrt
2023
  Ik heb in mijn loopbaan veel mannen gezien over wie ik dacht: als je een vrouw was geweest, had je alleen de koffie mogen brengen.
Femke Halsema (burgemeester Amsterdam), in: College Tour, NPO2, 8 juni 2021

8 maart Internationale Vrouwendag
06
Mrt
2023
  Thuis was ik het beloftekind. Mijn ouders kregen mij best laat en ik was enig kind. Ze gaven mij veel complimenten en zeiden: je kunt later alles worden wat je wil. Dat dacht ik dus ook. Maar in de grotemensenwereld viel het vies tegen.
Sarah van der Vlerk (regisseur), in: NRC, 19 oktober 2018

1 maart is 'Nationale Complimentendag'
27
Feb
2023
  Met de mobilisatie wilde Poetin het Westen enorm bang maken. Maar het nettoresultaat in Rusland is dat hij de Russen enorm bang heeft gemaakt. Al die ouders die hun kinderen straks moeten missen.
Derk Sauer (media-ondernemer), in: Nieuwsuur, NOS-NTR, 22 september 2022

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels één jaar.
20
Feb
2023
  The weight of this sad time we must obey;
Speak what we feel, not what we ought to say.
The oldest hath borne most: we that are young
Shall never see so much, nor live so long.
William Shakespeare, King Lear, 1606, 1608 of 1619.

Voor de aardbeingen in Syrië en Turkije is nu even geen enkel citaat gepast.
13
Feb
2023
  Beyoncé wisselde, merkten sommige mensen op bij foto's van het optreden, tijdens het zingen op Coachella zelfs van nagellakkleur, wat eigenlijk niet kan. Behalve als je God bent.
Aaf Brandt Corstius (columnist), in: De Volkskrant, 18 april 2018

Uitreiking Grammy Awards
06
Feb
2023
  Kinderen voorlezen voor het slapen gaan... Kinderen groeien op met het idee dat literatuur bestaat om in slaap te vallen. Een boek dient niet ter ontspanning. Neen, een boek dient om wakker te worden, lieve kinderen.
Dimitri Verhulst (schrijver), in: HP/De Tijd, juli/augustus 2019

Het zijn weer Nationale Voorleesdagen
30
Jan
2023
  Mijn cliënten willen allemaal Scarface of The Godfather worden, het is ikke, ikke, ikke. Ze denken niet na over de gevolgen. Ze hebben geen geduld en het lijkt erop dat ze de films niet hebben afgekeken, want het loopt nooit goed af.
Vito Shukrula (advocaat strafrecht), in: De Volkskrant, 23 november 2019

Na 30 jaar werd de Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina gearresteerd
23
Jan
2023
  Cancelcultuur vind ik bij uitstek een kwalijke uitwas van de wokecultuur. Het is wat kinderen doen als ze iets horen dat ze niet leuk vinden: dan stoppen ze de vingers in de oren en gaan ze hard lalala zeggen. Dat is geen activisme. Dat is gewoon kinderachtig. En daar worden we niet beter van.
Ilja Leonard Pfeijffer (schrijver, dichter), in: De Volkskrant, 9 april 2022
16
Jan
2023
  Inflatie is als een soort ketchup. Je slaat vijf keer op de fles en er gebeurt niks. De zesde keer ligt er een hele grote klodder op je bord.
Jan de Ruiter (bestuursvoorzitter Royal Bank of Scotland), in: De Volkskrant, 13 maart 2015

In 2022 hadden we een recordinflatie van 10%
09
Jan
2023
2023
  De slavernij moet een integraal deel zijn van onze kijk op het verleden. Het besef moet er zijn, zonder dat we voortdurend schuld moeten uitstralen. Je bent niet schuldig voor de dingen die je niet zelf hebt gedaan, maar als gemeenschap ben je wel de erfgenaam van je geschiedenis. Dat vergt een bepaalde vorm van relativering en bescheidenheid die Nederland nog niet altijd heeft.
Thomas von der Dunk (historicus), in: De Volkskrant, 10 februari 2017

Kabinet gaat excuses aanbieden voor slavernij-verleden?
19
Dec
2022
  De FIFA vraagt aan het organiserende land een vrijstelling van belastingen en taksen voor de hele organisatie, de sponsors en de bouwondernemingen. Als je een belastingparadijs creëert in je eigen land. Aangezien de EU zoiets nooit zou toelaten, begon het me te dagen dat de FIFA net zulke voorwaarden in het leven heeft geroepen om zich ver van de westerse democratieën te kunnen houden.
Andrew Jennings (onderzoeksjournalist), in: HUMO, 22 september 2015
12
Dec
2022
  Met sms-en en Whatsappen is helder en duidelijk formuleren al helemaal geen vereiste meer, nog een schild om achter weg te kruipen. Elke stap 'voorwaarts' heeft het gemakkelijker gemaakt - een klein beetje maar - om persoonlijk contact uit de weg te gaan, om informatie door te geven in plaats van menselijkheid.
Jonathan Safran Foer (schrijver), in: NRC, 10 december 2016

Dertig jaar geleden (3 december 1992) werd de eerste SMS verzonden.
05
Dec
2022
  Elke traditie begint ergens en dan komt het moment dat niemand zich meer herinnert hoe die nieuwe gewoonte ontstond. Zo komt er een dag dat onze blokkeerfriezen de roetveegpiet als een onvervangbare traditie omarmen.
Paul Scheffer (hoogleraar Europese studies), in: NRC, 14 november 2018
28
Nov
2022
  Alleen al in de VS zijn er sinds de introductie van de auto 3,6 miljoen verkeersdoden gevallen. Wereldwijd zullen dat er miljoenen meer zijn. Een constante ramp die we op de koop toe nemen. Achteraf gezien hadden de achterdochtige boeren die begin vorige eeuw met hooivorken tegen de auto streden gewoon een goed punt: het is ook een duivelsmachine.
Arjen van Veelen (schrijver, journalist), in: NRC, 25 januari 2020

VN Herdenking Verkeersslachtoffers.
21
Nov
2022
  Burn-outs treden vooral op bij mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om hun werk te doen, valt mij op. Bij hen is het verlangen groter om op een betekenisvolle manier bij te dragen aan de samenleving. Verplegers, leraren - juist op die plekken krijgt de intrinsieke zin zo weinig erkenning.
Maarten Coolen (cultuurfilosoof), in: De Volkskrant, 17 januari 2019

Het is de 'Week van de Werkstress'.
14
Nov
2022
  Het heeft er alle schijn van dat wij volgend jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen heroveren. Daardoor zullen de Republikeinen denken – ten onrechte in mijn ogen – dat dit dus de toekomst is. Maar woede en wrok, dat is geen programma. Je moet een idee hebben wat je met het land wil. ‘Die linkse lui verslaan’, dat is geen idee.
Jeff Flake (Republikein, ambassadeur in Turkije), in: NRC, 20 november 2021

Midterm elections
07
Nov
2022
  We moeten de wereld niet als een machine willen besturen, we moeten de wereld opnieuw leren begrijpen: als een organisme. Dat vereist dat we onze plaats erin opnieuw overwegen, we kunnen het ons niet langer veroorloven om onszelf als maat der dingen te zien. Het is een vorm van onvolwassenheid. Alleen peuters denken dat ze het centrum van het universum zijn.
Sander Turnhout (SoortenNL), in: Trouw, 21 mei 2022

31 oktober tot en met 6 november is Nationale Week van het Klimaat
31
Okt
2022
  De kern van het populisme is de nederlaag. De populist bepleit het onmogelijke, hij krijgt zijn zin niet, en zegt daarna: zie je wel, de elites zijn tegen het volk. Dit trucje werkt meestal, maar bevat één risico: je moet niet winnen. Dan kom je terecht in de drabbige situatie van Boris Johnson en andere Brexit-gezichten.
Tom-Jan Meeus (columnist), in: NRC, 28 juni 2016
24
Okt
2022
  De kracht van Xi Jinping is ook zijn zwakte. Hij kan bijna niet meer aftreden of sterven, want het is volstrekt onduidelijk wie hem dan moet opvolgen. Over een ordentelijke opvolgingsprocedure durft niemand te beginnen. En wie garandeert de nu nog onbetwiste leider dat hij na zijn aftreden niet wordt opgepakt door hoge partijleden die hem in stilte verafschuwen?
Garrie van Pinxteren (journalist), in: NRC, 24 december 2021

Het vijfjaarlijkse partijcongres in China is begonnen.
17
Okt
2022
  Als ik terugkijk op mijn eigen gedrag mét testosteron, zie ik machismo, dat venijnige, het laatste woord willen hebben, mijn zin doordrijven, in discussies een val opzetten om gelijk te kunnen krijgen en populistisch argumenteren als ik niet genoeg medestanders vond. Voor een deel ben ik daarvan verlost. Het omslagpunt kwam in 2002. ‘Prostaatkanker’, luidde toen de diagnose. Ik ging hormonen slikken waardoor mijn lichaam na een tijdje geen testosteron meer aanmaakte.
Ivan Wolffers (arts, schrijver, 17 mei 1948 – 7 oktober 2022), in: Nederlands Dagblad, 26 september 2020

Ivan Wolffers overleden.
10
Okt
2022
  De hond is het meest ongastvrije dier ter wereld. Zelfs als er iemand voor een goed doel aanbelt, raakt de hond buiten zichzelf van woede. Ik moet altijd erg lachen als ik zie hoe de hond ook tekeer gaat tegen collectanten voor de Dierenbescherming.
Hans Dorrestein (schrijver, theatermaker), in: 'Het complete anti hondenboek', Amsterdam, 1988
03
Okt
2022
  Het is net als bij het voetballen. Als het narrig en gemeen wordt op het veld en het regent rode kaarten, dan slaat dat over naar de tribune. De tribune is de samenleving. Dus politici, weet wat je zegt en weet wat de betekenis van woorden kan zijn.
Frits Wester (correspondent), in: Humberto, RTL4, 23 juni 2022
26
Sep
2022
  De Troonrede is de tekst van het kabinet. Laat de minister-president het voorlezen. Laat de koning in de zaal gaan zitten op Prinsjesdag. De koning moet de politici in de gaten houden, namens de burger. Door die tekst voor te dragen, kleeft de inhoud toch ook aan hem.
Han van Bree (historicus), in: Trouw, 5 april 2018

Het is weer Prinsjesdag
19
Sep
2022
  A) Oh, dear, I hope it wasn't anyone important!!

B) Normaal is nu eenmaal niet de standaard waaraan het leven van de Queen wordt afgemeten. Haar dagindeling, haar kledij, waar ze woont, niets van dat alles komt ook maar in de buurt van normaal.
A) Queen Elizabeth tegen journaliste Clare Short nadat de mobiele telefoon in diens tas per ongeluk zeer luid hoorbaar werd. In: The Independent, 2 mei 2002 B) Jo De Poorter (communicatieadviseur, presentator), in: HLN, 26 oktober 2021

Queen Elizabeth (21 april 1926 – 8 september 2022)
12
Sep
2022
  Weet je wat ik ook hoop? Dat er een andere manier komt om welzijn en geluk te bepalen. Dat er een heel nieuwe welzijnsdefinitie komt, die verder gaat dan hoeveel nieuwe automobielen en gymschoenen je kunt kopen. Dat mensen eens bedenken wat echte schoonheid in je leven is, wat betreft cultuur, wat betreft muziek, wat betreft natuur.
Hedy d'Ancona, (ex minister, PvdA), in: Volkskrant Magazine, 2 mei 2020
05
Sep
2022
  Tegenover mij zat Mark, fervent twitteraar, uitgesproken rechts. 'Zoiets als #kutkaag hè', vroeg ik, 'waarom zou je dat delen?' Het was niet Marks antwoord dat me fascineerde, maar zijn lange stilte ervoor. Je zag hem denken: Heb ik dat getwitterd? Ja, inderdaad. Goh, waarom eigenlijk?
Doortje Smithuijsen (filosoof, journalist), in: Trouw, 12 maart 2022
29
Aug
2022
  Mijn verkiezing tot allerergste babyboomer door de studentenvakbond is het bewijs dat het geschiedenisonderwijs buitengewoon ondervoed is. Ik ben van vóór de oorlog. Die heb ik bewust meegemaakt. Het is van een verpletterende domheid dat juist de studentenvakbond niet weet wat een babyboomer is.
Bram Peper (ex burgemeester Rotterdam, PvdA), (13 februari 1940 – 20 augustus 2022), in: Intermediair, 31 maart 2005

Bram Peper overleden.
22
Aug
2022
  Boris Johnson misbruikt zijn burgemeesterschap om zichzelf te promoten: hij wil David Cameron opvolgen als leider van de Tory's, en op termijn premier worden. Niet dat hij ervan droomt als premier iets te verwezenlijken, hem gaat het enkel om het premier zijn.
Ken Livingstone (ex-burgemeester London), in: HUMO, 10 februari 2015

Boris Johnson ruimt het veld na ontelbare schandalen.
11
Jul
2022
  1) De belangrijkste innovaties voor de iPhone (internet, gps, Siri, touchscreen) zijn allemaal uitvindingen die door de overheid zijn gefinancierd.

2) Als Apple zijn Amerikaanse verdiensten netjes had opgegeven in de staat waar het grootste deel van zijn waarde is gerealiseerd, zou de beruchte staatsschuld van Californië een stuk lager uitkomen.
1) Wouter Bos (ceo Invest.NL), in: De Volkskrant, 1 juni 2021 2) Mariana Mazzucato (hoogleraar economie en innovatie, universiteit Sussex), in: 'De ondernemende staat', vertaling 2015

De iPhone (eerste smartphone) bestaat deze week 15 jaar. (Introductie op 29 juni 2007)
04
Jul
2022
  En dan het nieuwe triagesysteem. Ik had pas een HET?? Had ik moeten weten: een Hoog Energetisch Trauma. Kind van de trap gevallen. De hoogte van de trap gedeeld door de schouderbreedte van het kind en daar de wortel uit, leverde een U1 op, volgens de assistente. U1? Ja, een ambulance. ‘En hoe is het met het kind?’, wilde ik weten. ‘Die is met zijn lego aan het spelen.’
Jos van Bemmel (huisarts), in: Medisch Contact Nr. 17, 24 april 2014

Aanstaande vrijdag is er een actiedag van huisartsen op het Haagse Malieveld.
27
Jun
2022
  Als je vindt dat je op de wereld zo’n kolossale scheefte in welvaart kunt laten bestaan, zul je altijd vluchtelingen houden. Bestrijd die scheefheid of aanvaard de consequenties.
Hedy d'Ancona (PvdA, ex-politicus), in: NRC, 7 oktober 2017

Vandaag is Wereldvluchtelingendag. Op dit moment zijn er ongeveer 70 miljoen mensen op de vlucht, waarvan de helft kinderen.
20
Jun
2022
  Regels over suiker en alcohol 'betuttelend'? We hebben hier een ongelooflijke òngezondheidsbetutteling. De reclame zegt mij voortdurend dat ik moet gokken, rotzooi moet eten en veel auto moet rijden.
Jochen Mierau (hoogleraar Economie van de Volksgezondheid RUG), in: De Volkskrant, 11 april 2022

Vandaag begint de 'Week zonder Suiker', met onder andere de 'Nationale Suiker Challenge' van het Diabetes Fonds
13
Jun
2022
  Mijn kinderen: soms bedenk ik somber hoe hun jeugd voorbijgaat zonder dat ze zelf geleefd hebben, enkel via dat beeldscherm. In plaats van zelf avonturen mee te maken, besturen ze in een game een poppetje dat avonturen meemaakt. Secundair leven zeg maar. Soms leven ze zelfs tertiair: ze kijken YouTube filmpjes waarin anderen gamen.
Rinske van de Goor (huisarts), in: De Volkskrant, 7 september 2020

8 juni is Nationale Buitenspeeldag
07
Jun
2022
  Abortus is in de Verenigde Staten voor de ene groep moord en voor de andere vrijheid. Wapenbezit is voor de ene groep vrijheid en de andere moord. Wat kan er belangrijker zijn dan moord en vrijheid? En omdat die onderwerpen juridisch niet stevig staan, zijn ze voortdurend in gevaar. Zo krijg je mensen naar de stembus.
Jill Lepore (historicus), in: De Volkskrant, 1 februari 2020
30
Mei
2022
  Afghaanse vrouwen zijn 'meesters' geworden in het herkennen van hun vriendinnen tussen de duizenden andere boerka's op de markt. De stem, de lichaamsvorm en de schoenen zijn herkenningspunten. Kinderen houden de sleep van hun moeders boerka vast, want je eigen mama herkennen is zo eenvoudig niet in Afghanistan.
Natalie Righton (journalist), in: De Volkskrant, 3 april 2010

Afghanistan is terug bij af...
23
Mei
2022
  Belg zijn betekent: ontgoochelingen incasseren. De zoveelste natte zomer; Henin die de finale haalt maar niet wint; 'Iedereen beroemd' dat voor een Oscar wordt genomineerd maar hem niet krijgt. Eurosongfestivals, WK's, Olympische Spelen, Elisabethwedstrijden… De lijst is eindeloos lang. En altijd hetzelfde verhaal: wij winnen niet.
Kristien Hemmerechts (schrijfster), in: 'Een jaar als (g)een ander', 2003

België werd 19e tijdens het Eurovisie Songfestival
16
Mei
2022
  De Hemel, daar verzorgen de Duitsers de administratie, de Italianen de catering en de Engelsen de humor. In de Hel, daar doen Engelsen het eten, de Italianen de administratie en de Duitsers maken de grappen.
Peter Bulwalda (schrijver, columnist), in: De Volkskrant, 22 oktober 2021

9 mei is de Dag van Europa, op deze dag wordt stilgestaan bij de Schumanverklaring van 9 mei 1950.
09
Mei
2022
  Op de basisschool, de Cito-toets: mijn moeder noemde dat 'een sleutelmoment' en zo voelde het ook. Met één test zou worden uitgemaakt of ik naar een middelbare school mocht met een niveau dat hoog genoeg was om daarna te kunnen studeren - in drie dagen bepaalde ik op 12-jarige leeftijd het falen of slagen van de komende tien jaar.
Doortje Smithuijsen (journalist), in: Volkskrant Magazine, 9 januari 2021

Deze week vinden de CITO-eindtoetsen plaats in groep 8 van de basisschool.
19
Apr
2022
  Veel mensen zijn alleen maar bezig met hun lijf. Met gezond eten en sporten. Terwijl, als je daar na drie maanden mee stopt, blijft er niks over. Lees drie maanden goede boeken en je bent een ander mens.
Roxane van Iperen (schrijver), in: HP/De Tijd, juli/augustus 2019
11
Apr
2022
  Dat ik sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989, vrij mag spreken, betekent heel veel voor mij. Voor de meeste mensen betekent dat niet veel, omdat ze sowieso niets te zeggen hebben. Het probleem van de nieuwe landen is dat die vrijheid niet genoten wordt. Het leven is niet anders geworden, het bier wel duurder.
Péter Esterházy (Hongaars schrijver), in: NRC M, 4 september 2004

Gisteren verkiezingen in Hongarije, inmiddels met flink wat minder vrijheid van spreken dan in 2004
04
Apr
2022
  De meeste vrouwen herkennen dit wel: je zit in een vergadering en je wilt iets zeggen, maar je denkt: laat ik het maar niet zeggen, want het zal wel stom zijn. Dan zegt een man het en vindt iedereen het briljant, en ben jij boos op jezelf omdat je het niet hebt gezegd. Vrouwen moeten leren om op te staan en hun zegje te doen, met een ferme stem.
Madeleine Albright (voormalig minister van Buitenlandse Zaken VS), in: De Volkskrant, 27 juni 2020

Bij het overlijden van Madeleine Albright (15 mei 1937 – 23 maart 2022)
28
Mrt
2022
  De ene vrouw was nog mooier dan de ander op al die tapes die we kregen opgestuurd. En toen zag ik Piet Paulusma, die werkte als marketingman bij de PTT en deed het weer er voor Omrop Frieslân een beetje bij. Het was een redelijk onverstaanbare man, maar wel een karakter. Iedereen riep: die Fons is knettergek geworden.
Fons van Westerloo (toenmalige SBS 6-baas), in: AD, 5 februari 2019

Piet Paulusma (15 december 1956 – 20 maart 2022)
21
Mrt
2022
  Het Oekraïense volk heeft (tijdens de Maidan-revolutie van 2014) Viktor Janoekovitsj afgezet, de president-bandiet die erg op zijn Russische collega leek. Poetin was woest, en ook erg verontrust: onder geen beding mochten de Russen te zien krijgen dat een revolutie kan slagen, en dat ze tot democratie, vrijheid en welvaart kan leiden.
Aleksandr Skorobogatov (schrijver), in: DeMorgen, 7 maart 2022
21
Mrt
2022
  Het beste voorstel dat ik heb gehoord is om het stemgewicht te laten variëren als functie van de leeftijd. Hoe meer jaren je nog te leven hebt in een samenleving, hoe groter het gewicht van je stem. Als je erover nadenkt, is dat toch niet meer dan logisch?
Minouche Shafik (econoom), in: Het Financieele Dagblad, 19 juni 2021

Verkiezingen gemeenteraad
14
Mrt
2022
  De monoloog is het natuurlijke genre van de tiran. Urenlang kan hij naar zichzelf luisteren, alleen applaus en gejuich mogen zijn eenspraak onderbreken. Op een langspeelplaat met een toespraak van Stalin was de B-kant in zijn geheel ingeruimd voor applaus.
Tommy Wieringa (schrijver, columnist), in: NRC, 20 juni 2020
07
Mrt
2022
  Zestien, zeventien waren de scholieren, aan wie ik de vraag stelde: als Merkel morgen de oorlog verklaart aan Poetin, wie van jullie meldt zich dan vrijwillig? Ik werd aangekeken alsof ik gek was: wat een bizar idee. Terwijl hun overgrootvaders honderd jaar geleden zich juichend vrijwillig meldden voor de oorlog. En daar zitten maar drie generaties tussen.
Philipp Blom (historicus), in: Trouw, 5 september 2020

Rusland valt Oekraïne aan.
28
Feb
2022
  Zowel nationalisten als communisten hebben karrenvrachten aan officiële wijsheid en propaganda geproduceerd. Sommige mensen noemen dat hersenspoeling, ik zie het als meubilering van de geest. Daar moet ik tegen opboksen, ik probeer die meubels te verschuiven.
Jung Chang (schrijver), in: Volkskrant Magazine, 25 april 2020
21
Feb
2022
  Ik heb veel andere topviolen bespeeld die heel goed waren, maar toen ik deze Stradivarius ontmoette, wist ik instinctief dat dit hem was. De beste violisten praten zelden over de relatie met hun instrument. Het is te intiem.
Min Kym (violiste), in: De Volkskrant, 15 mei 2017

Valentijnsdag
14
Feb
2022
  De revolutie in Oekraïne in 2014 was een nachtmerrie voor Poetin. Jongeren eisten met de Europese vlag in de hand verandering. En toen hun president het land ontvluchtte en ze zijn huis plunderden, kon de wereld meekijken: zijn gouden inboedel, zijn dierentuin. Dàt is waar Poetin bang voor is. Zo ziet zijn huis er ook uit! Dus probeert hij Europa te ontmantelen, te ondermijnen.
Anne Applebaum (historica), in: NRC, 23 februari 2019
07
Feb
2022
  De euro is een prachtig symbool voor politici die verdeeldheid willen zaaien. Maar wat was er gebeurd met de gulden, de schilling en de Belgische Frank tijdens de financiële crisis? Ik kan u verzekeren: die nationale munten en hun wisselkoersmechanisme waren weggevaagd.
Thomas Wieser (voorzitter Eurogroep Werkgroep), in: De Volkskrant, 10 februari 2018

De Euro bestaat 20 jaar.
31
Jan
2022
  Op mijn vijftiende blowde ik veel. Dan had ik last van vreetbuien, weet je. Wat kon ik dus het beste worden? Banketbakker. Ik heb mijn diploma.
Ali B. (rapper), in: Volkskrant Magazine, 27 oktober 2012
24
Jan
2022
  Veel mensen zijn eigenlijk blij als het maandagochtend is, want dan komt er toch een eind aan het geknaag van persoonlijker problemen.
Alain de Botton (filosoof), in: Het Financieele Dagblad, 1 november 2008

Vandaag: Blue Monday
17
Jan
2022
  When the missionaries came to Africa, they had the Bible and we had the land. They said: 'Let us prey'. We closed our eyes. When we opened them, we had the Bible and they had the land.
Desmond Tutu (aartsbisschop, 7 oktober 1931 – 26 december 2021), in: 'Desmond Tutu: A Biography', Steven Gish, 2004.
10
Jan
2022
2022
  1) Mijn diepste motivatie is: hoe veranderen we de samenleving opdat mensen niet meer worden vernederd.
2) Hoe breed moet het politieke landschap zijn? Houden we verkiezingen om veelkleuriger te worden of om macht te herschikken zodat er kan worden geregeerd? We hebben de allerlaagste kiesdrempel. Dadelijk krijgen we nog een Partij voor de Garnalen.
Ed van Thijn (16 augustus 1934 – 19 december 2021), PvdA politicus en bestuurder. 1) in: Vrij Nederland, 29 november 1975 (Bibeb-interview). 2) in: De Volkskrant, 11 mei 2010

Gisteren overleed Ed van Thijn
20
Dec
2021
  Ik heb geen oplossingen. In mijn gedichten zul je niet lezen hoe je bootvluchtelingen moet opvangen of tegenhouden. Kunst kan de wereld niet redden. Maar misschien kan kunst verlichten door troost te bieden, het verstand verlichten door mensen tot denken aan te zetten. Die gedachte is al pretentieus genoeg.
Jan Vanriet (dichter, kunstenaar), in: HUMO, 9 juni 2015
20
Dec
2021
  Inhalen: Max Verstappen doet het of hij doet het niet. En als hij het doet, vertrouwt hij erop dat het goed komt. Dat weet ook degene die hem in de spiegel ziet. Die denkt dan ook eerder: ik laat hem wel gaan, want anders achtvolgt hij me tot op de plee.
Jan Lammers (Formule 1-analist, oud coureur), in: De Volkskrant, 16 maart 2019

Max Verstappen wereldkampioen Formule 1
13
Dec
2021
  Als we nu iets nodig hebben, zijn het capabele, onkreukbare politici die op lange termijn denken, het volk zonodig tegenspreken en het gemeenschappelijk belang voorop stellen. Angela Merkel is zo iemand. (…) Er komen er ongetwijfeld meer.
Caroline de Gruyter (journalist), in: NRC, 3 december 2016

Na 16 jaar nam Angela Merkel deze week afscheid.
06
Dec
2021
  Nog maar een half jaar geleden bekende Nederland zich, bij monde van zijn liberale premier Mark Rutte, tot een ‘slimme’ lockdown. Daarmee impliciet aangevend dat de rest van de wereld, alle buurlanden op kop, met hùn lockdown, hùn mondkapjesbeleid en hùn avondklok zo stom waren als het achtereind van een varken.
Tom Lanoye (schrijver), in: NRC, 4 februari 2021
29
Nov
2021
  Laten we ons geen illusies maken, als Thierry Baudet meer macht krijgt, zal hij die onmiddellijk inzetten om tegenspraak het zwijgen op te leggen. Hij kondigde het al aan bij WNL, toen hij VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer toebeet: „Als ik straks de grootste partij word, bent u de eerste die eruit vliegt.” Niet dat hij daarover gaat, maar het gunt ons een blik in de toekomst.
Tommy Wieringa (schrijver, columnist), in: NRC, 20 juni 2020
22
Nov
2021
  Mensen hechten aan tradities. Ze spreken van een ‘leuk kinderfeest’. Maar vinden kinderen Zwarte Piet echt wel zo leuk? Er wordt veel geld gestoken in anti-pestcampagnes op scholen, maar Zwarte Piet wordt niet als een vorm van pesten gezien? Dat snap ik niet.
Edgar Davids (voetbaltrainer), in: NRC, 13 juni 2020

Tien jaar geleden vonden de eerste arrestaties plaats van KOZP
15
Nov
2021
  Vaccins zijn een mirakel en ze zijn heel erg contra-intuïtief. Je krijgt een naald in je arm en dan gebeuren er gekke dingen in je immuunsysteem. De positieve boodschap is niet zo interessant als de angstaanjagende boodschappen.
Bill Gates (Bill & Melinda Gates Foundation), in: NRC, 15 september 2020
08
Nov
2021
  Ik zie nog steeds wetenschappers en beleidsmakers die hun heil zoeken in technologische oplossingen als elektrisch rijden en warmtepompen. Dat is bijna een ontkenning dat er een probleem is, want technologie lost het allemaal op. Dat is fijn, want dan hoeven jij en ik ons gedrag niet te veranderen en geen luxe en comfort in te leveren.
Pieter Leroy (hoogleraar Milieu en Beleid), in: Radboud Magazine, juni 2019

De internationale klimaattop in Glasgow, de COP26, is officieel begonnen.
01
Nov
2021
  Als je echt van je stoel wilt vallen, moet je eens opzoeken hoeveel ziekenhuisbedden Nederland in de laatste tien jaar heeft wegbezuinigd. Die op intensive care als eerste. In 2010 bezat het er nog 2.800. Vorig jaar, bij het begin van de pandemie, bleef daar minder dan de helft van over. Per honderdduizend inwoners komt dat neer op 6,4. Ter vergelijking met België en Duitsland: die scoren respectievelijk 25 en bijna 30 bedden.
Tom Lanoye (schrijver, publicist), in: NRC, 4 februari 2021
25
Okt
2021
  Jumbo en Albert Heijn hebben prachtige praatjes over duurzaamheid, maar als die sigaretten blijven verkopen, slaat dat helemaal nergens op. Als zij echt om de gezondheid van klanten geven, stoppen ze daar vandaag nog mee.
René Medema (Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis), in: AD, 2 oktober 2020

Het is Stoptober en de LIDL is gestopt met de verkoop van sigaretten.
18
Okt
2021
  Ooit was er voldoende energie van de zon om alles te laten bloeien en groeien. Maar toen de mens aan veeteelt en landbouw ging doen, kwam hij energie tekort. Na de industriële revolutie werd dat tekort zo groot dat hij alles is gaan slopen. Terwijl het leven op aarde al drie miljard jaar op rolletjes liep. De mens verwoest alles, het is een raar beest hoor.
John de Vos (paleontoloog), in: De Volkskrant, 31 augustus 2020
11
Okt
2021
  In de jaren zestig presteerde de televisie in enkele jaren wat woonvoorlichters, binnenhuisarchitecten, meubel- en lampenfabrikanten en bezorgde woonprofessoren in een halve eeuw niet voor elkaar hadden gekregen: de centrale huiskamertafel werd definitief aan de kant geschoven. Het ding stond in de weg.
Jos van der Lans (cultuurpsycholoog), in: De Volkskrant, 23 dec 2000

De Nederlandse televisie bestaat 70 jaar.
04
Okt
2021
  Er is een tijdschrift voor bejaarden: Plus Magazine. Daar staat dan een echtpaar voorop waarvan we mogen aannemen dat het 50-plussers zijn, maar eruit zien als 37. Ze lijken net van de fiets gestapt, na een beklimming van de Alpe d’Huez. Het is van een verbijsterende vitaliteit. Sla je het blad open, dan is het één grote advertentie voor trapliften, incontinentieluiers en zelfmoordpakketten.
Maarten van Rossem (historicus), in: Maarten! Nr 4, 2010

1 oktober is "Internationale Dag van de Ouderen"
27
Sep
2021
  Vanuit Den Haag benutten en delen we de kennis van het Placemaking Europe netwerk, onder meer op jaarlijkse placemakingconferenties, door het delen van best practices en in de ontwikkeling van een open source toolbox voor partijen die aan placemaking werken. (…) We vragen partijen zelf de lead te nemen in hun placemaking projecten en commitment voor de follow up van de resultaten.
Proza uit het “Placemaking startdocument”, Gemeente Den Haag, 22 juni 2021 (author unknown)

26 september is de "Europese Dag van de Talen"
20
Sep
2021
  Bijna elk jaar deden we in augustus hetzelfde voorstel. Omdat de parlementaire pers weinig geheugen heeft, viel het nooit iemand op. Elk jaar was er weer een studenteninstroom en was er een tekort aan studentenwoningen en elk jaar deden wij weer het voorstel leegstaande kantoorgebouwen te gebruiken.
Femke Halsema (inmiddels burgemeester Amsterdam), in: Volkskrant Magazine, 5 maart 2016

Gisteren was in A'dam de demonstratie tegen woningnood.
13
Sep
2021
  De resultaten van militaire interventies zijn dermate dramatisch dat 't nog slechter gesteld raakt met de mensenrechten. Probeer niet de wereld naar eigen inzichten te modelleren, maar houd rekening met belangen van anderen. Onze normen en waarden hebben geen universele geldingskracht. De interventie in Irak door Bush' hysterie na 9/11 heeft in zeer belangrijke mate bijgedragen aan de situatie nu.
Rob de Wijk (Haags Centrum voor Strategische Studies), in: Den Haag Centraal, 2 oktober 2015

Twin Towers Twintig jaar geleden.
06
Sep
2021
  Afghanistan. Een van de opvallendste kenmerken van deze langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis is het apolitieke karakter, gebaseerd op het geloof van achtereenvolgende Amerikaanse regeringen om een politiek probleem op militaire wijze op te lossen. „We onderhandelen niet met het kwaad; we verslaan het”, zei vice-president Dick Cheney in 2003.
Joris Versteeg (ex politiek analist ministerie van Defensie), in: NRC, 1 mei 2021

De Amerikaanse troepen trekken zich na twintig jaar terug uit Afghanistan. Een testlocatie voor nieuwe wapensystemen zal elders gevonden moeten worden.
30
Aug
2021
  AirFrance-KLM blijft ook nu nog krachtig lobbyen tegen de voorgenomen invoering van een vliegtaks. Geen btw op tickets, geen belasting op kerosine en je onttrekken aan klimaatmaatregelen, maar wel janken om staatssteun.
Bert Wagendorp (columnist), in: De Volkskrant, 20 april 2020
19
Jul
2021
  Het lijkt alsof de aanvankelijke onzekerheid over het te volgen beleid (…) geleid heeft tot het zoeken naar bevestiging in de resultaten, waardoor het steeds moeilijker wordt om de ingezette koers te verlaten. Een sprekend voorbeeld hiervan is de manier waarop de fluctuaties in het aantal besmettingen op dagelijkse basis worden geduid: nemen die af, dan is de strategie succesvol, nemen ze niet af, dan heeft de burger zich niet goed aan de maatregelen gehouden.
Colin van der Helden (Hoogleraar geestelijke gezondheid) en Marjan Weeda (psychiater), in: De Volkskrant, 23 februari 2021
12
Jul
2021
  Eén van de mooiste momenten van de vele coronadebatten vond ik het moment dat Geert Wilders ervoor pleitte dat we meer ic-capaciteit van de Duitsers zouden moeten gebruiken. Als de nood het hoogst is, ziet hij ineens in dat Europa toch best handig is.
Maarten van Rossem (historicus), in: Volkskrant Magazine, 7 november 2020

Deze week vergadert de Tweede Kamer voor het laatst, het zomerreces begint.
05
Jul
2021
  Als er in China meer open debat zou zijn over grote vraagstukken, zou er ook meer diversiteit in levensstijlen ontstaan. Maar dit systeem van concurrentie is mee opgezet door de overheid. Iedereen wordt verteerd door angst en druk, niemand heeft energie om na te denken. Dat verklaart deels waarom China zo stabiel is. Heel veel jongeren zijn uitgeput.
Xiang Biao (antropoloog Max Planck Instituut Duitsland), in: De Volkskrant, 19 februari 2021

De Chinese Communistische Partij bestaat deze week (officieel) 100 jaar.
28
Jun
2021
  Het gros van de coureurs heeft alle hersencapaciteit nodig om de auto alleen al op de baan te houden. Coureurs als Max Verstappen hebben dan alleen nog wat capaciteit over voor die ene bijzondere inhaalactie.
Frits van Amersfoort (teambaas F1), in: De Volkskrant, 16 maart 2019

Verstappen haalde in de voorlaatste ronde Hamilton in en won.
21
Jun
2021
  Tjonge, wat ben ik al die voetballers zo beu als kouwe strontpap. En de clou van de zaak is dat het meer dan eens, zelfs bijzonder vaak, nagenoeg ongetalenteerde, over een hele kudde paarden getilde nitwits zijn.
Herman Brusselmans (schrijver), in: HUMO, 6 maart 2018

EK: Het Belgisch elftal won met 3-0 van Rusland, inclusief een herdefiniëring van buitenspel.
14
Jun
2021
  Rijles is een dure hersenspoeling die je verlost van de gezonde angst om met een blok staal van 1.000 kilo langs fietsers en spelende kinderen te sjezen.
Arjen van Veelen (journalist, schrijver), in: NRC, 25 januari 2020

Aanstaande woensdag is het Nationale Buitenspeeldag en worden veel straten in het land afgesloten zodat kinderen er zonder gevaar kunnen spelen.
07
Jun
2021
  Is zoeken naar wie we zijn niet gewoon zoeken naar een passende pose?
Hanna Bervoets (schrijver), in: 'Ivanov', Amsterdam, 2016

Bervoets schreef boekenweekgeschenk 2021.
31
Mei
2021
  The Americans have need of the telephone, but we do not. We have plenty of messenger boys.
Sir William Preece, chief engineer, British Post Office, 1876

Het is vandaag VN Werelddag van de telecommunicatie.
17
Mei
2021
  In Nederland geldt: schrijver dood, oeuvre dood. Alsof je je hele leven voor niks al die boeken bij elkaar hebt zitten priegelen. Denk maar aan Mulisch, Reve en Hermans. Waar zijn ze? Het gaat zo verrekte snèl. Dat zie ik voor mijzelf ook gebeuren, over een paar jaar: 'Brouwers? Er is toch niemand meer die dat leest!'
Jeroen Brouwers (schrijver), in: De Volkskrant, 15 februari 2020
10
Mei
2021
  Ik las de kop: 'Als alles meezit gaat vaccinatie in de week van 4 januari van start.' Het rondedansje was sterker dan ik. Een datum. Een begin! Vermoedelijk is het veel verstandiger om uit die zin de frase 'als alles meezit' te onthouden. Zelf herinner ik me nog goed hoe ik die woorden vol vertrouwen uitsprak aan het begin van een verbouwing.
Sander Donkers (columnist), in: De Volkskrant, 2 december 2020
26
Apr
2021
  De familie van de gouverneur woont in Londen, familie van het hoofd van de geheime dienst woont in India. Hoe moeten wij geloven dat het wel goed zit met de veiligheid in Afghanistan als ze zelf alleen maar in compounds wonen en hun gezinnen niet in Kunduz durven laten wonen?
Naderah Geyah (vrouwenactiviste Afghanistan), in: De Volkskrant, 20 maart 2013

Het leger van de VS inclusief bondgenoten vertrekt na twintig jaar uit Afghanistan. Twintig jaar lang oorlog met gemiddelde kosten van 4 à 5 miljoen dollar per uur. Afghanistan staat nog steeds in de top drie van de herkomstlanden van asielzoekers.
19
Apr
2021
  De verwaarlozing van onze gezondheidszorg is de diepere achtergrond van ons chaotisch coronabeleid en de reden dat we samen met Bulgarije het minst vergevorderd zijn met het inenten van vaccins. Ons gezondheidssysteem was zó hyperefficiënt dat er geen enkele marge was om te improviseren, want werkelijk alles is op rendement berekend.
Geert Mak (historicus), in: DeMorgen, 13 februari 2021
12
Apr
2021
  Toen ik een jaar of 16 was, heb ik eens naar het COC in Utrecht gebeld. Toen er werd opgenomen, viel ik stil, ik wist niet wat te zeggen. Zei een aardige stem: 'Het is moeilijk, hè?' Ik legde meteen de telefoon neer, moest huilen om zoveel begrip. En dacht tegelijkertijd: Jezus, wat reageer ik hier heftig op, wat is er met me aan de hand?
Boris Dittrich (d'66 Eerste Kamer, destijds Tweede Kamer), in: Volkskrant Magazine, 30 mei 2020

Boris Dittrich heeft vanaf 1994 gepleit voor het homohuwelijk en op 1 april 2001 was het zover. Nu precies 20 jaar geleden: eerste homohuwelijk ter wereld.
29
Mrt
2021
  Er is geen denker die zijn zaklantaarntje nog niet gericht heeft op alle weeffouten die Covid-19 ontmaskerde in het neoliberalisme. De zorg is stukbezuinigd, steenrijken zijn gespekt, de expansiedrift is tegen de muur gecrasht. Als links er zelfs nu nog in slaagt de verkiezingen te verliezen, is dat razend knap.
Christiaan Weijts (schrijver, columnist), in: NRC, 19 juni 2020
22
Mrt
2021
  De politieke leider moet rücksichtslos durven zijn, meedogenloos als het nodig is. Als je dat niet in je hebt, kun je het vergeten. Authentiek: ook zoiets. Je moet authentiek lijken, maar het vooral niet echt zijn. Dat doe je maar thuis. Politiek is een performing art.
Marcel Boogers (Bestuurskundige Universiteit Tilburg), in: De Volkskrant, 3 maart 2012
15
Mrt
2021
  Dat merk je nu in die coronacrisis; al die sukkels die in hun leven alleen maar hebben genomen – bankiers, effectenmakelaars – weten zich geen raad. Die levens zijn in één keer helemaal niks meer waard. Maar de mensen in de zorg en het onderwijs kunnen door blijven gaan. Dat zijn de gevers. Daar gaat het om in het leven.
Jeroen van Merwijk (kunstenaar, cabaretier, 11 juli 1955 – 3 maart 2021), in: NRC, 4 april 2020

Yep, hij is dood. 'In zijn algemeenheid is cabaretier zijn niet zo moeilijk: je moet kijken wat iedereen vindt en dan het tegenovergestelde roepen. Dat moet je dan alleen wel durven.'
08
Mrt
2021
  Mag ik iets zeggen? President Poetin heeft zelf op televisie gezegd dat het dankzij hem was dat ik voor medische behandeling naar Duitsland was gebracht. Hebben jullie dat niet gehoord? Natúúrlijk was ik niet thuis. Ik lag in coma en op de intensive care.
Aleksej Navalny (oppositieleider Rusland), tijdens de rechtszaak waarin hij wordt veroordeeld vanwege het verzaken van zijn meldingsplicht, geciteerd in: NRC, 3 februari 2021

Inmiddels is Navalny overgebracht naar een strafkamp in regio Vladimir, 200 kilometer ten oosten van Moskou, voor een straf van 2,5 jaar.
01
Mrt
2021
  Op straat is de sfeer grimmiger geworden. Vroeger maakte je een praatje, ook als je een bekeuring uitdeelde. Nu krijg je een denigrerende opmerking naar je hoofd. Vooral de hoger opgeleiden misdragen zich verbaal.
Marcel Hamminga (rechercheur KLPD), in: De Volkskrant, 13 november 2009

Na het stukgelopen cao-overleg deelt de politie vanaf vanochtend geen bekeuringen meer uit voor kleine vergrijpen.
22
Feb
2021
  Die Dion Graus, die kan alles maken. Hij steekt tirades af in de fractie. Hij neemt het woord en houdt het woord. Slaat op tafel, schreeuwt. (...) Graus is een potentiële tijdbom. Als hij niet wordt geremd, ontploft hij nog eens.
Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven (PVV-dissidenten), in: De Volkskrant, 7 juli 2012
15
Feb
2021
  Ik zit in een Buienradarafkicktraject. Op een dag hoop ik weer zonder voorkennis naar buiten te kunnen. Als het dan begint te regenen, was er kennelijk kans op een bui.
Frank Heinen (columnist), in: Volkskrant Magazine, 22 augustus 2020
08
Feb
2021
  Nederlanders lachen altijd graag om die incompetente Italianen of Belgen, met hun eeuwige begrotingstekorten en snelwegen vol gaten. In Nederland hebben we onze zaakjes tenminste op orde. Sinds het gepruts met de test- en ziekenhuiscapaciteit, het falen van het bron- en contactonderzoek en het geklungel met het vaccin weten we wel beter.
Thijs Niemantsverdriet (columnist), in: NRC, 6 januari 2021
01
Feb
2021
  Nu het mondkapje een symbool is geworden, zullen velen het dragen ervan als gezichtsverlies ervaren. Dat klopt: we verliezen tijdelijk het gezicht op je grote waffel.
Sander Donkers (columnist), in: De Volkskrant, 30 september 2020

Invoering avondklok leidt tot rellen.
25
Jan
2021
  In de psychologie zijn er grofweg twee manieren waarop iemand in een machtige positie terecht komt. De ene is door zich dominant op te stellen. Dan worden mensen bang en zullen ze diegene ruimte geven. De andere is door een positieve bijdrage te leveren aan de groep en zo gaandeweg prestige te verzamelen. Het verschil in uitstraling tussen Trump en Biden is illustratief.
Gerben van Kleef (hoogleraar sociale psychologie UvA), in: Trouw, 10 januari 2021

Aanstaande woensdag machtswisseling VS.
18
Jan
2021
  Een leugen van Donald Trump heeft niet als doel om verkeerde informatie over te brengen. Het is de leugen van de grote jongen, die jou je petje heeft afgepakt en het nu zelf opheeft, terwijl hij glashard ontkent dat hij dat heeft gedaan. Tegen zo'n leugen kun je je niet verweren, omdat de bedoeling van de leugen is om macht te tonen.
Masha Gessen (journalist), in: "Hoe overleef je een autocratie? Donald Trump en de vernietiging van de Amerikaanse democratie.", Amsterdam, 2020
11
Jan
2021
  We hebben niet in de gaten dat we het belang van oude waarden als de gemeenschap en solidariteit aan het vergeten zijn. Wie denkt dat onze samenleving het beste gedijt als ieder voor zichzelf opkomt, moet niet gek opkijken als Nederland geleidelijk uiteenvalt in zeventien miljoen individuen.
Paul de Beer (hoogleraar arbeidsverhoudingen UvA), in: FD, 20 december 2015
04
Jan
2021
2021
  Als er wel een deal is, zal dat een mager handelsakkoord zijn dat de Britse economie ook schade toebrengt. Dat kan de regering niet met succes als een overwinning verkopen, want Britse kiezers zullen vanaf januari volgend jaar merken wat de nadelige gevolgen zijn. No Deal levert meer economische schade op, maar de regering kan in ieder geval de schuld op de EU afschuiven.
Ivan Rogers (voormalig Brits diplomaat), in: NRC, 22 september 2020

Onderhandelingen in cruciale fase.
14
Dec
2020
  Na de Tweede Wereldoorlog zaten wij Britten, een wereldrijk armer, op onze knieën, maar dankzij The Beatles stonden we weer op.
Melvyn Bragg (publicist, journalist), in: De Volkskrant, 23 januari 2016

Morgen is het het 40 jaar geleden dat John Lennon werd vermoord.
07
Dec
2020
  In de leader van het FVD Journaal op YouTube komt het portret van Thierry Baudet liefst vijfmaal voorbij, in het bulletin zelf interviewt hij mensen die hetzelfde zeggen als hij en maakt hij reclame voor zijn eigen boek. Hij is zijn eigen gast in een studio die spiegelpaleis en echokamer ineen is.
Tommy Wieringa (schrijver, columnist), in: NRC, 20 juni 2020
30
Nov
2020
  Trots op de nationale cultuur zonder in ordinair nationalisme te vervallen: Angela Merkel kan dat. Als politicus spreken over kunst zonder in elke tweede zin naar het rendement te vragen: een verademing. De kunst in het hart van de maatschappij te situeren in plaats van haar naar de marge te verbannen: welke Europese leider doet haar dat na?
Tommy Wieringa (schrijver, columnist), in: NRC, 29 augustus 2020

Angela Merkel ist jetzt seit 15 Jahre unsere Bundeskanzlerin.
23
Nov
2020
  Hele beschavingen zijn ten onder gegaan aan mannen in groepjes. In hun eentje veranderen mannen de wereld, bedenken ze de relativiteitstheorie of schrijven ze Hamlet; in groepjes rijden ze op een bierfiets de gracht in, gaan ze dorpen plunderen of ontwerpen ze de Fiat Multipla.
Japke-d. Bouma (columnist), in: NRC, 7 september 2018

19 november is 'Internationale Mannendag'
16
Nov
2020
  Richard Nixon had uiteindelijk wèl genoeg verantwoordelijkheidsgevoel zodat hij besloot om terug te treden voordat hij zou worden afgezet en berecht. Hij was gek en paranoïde maar uiteindelijk wel een patriot met respect voor de grondwet. Maar Donald Trump? Hij zal nóóit vrijwillig vertrekken. Ze zullen hem moeten dwingen.
David C. Johnston (biograaf Donald Trump), in: Vrij Nederland, 15 februari 2017
09
Nov
2020
  Good morning on this, the 21st day before Election Day. Hillary Clinton’s chances reached 91 percent last night — their highest point yet in this election cycle. (…) At this point, even a large polling miss would not be enough for Mr. Trump to win — it will take a sudden and striking change in the fundamentals of the presidential race.
Josh Katz (journalist), in: The New York Times, 18 oktober 2016
02
Nov
2020
  Aan de keukentafel bij Jan Six prentte de heer des huizes mij steeds in: "Geert, oud geld bestaat niet meer". Adellijke families die wel vermogend zijn hebben ergens in de twintigste eeuw dat geld opnieuw verdiend. De Oranjes uitgezonderd. Maar ja, die hoeven geen belasting te betalen.
Geert Mak (historicus), in: NRC, 27 augustus 2016
26
Okt
2020
  De brede blik, het in beelden denken en de flexibiliteit van onze generatie vind ik mooi. Maar een nadeel is de grote vluchtigheid. Het enige wat nu stabiel populair is, zijn kattenfilmpjes. De rest is allemaal vluchtig. Dat heeft voor politiek zeker een risico. We moeten wel blijven nadenken. Als je in de verleiding meegaat ‘hoe scoor ik het best deze week’, dan bewijs je het land volgens mij geen dienst.
Klaas Dijkhoff (fractievoorzitter VVD), in: NRC, 9 januari 2016
12
Okt
2020
  Dan gaf Rutte een zwieperd aan het rad van fortuin, toverde hij een rookgordijn tevoorschijn, goochelde hij goedgemutst een munt uit iemands linkeroor, maakte hij links en rechts grapjes, zwaaide hij vrolijk 'dag!' in de deuropening, en bleef de Kamer duizelig achter, met het onrustige gevoel dat ze opgelicht was, al wist niemand precies hoe.
Sheila Sitalsing (columnist), in: De Volkskrant, 17 oktober 2019

Mark Rutte tien jaar premier
05
Okt
2020
  Met een verhaal over een pratende hond kan ik bij grote mensen niet aankomen. Bij kinderen zit dat anders. De meeste kinderen weten dat dieren kunnen praten. Je moet alleen heel goed naar ze luisteren, anders merk je het niet.
Guus Kuijer (schrijver), in: "Olle", Amsterdam, 1990

Kinderboekenweek
28
Sep
2020
  Het feit dat ik, als 39-jarige man, niet over dat pesten wil praten als jij er naar vraagt, zegt toch al alles? Je vergeet het nooit. Systematisch pesten betekent dat je elke dag met buikpijn naar school gaat.
Javier Guzman (cabaretier), in: Volkskrant Magazine, 3 december 2016

21 t/m 25 september is Week Tegen Pesten
21
Sep
2020
  Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren.
Zkh Willem-Alexander (voorlezer van de tekst), in: Troonrede 2015, 15 september 2015
14
Sep
2020
  Op dit moment is Poetin echt onbetwist de leider. Er zijn geen politici die hem naar de kroon kunnen steken. Maar toch is hij heel wantrouwend. Hij is bang voor iedereen. De kring van adviseurs rond hem wordt steeds kleiner. Als je aan het hoofd staat van een autocratisch systeem, zie je overal vijanden.
Steven Lee Meyers (biograaf Poetin), in: De Volkskrant, 19 januari 2016

Vergiftiging Navalny
07
Sep
2020
  I think it is just terrible and disgusting how everyone has treated Lance Armstrong, especially after what he achieved, winning seven Tour de France races while on drugs. When I was on drugs, I couldn't even find my bike.
Willie Nelson (muzikant), op zijn facebookpagina, juni 2013
31
Aug
2020
  We zullen er de komende decennia aan moeten wennen dat je fysiek verplaatsen maar een van de manieren van reizen vormt. De mooiste reizen maak je straks in je eigen kamer, via virtuele rondleidingen door musea, stadscentra en natuurgebieden of het lezen van een boek. Binnenkort met authentieke geuren en geluiden. Tourist, stay home!
Louise O. Fresco (Voorzitter RvB Wageningen University), in: NRC, 23 augustus 2017
13
Jul
2020
  Je leert dat je instructies soms moet negeren. Je móét wel. Want die worden gegeven op een veilige afstand in New York, Brussel, Den Haag of waar dan ook. Wat wij in Sebrenica hebben gedaan, was het precies opvolgen van de instructies. Daarvan zijn zevenduizend mensen de dupe geworden.
Jan Pronk (ex speciale vertegenwoordiger VN), in: Volkskrant Magazine, 7 april 2018

25 jaar geleden viel de enclave Sebrica in aanwezigheid van Dutchbat.
06
Jul
2020
  Zelfs als je het Europese Hof buiten beschouwing laat, is wat deze regering doet flagrant in strijd met de Poolse wet. En daarbij is het politiek ook heel gevaarlijk, omdat PiS instituties afbreekt en ze vervolgens niet vervangt door iets beters maar door vriendjespolitiek.
Tomasz Sawczuk (filosoof, jurist), in: Trouw, 9 mei 2020

Eerste ronde presidentsverkiezingen in Polen
29
Jun
2020
  Een politieke peiling is zoiets als op de weegschaal staan, denk ik: je kunt er maar beter niet te veel op letten, zeker niet na Kerst.
Sigrid Kaag (D66, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), in: De Volkskrant, 19 mei 2018

Sigrid Kaag stelt zich kandidaat als lijsttrekker D'66.
22
Jun
2020
  Bij de HEMA zag ik dezelfde zwarte magnetronbakjes die we in de noodopvang krijgen. Sommige van die bakjes kosten wel 8 of 9 euro per stuk. Dus het is niet zo dat ze ons alleen maar het allergoedkoopste of het slechtste geven. Andere vluchtelingen denken dat soms, maar het is gewoon het traditionele eten hier.
Mohannad El Jechi (Syrisch asielzoeker), in: De Volkskrant, 9 april 2016

Het voortbestaan van de HEMA is momenteel onzeker
15
Jun
2020
  Neem de serie 'Flikken Rotterdam'. Ik woon in Rotterdam, het is de meest diverse stad van Nederland. De helft heeft er een niet-Nederlandse achtergrond. De agenten zijn er heel vaak gekleurd, de burgemeester is een Marokkaan. Hallo! Dan kan je het toch niet maken om een 'main cast' te presenteren met maar één Marokkaanse actrice? Laat gewoon zien: dit is Rotterdam.
Hesdy Lonwijk (regisseur), in: Vrij Nederland, 16 juli 2016
08
Jun
2020
  Het Chinese Propaganda-departement besloot op 4 februari driehonderd journalisten van staatsmedia naar het crisisgebied te sturen om verslag te doen. Dat leidt tot uitzendingen als die van de Chinese staatszender CCTV op dinsdag, waarin blije gezichten te zien waren van mensen die genezen en wel uit het ziekenhuis werden ontslagen. Tekenend was dat zij eerst de Communistische Partij en toen pas de medische staf bedankten.
Garrie van Pinxteren (journalist), in: NRC, 14 februari 2020

Het jaarlijks Chinees Nationaal Volkscongres is weer begonnen.
25
Mei
2020
  Ten tijde van het poldermodel zat Nederland als het ware onder een grote kaasstolp die door een paar kogelinslagen van binnenuit is opengespat. Opeens bleken alle stormen die al over Europa trokken, ook over Nederland te razen.
Tom Lanoye (schrijver), in: NRC, 17 augustus 2007

75 jaar poldermodel. Op 17 mei 1945 werd de Stichting van de Arbeid opgericht.
18
Mei
2020
  Het is hoog tijd dat de politiek opnieuw vaststelt wat de taken van een fatsoenlijke overheid zijn. (...) De markt is prachtig, voor concurrerende producten. Maar niet voor ziek-zijn, politie, onderwijs, waterbeheer, ruimtelijke ordening, voedselveiligheid.
Marc Chavannes (journalist), in: NRC, 29 maart 2008
11
Mei
2020
  Kunst is zo goed voor het toerisme, de economie! Ik hoopte zo dat we dat stadium eindelijk voorbij waren, dat de waarde van kunst en cultuur niet meer bevochten hoefde te worden, zoals je het bestaan van ziekenhuizen, fietspaden of basisscholen ook nooit hoeft te vergoelijken met het argument dat ze zo fijn zijn voor de staatskas.
Christiaan Weijts (schrijver, columnist), in: NRC, 17 april 2020

Naast bedrijfsleven komt er nu ook steun voor de cultuursector...
20
Apr
2020
  Een prediker hielp me op het spoor van de economie. Als kind van negen jaar vroeg ik hem wat armoede is. Hij zei toen: 'Dat heeft met economie te maken.' Ik snapte toen nog niet wat 'economie' betekende, maar ik wist meteen dat ik daar meer over wilde weten.
Arnold Heertje (Econoom, 19 februari 1934 – 4 april 2020), in: De Volkskrant, 7 april 2016
06
Apr
2020
  Noem mij een land waar de eerste fase van een epidemie foutloos verloopt. Wat wij hebben neergezet, krijgt geen enkel land voor elkaar. De snelheid en efficiency laten de voordelen van ons Chinese politieke systeem zien. De wereld kan op China vertrouwen.
Xu Hong (Chinees ambassadeur in NL), in: De Volkskrant, 4 februari 2020
30
Mrt
2020
  A) Er waren momenten waarop je je kon voorstellen dat DWDD een item zou maken rondom een doperwt, waarin werd betoogd dat de doperwt op de tafel in de studio de Grootste en Belangrijkste Doperwt van onze tijd was – en dat je het nog zou geloven ook.

B) Als we alles in de programmering hadden laten staan waarvan mensen hielden, keken we nu nog naar Swiebertje.
A) Arjen Fortuin (journalist), in: NRC, 12 februari 2020 ........... B) Frans Klein (televisiedirecteur NPO), in: Volkskrant Magazine, 9 december 2017

Na 15 jaar stopt De Wereld Draait Door
23
Mrt
2020
  Zolang wij dingen hoger aanslaan dan ideeën, blijft de geestelijke armoede in stand die je ook terugziet in deze stikstofaanpak. We krijgen een minuscule reductie via dat wegverkeer, ten gunste van een bouwsector die voor amper één procent van de totale stikstofdepositie verantwoordelijk is. Maar de luchtvaart? De scheepvaart? De veestapel?
Christiaan Weijts (schrijver, columnist), in: NRC, 15 november 2019

Vanaf vandaag maximaal 100 km/h op de Nederlandse snelwegen.
16
Mrt
2020
  De griepprikjes zijn weer gezet. Iets minder dan vorig jaar, maar nog steeds kan mijn skivakantie ervan betaald worden. Een mooie beloning voor de jaarlijks terugkerende verkoop van gebakken lucht. Want het lijdt geen twijfel: de werkzaamheid van het griepvaccin (zeker bij 65-plussers) is evenmin aangetoond als de werking van homeopathie.
Jos van Bemmel (huisarts), in: Medisch Contact Nr. 49, 7 december 2012
09
Mrt
2020
  Mijn vader begreep nooit hoe het nou kon dat wij na twee jaar basisschool nog geen belastingformulier konden invullen.
Ahmed Marcouch (PvdA bestuurder Amsterdam-Slotervaart), in: Brandpunt Profiel, KRO, 3 december 2008

We mogen vanaf gisteren weer aangifte doen bij de belastingdienst
02
Mrt
2020
  Ik had al veel langer moeite met het katholieke geloof, maar de directe aanleiding om mij uit te schrijven bij de katholieke kerk was het moment waarop in Reuzel, een plaatsje hier niet ver vandaan, prins carnaval Gijs d’n Urste, tijdens de carnavalsmis vanwege zijn geaardheid niet ter communie mocht gaan – hij was homoseksueel.
Wim Daniëls (taalkundige, schrijver), in: Trouw, 4 oktober 2019
24
Feb
2020
  Ik heb een onwankelbaar geloof in de kracht van muziek. In het uitdragen daarvan heb ik het fanatisme van de gelovige. Als je niet van Bach houdt, wat een armoedig leven heb je dan.
Reinbert de Leeuw (pianist, componist, dirigent), in: NRC, 12 september 2019

Reinbert de Leeuw, 8 september 1938 – 14 februari 2020
17
Feb
2020
  Wie wel eens een modeshow of filmgala aandoet, is bekend met het fenomeen goodiebag: de tas vol cadeautjes, die na afloop klaarstaat voor de genodigden. Die van de Oscars is berucht: gratis vakanties, liposuctie, juwelen, auto's, designersnoep, droomtherapie, mobiele sauna - werkelijk àlles wat filmsterren al hadden, krijgen ze cadeau.
Bor Beekman (columnist), in: De Volkskrant, 17 juni 2016

Uitreiking van de Oscars
10
Feb
2020
  Fietspaden, het zebrapad, die zijn bedacht vanuit de auto. En neem verkeerslichten met een fietsje erop. Leuk dat we die hebben, maar dat verkeerslicht staat er natuurlijk, vooral in onze binnensteden, alleen maar zodat auto’s door kunnen rijden.
Marco te Brömmelstroet (directeur Urban Cycling Institute UvA) in: De Correspondent, 26 juli 2017
03
Feb
2020
  Eerst hebben ze besloten afstand te doen van de grootste exportmarkt van het Verenigd Koninkrijk – Europa – en de zeggenschap over de regels die daar gelden. En nu gaan ze Schotland aanraden om juist geen afstand te doen van zijn grootste exportmarkt – Engeland – en de zeggenschap over de regels die daar gelden.
Janan Ganesh (journalist Financial Times), in: NRC, 17 maart 2017

Aanstaande vrijdag is de Brexit een feit.
27
Jan
2020
  We zijn in de Donald Duck heel nauwkeurig op onze taal - niet te veel spreektaal, bijvoorbeeld – en we houden van oude woorden. Woorden die in het radioprogramma De Taalstaat ‘vergeetwoorden’ worden genoemd: doerak, ben je belatafeld, stoethaspel, bolleboos, schobbejak, de rapen zijn gaar. We vinden het belangrijk dat die woorden ook bij een nieuwe generatie blijven leven.
Joan Lommen (hoofdredacteur Donald Duck), in: NRC, 10 december 2015

De Donald Duck is nu het blad met de grootste (betaalde) oplage.
20
Jan
2020
  De Amerikaanse versie van 'Sesamstraat' was een paradijs zonder slang. Er zat geen spanning op, je miste de buurman die je bal lek snijdt. Dat werd mijn rol. De Amerikanen wilden graag positieve voorbeelden, ze hebben hier een ander soort humor. We houden hier van dwarse figuren.
Aart Staartjes (acteur, Meneer Aart), in: De Volkskrant, 2 februari 2016

Aart Staartjes, 1 maart 1938 - 12 januari 2020
13
Jan
2020
  Uiteindelijk heeft een tekenaar maar één opdracht: de koning erop wijzen dat-ie minder kleren aanheeft dan hij zelf denkt.
Siegfried Woldhek (cartoonist), in: NRC, 19 december 2015

Op 7 januari 2015 (vijf jaar geleden) vond de aanslag op Charlie Hebdo plaats.
06
Jan
2020
2020
  De eerste vraag die Donald Trump me stelde toen ik hem aan de telefoon had na zijn verkiezing tot president. ‘Hoe zit het met de Brexit?’, vroeg hij. ‘En wie is de volgende?’ Er klonk duidelijk de hoop door in zijn stem dat er een lange rij landen stond te trappelen hetzelfde te doen. Ik heb hem geantwoord dat de Brexit de rest van de EU meer dan ooit verenigd heeft. Godzijdank is de Brexit van grote didactische waarde geweest.
Donald Tusk (scheidend EU-president), in: De Volkskrant, 6 december 2019
16
Dec
2019
  Mariah Carey heeft bewezen dat ze nooit dreigementen uit zonder ze ook echt uit te voeren, en ze heeft voor deze winter alweer een kersttour aangekondigd om u in levenden lijve op de zenuwen te komen werken. Het is de tweede keer dat ze daarmee ook naar Europa trekt, wat van Mariah Careys kersttour, net als de klimaatopwarming, stilaan een ramp maakt die de héle wereldbevolking treft.
TTT-muziekpagina, in: HUMO, 9 oktober 2019

In Madrid is de klimaattop begonnen...
09
Dec
2019
  Sinterklaas is geen statisch feest. De laatste twintig jaar is veel veranderd. Stoute kinderen moesten ooit mee naar Spanje. Eind jaren zestig vonden ze het nog bijzonder dat mijn vader Piet Römer zei dat hij alleen hoofdpiet wilde zijn als hij niet krom hoefde te praten. Kun je nagaan.
Paul Römer (directeur NTR) in: De Volkskrant, 25 mei 2016
02
Dec
2019
  Tijdens de overname van Hongkong door China in 1997 vertrokken veel mensen uit onzekerheid: ze wisten niet hoe slecht het zou worden onder Pekings bestuur. Nu vertrekken mensen uit zekerheid: ze weten dat het slecht wordt.
Johannes Chan (hoogleraar rechten in Hongkong), in: De Volkskrant, 5 september 2016

Verkiezingen in Hongkong
25
Nov
2019
  Maak er gewoon een helper van Sinterklaas van en noem hem Piet. Je zult zien dat kinderen moeiteloos die switch maken. Veel volwassenen zouden een voorbeeld moeten nemen aan hun kinderen. Dan zou de wereld er een stuk zonniger uitzien.
Willem Koops (emeritus hoogleraar ontwikkelingspsychologie Universiteit Utrecht), in: De Volkskrant, 17 november 2019
18
Nov
2019
  Ruwe olie is een supernuttige bron van chemische verbindingen. (…) Over enkele decennia zullen we terugkijken en ons voor het hoofd slaan dat we zo stom waren om het spul te verbranden.
Theodore Gray (chemicus, schrijver), in: 'Moleculen. De elementen en de architectuur van alles', Fontaine, Hilversum, 2016

Iran ontdekt op één na grootste olieveld van het land
11
Nov
2019
  Een wijs man loopt met gebogen hoofd, haast onzichtbaar, als stof.
Uwe Tellkamp (schrijver), over hoe je te beschermen tegen de Stasi in de DDR. In: 'De Toren. Verhaal uit een verzonken land.' Vertaald door Goverdien Hauth-Grubben, Amsterdam

Duitsland herdenkt de val van de Muur.
04
Nov
2019
  Het hele Brexitproces is in tweeënenhalf jaar voor de Britten al een grotere geldverkwisting geweest dan alle betalingen aan de Brusselse bureaucratie over vijftig jaar samen…
Peter de Waard (columnist), in: De Volkskrant, 15 januari 2019

Brexit 31 oktober wordt weer uitgesteld.
28
Okt
2019
  Op de Toneelschool kreeg ik opeens vragen als: waarom wil je toneelspelen? Ik dacht: nou ja, omdat ik het leuk vind. Maar dat was in de ogen van een aantal medestudenten niet het goede antwoord. Ik moest ineens ingewikkelde kunstenaarsantwoorden geven.
Stefan van de Walle (acteur), in: De Volkskrant, 15 april 2016

Vijftig jaar geleden begon Aktie Tomaat
14
Okt
2019
  'Je moet nooit naar een vliegtuig rennen', roep ik snelwandelend. 'Weet je waarom niet?' Suzy reageert niet. 'Omdat je je dan tijdens het neerstorten extra dom voelt.'
Peter Buwalda (schrijver), in: De Volkskrant, 11 april 2014

KLM bestaat vandaag 100 jaar
07
Okt
2019
  Nixon boog uiteindelijk voor de rechtsstaat. Toen impeachment dreigde, stapte hij op, in het besef dat de VS belangrijker waren dan hijzelf. Het is de vraag of Trump diezelfde afweging zou maken.
John Dean (kroongetuige tijdens Watergate), in: NRC, 18 februari 2017

Impeachment Donald Trump is ingezet.
30
Sep
2019
  Alleen al de Tilburgse hennep-industrie is met 2.500 verdachten, 60 criminele bendes en een illegale jaaromzet van zo'n 800 miljoen --dat is meer dan de gemeentebegroting hè-- een ernstige bedreiging voor de samenleving.
Rienk de Groot (hoofd recherche Zeeland-West-Brabant), in: De Volkskrant, 26 april 2016
23
Sep
2019
  De ergste zin uit de troonrede: 'Ook in de geopolitieke verhoudingen verandert er het nodige.' Ik had vroeger een collega die, wanneer een stagaire het had gewaagd in een stukje 'er verandert het nodige' te tikken, heel hard brulde 'En wie ben jij om te bepalen dat dat nodig is?'
Sheila Sitalsing (columnist), in: De Volkskrant, 20 september 2017
16
Sep
2019
  Als theatermakers worden we geacht de actualiteit te duiden, maar de machthebbers hebben onze sector ontmand. Er is een engel der wrake door het toneellandschap gegaan. Er zijn gezelschappen gesneuveld, andere moeten zich het vege lijf redden met bedelmissies en handtekeningenacties. Ken uw plaats, dat klinkt erin door. We waren blijkbaar een te grote uitwas geworden.
Pierre Bokma (acteur), in: Volkskrant Magazine, 24 december 2016

Het UIT-seizoen is weer begonnen.
09
Sep
2019
  Mijn zusje kwam niet meer bij van het lachen toen we na tien dagen New York naar Katendrecht gingen. Daar zagen we een groot bord hangen met de marketingtekst: 'Katendrecht: Manhattan aan de Maas'.
Zihni Özdil (historicus, columnist), in: NRC, 18 december 2015

Rotterdam mag het Eurovisie Songfestival gaan organiseren...
02
Sep
2019
  Je haalt wat water uit de grond, stopt het in een flesje, vertelt er een mooi verhaal bij en opeens is het heel veel waard. Treffende voorbeelden zijn Bar-le-Duc en Sourcy. Zij putten uit precies hetzelfde water in de provincie Utrecht als het lokale waterleidingbedrijf Vitens. Een tweeliterpak Bar-le-Duc kost 75 eurocent, terwijl Utrechters voor dit bedrag 500 liter van hetzelfde water uit de kraan kunnen krijgen.
Tom Niekamp (KRNWTR), in: De Volkskrant, 2 april 2016

De NS gaan watertappunten maken op alle stations.
15
Jul
2019
  Vroeger hoefde je voor een echte man alleen maar even de burlende geluiden richting voetbalkantine te volgen en dan had je zo een hele kluit. Tegenwoordig vind je ze net zo makkelijk bij de yoga en bij het bloemschikken, en zijn juist de vrouwen heer en meester in het voetbal geworden.
Japke d. Bouma (columnist), in: NRC, 8 februari 2019
08
Jul
2019
  Veel vooruitgang schijnt begonnen te zijn met verveling: juist als mensen niets te doen hadden, kwamen ze op allerlei ideeën. Mensen met smartphones hebben altijd wat te doen.
Olaf Tempelman (columnist), in: De Volkskrant, 2 maart 2018

Aanleiding: vanaf vandaag is gebruik van de smartphone op de fiets strafbaar.
01
Jul
2019
  Kies als motorrijder niet het uiterste van de pk-fanaten. Voor u het weet, rijdt u op een onbeheersbaar racemonster tussen allerlei in groene en gele motorpakken gestoken gekken, die van de ene snackbar naar de andere razen, en gaandeweg stuk voor stuk omkomen in het verkeer. U staat maandelijks naast een vers geopende groeve, te midden van de bedrukt kijkende leden van uw motorclub, starend naar een felgekleurde motorhelm, die op de kist langzaam het graf in zakt.
Goof Bakker (journalist, reclamemaker), in: NRC, 5 juni 2008

Vrijdag begint de TT Moto GP in Assen.
24
Jun
2019
  De Gouden Loekie mag anders suggereren, ik ken niemand die tijdens de film gaat plassen om op tijd terug te zijn voor de reclame.
Gustaaf Haan (De Zonnefabriek), in: De Volkskrant, 27 september 2014

De publieke omroep wordt grotendeels reclame-vrij.
17
Jun
2019
  Je kunt kunstenaars in China haast beschouwen als een soort circusdieren. Op het podium hoor je ze niet huilen, daar voeren ze hun kunstjes op. Maar dat zegt niets over het leven van die dieren achter de schermen. Dat is erbarmelijk.
Ai Weiwei (kunstenaar), in: NRC, 1 december 2017

Dertig jaar geleden werd het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede neergeslagen, aantal doden onbekend.
03
Jun
2019
  Europa staat nog altijd voor vrede en het is het grootste gebied waar vrijheid heerst ter wereld. Maar dat zien vooral mensen buiten Europa. Hier wordt Europa verantwoordelijk gehouden voor alle misstanden in de maatschappij. Daar kan de boodschap van vrede niet tegenop.
Yves Pascouau (Brusselse denktank), in: De Volkskrant, 7 jnui 2014
26
Mei
2019
  Zullen Europeanen voor méér in beweging komen dan uitsluitend voor het behoud van pensioenen en vakanties? Want als dat niet zo is, dan is er niet veel hoop. Als Europeanen besluiten dat er wél méér is, dan is er reden tot optimisme.
James Kirchick (Foreign Policy Initiative), in: NRC, 7 april 2017

Europese verkiezingen
20
Mei
2019
  Het valt mij op dat ouders hun kinderen tegenwoordig vaak te leuk vinden. Dat vind ik kwalijk vormend gedrag. Sommige ouders rollen continu een rood lopertje uit voor hun kind. (…) Gun je kind teleurstellingen. Die leren je kind om te reflecteren, meer begrip op te brengen voor anderen en zorgen dat het van zijn voetstuk valt.
Désanne van Brederode (schrijver en filosoof), in: Trouw, 31 mei 2018

Aanstaande woensdag 15 mei is UN internationale dag van het gezin
13
Mei
2019
  Het zou kunnen dat Nederland in 2030 het Suikerfeest viert, maar dan zonder ramadan. Nederlanders pakken liever alleen de feestjes mee.
Willem Frijhoff (historicus), op: Nu.nl, 30 januari 2011

Ramadan begint.
06
Mei
2019
  1)
Zelf hebben we de oorlog niet meegemaakt, maar via familieverhalen is het trauma overgedragen en dat hebben we heel lang ontkend. Ik kende alleen maar voorspoed, succes, leuke journalistieke prijzen, scoops, feestjes, aanzien, jaloerse bewonderaars. Toch kan er een tweede persoon in je zitten die als een gewond dier op alles reageert.

2)
De boodschap die mijn ouders, onbewust, hebben meegegeven was: eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat er in 1951 nog joodse jongetjes zouden worden geboren, maar nu je er tòch bent, moet je er alles uit zien te halen. Dat is wat ik heb gedaan. Ik ben mijn leven lang bezig geweest met het rechtvaardigen van mijn bestaan.
1) Max van Weezel (journalist), in: 1) Vrij Nederland, 16 juli 2016 en 2) Trouw, 9 februari 2019

Max van Weezel, 9 juli 1951 - 11 april 2019
15
Apr
2019
  Je wilt echt niet gereden worden door een automatische piloot die rijdt als een BMW-bezitter.
Werner Huber (hoofd BMW Driving assistant and Perception), in: NRC, 7 mei 2016
08
Apr
2019
  Politicologen zien populistisch-rechtse partijen als de dronken gasten op een feestje. Ze verkondigen de ongemakkelijke waarheden die niemand wil horen, en zetten die op de politieke agenda.
Kristof Jacobs (politicoloog Radboud Universiteit), in: De Volkskrant, 24 mei 2016
01
Apr
2019
  Dan kan Maurice de Hond wel aan een paar bejaarden vragen wat ze gaan stemmen, maar ik kan je vertellen: er komt weer een verrassing aan, net als bij het Oekraïnereferendum en de Brexit.
Jan Roos (VNL), in: NRC, 18 februari 2017
25
Mrt
2019
  Het is vreselijk dat niet eens de helft van de kiezers kwam opdraven. En meer dan 60% van de stemmers was man. Vrouwen haken dus massaal af. Dat heeft volgens mij te maken met die macho-uitstraling en die persoonscultuur. Vrouwen denken: doe je wedstrijdje ver plassen maar zonder mij.
Marleen Barth (PvdA Eerste Kamer), in: De Volkskrant, 26 mei 2015

100 jaar vrouwenkiesrecht plus deze week verkiezingen Provinciale Staten, waterschap en Eerste Kamer
18
Mrt
2019
  Ik praat positief over de Eerste Kamer. Hopelijk doe ik dat niet om de zinloosheid van mijn bestaan te ontkennen.
Alfons Dölle (1947–2012, hoogleraar staatsrecht, CDA Eerste Kamer), in: Gerard van Westerloo, "Niet spreken met de bestuurder", Amsterdam 2004

Verkiezingen op hande...
11
Mrt
2019
  Jupiler: Belgisch bier dat in het buitenland hogelijk wordt geprezen om z'n uitzonderlijke kwaliteit. De Belgen zelf zijn meestal te zat om die kwaliteit te appreciëren.
Herman Brusselmans (schrijver), in: Yang, 30ste jaargang 1994, 1-2

Carnaval is weer begonnen...
04
Mrt
2019
  Als ik in Amerika mijn portfolio laat zien en er komt een geslachtsdeel langs, gaan de luiken dicht. Het geslachtsdeel is daar een enorm obstakel. Het lichaam houdt hier ergens op – wijst net boven heup – en gaat dan hier weer ergens door. (...) In onze cultuur is het altijd normaal geweest om in de kunst de cherubijntjes en de naakten af te beelden. Dat moeten we verdedigen.
Erwin Olaf (fotograaf), in: De Volkskrant, 25 mei 2018
18
Feb
2019
  Ik geloof dat een deel van het succes van Hitler berustte op de brutaliteit waarmee hij beweerde een groot man te zijn.
Albert Speer (minister van Bewapening, architect), in: 'Speer in Spandau: de gevangenisdagboeken van een nazi-kopstuk', voorpublicatie Nederlandse vertaling in: HUMO, 9 januari 2018

Zaterdag werden er geen kopers gevonden voor de vijf aquarellen van Adolf Hitler, die in Nürnberg zouden worden geveild.
11
Feb
2019
  Ik interviewde Ayatolla Khomeini in 1979, twee maanden voor zijn terugkeer naar Iran. Ik vroeg hem: gaan we van de dictatuur van de laarzen naar de dictatuur van de sandalen? Islamitische geestelijken droegen sandalen. Mijn tweede vraag ging over de hoofddoek. Ik wilde weten of hij het dragen daarvan verplicht zou stellen. Twee keer gaf hij hetzelfde antwoord: de islam kent geen dwang.
Nooshabeh Amiri (journaliste), in: De Volkskrant, 6 mei 2010

Iran viert dat de Islamitische Revolutie 40 jaar geleden plaatsvond.
04
Feb
2019
  Drie keer heb ik pianolessen genomen, zelfs nog een keer toen The Beatles al wereldberoemd waren. De lerares wilde me toonladdertjes laten spelen, maar ik had toen 'Eleanor Rigby' al geschreven, haha. Ik heb de basistechnieken nooit geleerd en nooit noten leren lezen. Wat ik tijdens die lessen moest spelen, correspondeerde niet met wat ik in mijn hoofd hoorde.
Paul McCartney (zanger en bassist), in: De Volkskrant, 3 februari 2012

Aanstaande woensdag 50 jaar geleden speelden The Beatles hun laatste concert op het dak van de Apple Studios op Abbey Road in Londen.
28
Jan
2019
  Op de Franstalige radio is een spotje ter preventie van burn-out. Alle symptomen worden genoemd. Je kunt net zo goed een virus nemen en dat over de populatie verspreiden. Iedereen denkt: dat heb ik ook!
Ariane Bazan (hoogleraar klinische psychologie), in: NRC, 4 augustus 2018

Het is vandaag 'Blue Monday'...
21
Jan
2019
  Bij iedere revolutie hoort een fase van verschrikking. En daar zitten we nu middenin. We zijn niet bezig met het streven naar een betere wereld, maar met het opsteken van onze middelvinger naar de elite. Alle beschaafdheid is verdwenen. Dat is óók rouw, om het verlies van de wereld zoals hij was. Wij Britten hebben allemaal iets verloren, en verbloemen dat met nostalgie. Met het idealiseren van hoe het vroeger was.
Lisa Appignanesi (auteur en historicus), in: Trouw, 13 oktober 2018
14
Jan
2019
  Twintig jaar geleden aten mensen van buitenlandse afkomst geen oliebollen. (...) Maar nu is de oliebol echt multicultureel, iedereen eet het! Schrijf maar op: Nederland kan een voorbeeld nemen aan Oliebollenland. Daar is de integratie echt helemaal top!
Jan Vermolen (oliebollenkraam Spuiplein Den Haag), in: Volkskrant Magazine, 31 december 2016
07
Jan
2019
2019
  Het probleem is niet de toon van het debat. Het probleem is dat er alleen nog maar toon is, en geen debat.
Bas Heijne (publicist), in: NRC, 31 december 2016
17
Dec
2018
  De Brexit terugdraaien gaat niet meer. De Britten hebben veel gekregen van Europa en weinig teruggegeven. Er valt niets meer te onderhandelen. Het zal voor hen toch nooit genoeg zijn. Zonder hen hebben we eindelijk de kans om vooruit te gaan.
Louis Michel (Europarlementariër, Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), in: HUMO, 20 februari 2018
10
Dec
2018
  De magie van het Sintverhaal zit niet zozeer in de driejarige die alles gelooft, maar in de zesjarige die kan weten dat het verhaal onmogelijk is, maar leert hoe je kunt besluiten om er toch in te geloven. Dat is een les voor het leven.
Arjen Fortuin (redacteur), in: NRC, 16 november 2018
03
Dec
2018
  Nu ons leven steeds virtueler wordt, krijgen we meer en meer behoefte aan fysieke dingen. Voor deze collectie gebruikten we materialen die je graag wilt aanraken, zodat je weer in verbinding komt met jezelf, je gevoel en je huis.
Ilse Crawford (ontwerper Sinnerlig collectie), in: IKEA Catalogus 2015

40 jaar geleden opende de eerste IKEA vestiging in Nederland (Sliedrecht).
26
Nov
2018
  Bij de sinterklaasinkopen viel me dit weekeinde op dat je nergens nog chocoladesigaretten hebt. Blijkbaar kunnen dingen ook zonder splijtende discussie veranderen.
Tom-Jan Meeus (columnist), in: NRC, 5 december 2017
19
Nov
2018
  Als je steeds denkt dat Europa toch niet kapot kan, dan is dat een bonus op niksdoen. Het is geen natuurwet dat we nooit meer conflicten in Europa hebben, maar een bewuste keus. Misschien dat er betere manieren komen om conflicten te beslechten, maar als ik terugkijk in de geschiedenis, heb ik nog niets gezien wat beter werkt dan dit. Met alle haken en ogen en tekortkomingen die eraan zitten.
Frans Timmermans (eurocommissaris) over de EU, in: NRC, 9 december 2015
12
Nov
2018
  We kunnen het niet als normaal beschouwen dat Donald Trump de Oval Office heeft veranderd in een shithole, in een moreel failliete plek waaruit elke dag leugens, verdeeldheid en racisme komen.
Ana Navarro (Republikeins commentator), in: NRC, 13 januari 2018
05
Nov
2018
  Soms denk ik nog terug aan een televisieoptreden van Wim Kok in 1998 waarbij een meisje van elf hem moest uitleggen hoe hij kon e-mailen. Met zo'n bestuurder is het geen wonder dat niet in technologie werd geïnvesteerd maar in de Betuwelijn.
Maurice de Hond (opiniepeiler), in: Management Team, 17 december 2004
22
Okt
2018
  Ik weet wel dat je kleur in Nederland verschil maakt, en beïnvloedt hoe mensen met je omgaan. (…) Voorbeeld. Op het vliegveld loop ik met mijn band van zeven muzikanten langs de douane. Ik loop achteraan. Ik word apart genomen. Mij wordt gevraagd: 'Wie heeft uw reis betaald mevrouw, wat komt u doen?' Ik zeg: 'Luister, ik heb de reis van al deze zeven mensen betaald die net zonder controle langs u zijn gelopen. Dat is mijn band.'
Shirma Rouse (zangeres), in: Volkskrant Zomermagazine, 18 juli 2015

In Berlijn demonstreerden zaterdag 240.000 mensen tegen racisme. Solidarität statt Ausgrenzung – Für eine offene und freie Gesellschaft.
15
Okt
2018
  Ik heb wel eens vijftig boze PVV-stemmers uitgenodigd in de Tweede Kamer. Uiteindelijk wilden er tien op D66 gaan stemmen, en werden er twee zelfs lid van de partij. Waar het om gaat, is dat mensen hun verhaal kwijt willen, en serieus genomen willen worden.
Alexander Pechtold (vertrekkend bij D66), in: Vrij Nederland, 6 oktober 2018
08
Okt
2018
  Wat bij witte kinderen dyslexie heet, wordt bij kinderen met een andere komaf ineens taalachterstand genoemd.
Bart Ongering (leraar, 'Meester Bart'), in: NRC, 29 oktober 2016

6 oktober is Wereld Dyslexiedag
01
Okt
2018
  Een in de vergetelheid en aan lager wal geraakte zanger uit de jaren zeventig gaat dood. Een tragisch misverstand, nu tijdens een uitzending van DWDD blijkt dat iedereen al die tijd groot fan is geweest.
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp ('De Betrouwbare Mannetjes'), in: De Volkskrant, 2 januari 2016
24
Sep
2018
  Prinsjesdag. Wie dit ooit heeft bedacht, moet een genie zijn. Ons land komt toch net uit een sprookje, met die koets.
Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), in: De Volkskrant, 18 september 2013
17
Sep
2018
  De voorzitter van vakbond CNV Onderwijs Loek Schueler schreef deze week op Twitter in een reactie op de inspectie: „Pak handschoen graag op door leraren, schoolleiders en ondersteuners te verbinden en versterken om regie op kwaliteit te pakken.” Euh, wat? Nog zo’n ambitieus type. Ik zou zeggen: praat er niet omheen. Leerkrachten willen gewoon meer geld en minder regeldruk. Zo moeilijk is het allemaal niet.
Japke-d. Bouma (columnist), in: NRC, 13 april 2018
10
Sep
2018
  Er is een documentaire (…) waarin je de 25-jarige Aretha Franklin de studio binnen ziet komen. Je ziet de mannelijke muzikanten denken: wie is die chick? En dan gaat ze achter de piano zitten en boem! Magic! Die kracht van haar, hoe zij kon domineren met haar stem. Ze was een baas, ik kan het niet anders zeggen.
Shirma Rouse (zangeres), in: De Volkskrant, 20 maart 2017

Aretha Franklin, 25 maart 1942 - 16 Augustus 2018
03
Sep
2018
  We hebben gewoon de pech gehad dat Maartje op de verkeerde school is terechtgekomen. Het is de meest elitaire school uit de omgeving. We hebben hem gekozen vanwege het goede onderwijs, maar hebben ons niet gerealiseerd dat je er bepaalde ouders en hun mentaliteit gratis bij krijgt.
Tatjana van Zanten, in: 'Supergelukkig', Amsterdam 2013

Scholen weer begonnen
27
Aug
2018
  Als je de tramlijnen verandert, verander je iets wezenlijks aan de stad. Dat is niet alleen wennen voor Amsterdammers, ze raken echt iets kwijt. Amsterdam is óók: met lijn 9 naar Artis kunnen rijden. Met lijn 1 via het Leidseplein naar Centraal. En met lijn 16 langs de Albert Cuyp. Na 22 juli 2018 zijn dat voorgoed herinneringen. Nieuwe tramlijnen halen de stad overhoop, de echte én de stad in je hoofd.
Hans Steketee (columnist), in: NRC, 21 juni 2017

NoordZuidLijn gaat open.
09
Jul
2018
  Ik ben niet zo van de vrouwenkaart, maar de oordelen over Femke Halsema's gebrek aan bestuurlijke ervaring vind ik gemakkelijk en irritant. Toen Balkenende premier werd, hoorde ik ze namelijk helemaal niet.
Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), in: De Volkskrant, 30 april 2018

Femke Halsema wordt burgemeester van Amsterdam
02
Jul
2018
  Met alle respect voor de noodzaak van een debat over de politieke toestand in Turkije moeten we erkennen dat ons buurland drie miljoen vluchtelingen heeft opgenomen, op een eigen bevolking van 80 miljoen. Terwijl het de Europese Unie, met meer dan 500 miljoen inwoners, niet eens gelukt is één miljoen vluchtelingen uit Syrië op te nemen.
Michael Roth (Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken), in: NRC, 12 april 2016

Gisteren waren de verkiezingen in Turkije.
25
Jun
2018
  Mijn jongste zoon vindt alles wat ik zeg onzin. Precies wat ik destijds van mijn vader vond. Het verschil is dat ik erom moet lachen, terwijl hij er erg boos om werd.
Derk Sauer (media-ondernemer), in: Volkskrant Magazine, 24 december 2010
18
Jun
2018
  Wat ik me van het azc Zevenaar in 1998 herinner: een gymzaal vol stapelbedden. Het Nederlands elftal haalde in dat jaar de halve finale op het WK in Frankrijk. Ik dacht: wat vet dat we in dit land zijn, hun voetbalteam is goed, dan is de rest van het land dat vast ook.
Massih Hutak (schrijver, rapper), in: De Volkskrant, 28 juni 2016

WK voetbal begint, zonder Nederlands elftal...
11
Jun
2018
  Toen Italië één werd, zei men: we hebben Italië gemaakt, nu nog Italianen. Hetzelfde geldt voor Europeanen.
Timothy Garton Ash (historicus), in: NRC M, juli 2005

(Italië heeft een nieuwe (eurosceptische) regering...)
04
Jun
2018
  Mei 1968 is op de tombe van Lenin gaan lijken: niet aankomen, niet verplaatsen, dit is privébezit van links.
André Glucksmann (filosoof), in: NRC, 2 mei 2008

Mei '68 Parijs is nu 50 jaar geleden.
28
Mei
2018
  Als we vragen of we iets mogen vragen, valt het stil. Er wordt zenuwachtig gelachen. 'We zijn getraind om niet te antwoorden', zegt iemand met een Google-badge. (…) Dit is Google, het bedrijf dat alles openbaar maakt, behalve zichzelf.
Michael Persson (journalist), in: De Volkskrant, 20 januari 2018

Donderdag treedt AVG in werking.
22
Mei
2018
  Mei '68 leek op een echte revolutie, maar was feitelijk niet meer dan een verzetje voor burgerkinderen die om aandacht verlegen zaten. Het was een gespeelde revolutie, de ophef was belangrijker dan de macht.
Dirk-Jan Baar (historicus), in: De Volkskrant, 30 april 2018

Deze maand is Parijs mei '68 vijftig jaar geleden
14
Mei
2018
  Ik heb besloten me niet te laten opereren. Wil je dan niet leven, vragen mensen me. Dan antwoord ik dat ik niet genoeg doodsangst in me heb om mijn leven te laten verzieken door een operatie waar veel mensen als een wrak uitkomen. Mensen hebben niet in de gaten dat wat zij levenslust noemen, vaak in feite doodsangst is.
Renate Dorrestein (schrijfster, 25 januari 1954 - 4 mei 2018), in: Volkskrant Magazine, 16 september 2017
07
Mei
2018
  Het besef dat de welvaart van het land is opgeofferd aan de familiebelangen van het Huis van Nassau moet op een dag doordringen tot het publieke brein, en mogelijk een storm ontketenen die ieder die het goed voor heeft met het Huis van Oranje en met Holland alleen maar kan betreuren.
Sir Edward Cromwell Disbrowe (Brits gezant in Den Haag), 1 maart 1836. Geciteerd in: Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra, 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren', Amsterdam, 2008.
23
Apr
2018
  Ruim 80 procent van de Nederlanders zit bijvoorbeeld op Facebook, en bekijkt de wereld vanaf hier. De diversiteit die het internet aanvankelijk voorstond, heeft plaatsgemaakt voor de centralisering van informatie.
Franca Treur (schrijver) tijdens het Haagse Prinsjesfestival, in: NRC, 21 september 2016
16
Apr
2018
  In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.
Martin Luther King Jr. (1929 - 1968), in: Massey Lecture Series of the Canadian Broadcasting Corporation, december 1967

Vijftig jaar geleden werd Dr. King vermoord.
09
Apr
2018
  84 procent van de burgemeesters komt uit VVD, PvdA of CDA. Die zien hun achterban slinken en denken dan dat de democratie niet meer functioneert.
Wim Voermans (hoogleraar staatsrecht Universiteit Leiden), in: NRC, 20 februari 2018
26
Mrt
2018
  Alle professoren op mijn universiteit zijn negatief over de regering. Terwijl ik aan de Russische Presidentiële Academie studeer ja, haha, absurd. Dan kom je bij politicologie en dan zegt de professor: 'Natuurlijk is Poetin een dictator, maar dat zullen we niet behandelen, want we zijn in zijn universiteit.'
Tatjana Jeroenova (student), in: De Volkskrant, 29 februari 2016
19
Mrt
2018
  Als je lang bij elkaar wilt blijven, is Scrabble nog net even belangrijker dan seks.
Remco Campert, in: Vrij Nederland, 16 oktober 2013

Campert stopt met schrijven
12
Mrt
2018
  Waar ik naar verlang, is dat er een presentator op het scherm bezig is die het op een gegeven moment niet meer weet. Dat je hem hulpeloos om zich heen ziet kijken en denken: wat moet ik nu? Je ziet geen fouten meer, want alles is opgenomen en wat niet volgens de boekjes is, wordt eruit geknipt. Daarom is het merendeel van de programma's zo voorspelbaar.
Mies Bouwman (31 december 1929 – 26 februari 2018), in: Volkskrant Magazine, 13 mei 2017
05
Mrt
2018
  Veertig jaar geleden was het referendum een blijmoedig uitgedragen poging om de democratie te verdiepen. Nu willen de voorstanders vooral afrekenen met politici.
Paul Dekker (SCB), in: De Vokskrant, 30 maart 2016
26
Feb
2018
  Ik kwam eens in verkiezingstijd in Kralingen de hoek om en zag daar op een paal een heel grote foto van Ruud. Ik dacht: ik rij er gewoon tegenaan. Boem. Het is om gek van te worden als je je eigen man overal ziet hangen, terwijl je hem zelf niet ziet.
Ria Lubbers in een interview voor Radio Rijnmond, geciteerd in: De Volkskrant, 19 juni 2010

Overlijden Ruud Lubbers (7 mei 1939 - 14 februari 2018)
19
Feb
2018
  Ik schaats niet. Vroeger nam mijn moeder me op zondagochtend mee naar de Jaap Eden-baan. Er zijn mensen die de liefde van hun leven op de ijsbaan vinden. Ik heb alleen vernedering op de ijsbaan gevonden, maar sommige liefde doet zich uiteraard voor als vernedering.
Arnon Grunberg (mensendokter), in: Vrij Nederland, 26 januari 2013
12
Feb
2018
  De illusie dat je een grotere kans maakt kanker te overleven door positief te denken, door te vechten, vind ik zo afschuwelijk voor de patiënten die het níét halen. Alsof die dan te weinig hun best zouden hebben gedaan. Bijna iedereen ziet mij als die jongen die kanker heeft overwonnen - dat krijg ik er heel moeilijk uit. Terwijl: ik ging liggen en gaf me over aan de artsen, het enige wat je kunt doen.
Maarten van de Weijden (zwemmer), in: Volkskrant Magazine, 29 augustus 2009

4 februari is Wereldkankerdag
05
Feb
2018
  Ik heb eens bij Pauw en Witteman uitgelegd dat prinses Beatrix de grootste allochtone bijstandsmoeder van Nederland is. Haar vader is in Duitsland geboren en het geld dat ze van de belastingbetaler krijgt, is een uitkering. Ik werd dagenlang uitgescholden, reacties die aantonen dat 'allochtoon' helemaal geen neutraal woord is.
Zihni Özdil (historicus), in: NRC, 2 april 2016

Prinses Beatrix wordt deze week 80 jaar
29
Jan
2018
  Er ìs eigenlijk geen regering-Trump en daarom moeten we volstaan met de vraag met welk been Trump deze ochtend uit bed is gestapt.
Richard Klass (ex luchtmacht kolonel), geciteerd in De Volkskrant, 12 augustus 2017
22
Jan
2018
  Voorlopig zijn de berichten over het zinkende Groningen vrij geruststellend, maar niemand kan voorzien hoe het er over dertig of vijftig jaar voor staat. Zou het niet goed zijn, een deel van de aardgasbaten niet à fonds perdu uit te geven, maar in enigerlei vorm te reserveren? (…) Wij zullen hier in het Noorden moeten oppassen dat we niet de slachtoffers van onze bodemrijkdommen worden.
Eddy Evenhuis (hoofdredacteur), in: Leeuwarder Courant, 14 januari 1972
15
Jan
2018
  Wij moeten onze kinderen weer opvoeden in het besef dat niet alles mogelijk is, dat je niet altijd direct recht hebt op alles, dat leven soms slikken en hard werken is, dat je rekening moet houden met anderen, dat geduld toch echt een schone zaak is en dat je ergens in verdiepen iets anders is dan Google Search.
Mathijs Euwema (ontwikkelingspsycholoog), in: De Volkskrant, 3 oktober 2013
08
Jan
2018
2018
  Ik wandel het liefst door de natuur als zij het zelf ook naar haar zin heeft. Dat is in de herfst. Het najaar staat voor vervulling, het werk is gedaan. Eieren zijn uitgekomen, jonge vogels leren vliegen en de bomen kunnen hun blaadjes loslaten. De herfst is Moeder natuur die nog even een cognacje neemt in haar luie stoel voor ze tevreden aan haar winterslaap begint.
Midas Dekkers (bioloog), in: De Volkskrant, 17 oktober 2015
18
Dec
2017
  Toen NS privatiseerde, begon het bedrijf eufemismen te gebruiken voor vertragingen. Conducteurs kregen cursussen, waar ze leerden dat ze een vertraging ‘extra reistijd’ moesten noemen.
Arjen van Veelen (journalist), in: NRC, 14 maart 2016

Nieuwe dienstregeling NS vervangt ook 'dames en heren' door 'beste reizigers'.
11
Dec
2017
  Bekijk het zo, je zegt het lidmaatschap van je hockeyclub op en vervolgens vraag je of je mag blijven spelen op de velden, of in het eerste team. Of toegang kunt krijgen tot de kantine. Ze zien je aankomen.
Nick Clegg (Liberal Democrats) over Brexit, in: De Volkskrant, 21 juni 2016
04
Dec
2017
  Ik heb alle verwensingen gehad die je je maar kunt voorstellen. Je weet rationeel dat er reacties gaan komen als je je uitlaat over Zwarte Piet, maar als het dan gebeurt, verbaas je je er toch over hoe mensen het in hun hoofd krijgen dat soort teksten op te schrijven. Het zijn overigens allemaal volwassenen, er is geen enkel kind dat roept dat ik het land maar moet verlaten.
Margrite Kalverboer (kinderombudsvrouw), in: De Volkskrant, 1 oktober 2016
27
Nov
2017
  Open de vaderlandse website van Dodge en traceer de doelgroep, lees de volgende slagzinnen: èchte mannen zijn bij groen het eerste weg en èchte mannen rijden niet in winkelwagentjes. De èchte mannen die dit bedenken en hun bazen die dit goedkeuren dienen een echte mannenstraf te ondergaan: een paar weken verplicht dweilen en patiënten verzorgen in een verpleegtehuis voor verkeersslachtoffers.
Freddy Rikken (recensie Dodge Caliber), in: NRC, 19 oktober 2006

19 november was zowel Internationale Mannendag als Internationale Herdenking Verkeersslachtoffers
20
Nov
2017
  Hebben de Polen niet alle recht van hun land een ultraconservatieve hel te maken, waarin minderheden tot uitschot worden verklaard? Zeker, alleen kun je dan geen lid van de EU zijn. Die waarden onderschrijven was een voorwaarde om lid te worden – dus ook om lid te kunnen blijven.
Bas Heijne (publicist), in: NRC, 16 januari 2016

Aanleiding: Ongeveer zestigduizend mensen demonstreerden in Warschau, ter ere van de Poolse onafhankelijkheidsdag pleitten ze voor een 'wit Europa'.
13
Nov
2017
  Vroeger, tóén was er nog balans tussen werk en privé. Toen had iedereen nog een eigen kamer op kantoor, kon je op je werk uitrusten van je privéleven en lekker doorwerken. Die tijd is voorbij sinds een groepje sadistische architecten de open kantoortuin met flexplekken over werkend Nederland heeft uitgerold.
Japke-d. Bouma (columnist), in: NRC, 22 februari 2017
06
Nov
2017
  In een land dat uit elkaar valt wonen vooral verliezers, aan beide kanten van de nieuwe grens. Winnen doet een handjevol nationalistische politici.
Olof Tempelman (journalist), in: De Volkskrant, 7 oktober 2017
30
Okt
2017
  Er is weer een wolf gesignaleerd in Nederland. (...) We moeten oppassen voor een aanzuigende werking op andere exotische dieren, zoals jakhalzen, beren en olifanten. Want dan kon het hier weleens heel snel een stuk minder gastvrij worden voor nieuwelingen en dreigt homeopatische verdunning van onze inheemse fauna.
Bert Wagendorp (columnist), in: De Volkskrant, 21 oktober 2017
23
Okt
2017
  We zitten nu al een half jaar in een formatie die zich voltrekt alsof het 50Plus-bestuur gaat mountainbiken: remmen bij elk kuiltje.
Tom-Jan Meeus (journalist), in: NRC, 2 september 2017
16
Okt
2017
  Boris Johnson, burgemeester van Londen, noemde Amsterdam 'vuig' en 'onguur'. Ik nodig hem uit. Als hij hier is, kan hij meteen zien hoe het gaat met zijn landgenoten hier. Dat zijn er nogal veel. En als hij dan een biertje gaat drinken kan hij ze ook ontmoeten. Over het algemeen merken we het als ze er zijn. Ze laten van zich horen. Vaak zijn ze verkleed als konijn of ze zijn helemaal niet gekleed.
Eberhard van der Laan (28 juni 1955 - 5 oktober 2017), in: Het Parool, 13 november 2014
09
Okt
2017
  Catalonië is de motor van de Spaanse economie, maar wordt in alles achtergesteld. Vanuit Madrid kun je met de hogesnelheidstrein overal heen. Tussen Barcelona en Valencia rijdt een boemeltje.
Alícia Cuberta (rechter), in: NRC, 21 juni 2016

Referendum onafhankelijk Catalonië
02
Okt
2017
  Ik vind maatschappijkritiek in theater bijzonder relevant. Neem Bertolt Brecht. Je moet er niet aan denken wat er met Duitsland was gebeurd als hij die toneelstukken niet had geschreven.
Micha Wertheim (cabaretier), programma 'Micha Wertheim voor de zoveelste keer', 2011
25
Sep
2017
  De Miljoenennota wordt dit jaar uit efficiencyoverwegingen geschreven door Frits Wester.
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp ('De Betrouwbare Mannetjes'), in: De Volkskrant, 2 januari 2016
18
Sep
2017
  Veel mensen willen wel democraten zijn, maar oefenen, trainen, zich grondig informeren ho maar. Schelden, dat wel. Alsof je viool wilt spelen zonder ooit de moeite hebben genomen een les bij te wonen.
Arnon Grunberg (schrijver, columnist), in: De Volkskrant, 11 februari 2016

Zaterdag was Dag van de Democratie.
11
Sep
2017
  Jesse Klaver lijkt te genieten van zijn eigen opkomst. Dat baart mij zorgen. Dat er nergens tijdens een vergadering is gezegd: 'Jongens, kan ik niet gewoon opkomen zonder muziek? Moet ik wel opkomen? Kan ik niet gewoon met onze kiezers mee naar binnen wandelen en dat ik dan een groene ballon opblaas?'
Nico Dijkshoorn (columnist), in: De Volkskrant, 22 februari 2017

'Documentaire' over campagne Klaver wordt toch niet uitgezonden.
04
Sep
2017
  Als leider van deze 'onmisbare natie' wil je niet iemand met een hoge mate van bruuskheid en impulsiviteit, iemand die is behept met een onbedaarlijk groot ego en onverhulde minachting koestert voor alles wat niet in zijn straatje past. Alsjeblieft geen blonde Berlusconi met kernwapens.
Paul Brill (correspondent), in: De Volkskrant, 5 maart 2016

Morgen is VN Internationale dag tegen de Kernproeven...
28
Aug
2017
  Barack Obama is als ZOAB. Fijn dat het er is, maar je krijgt pas in de gaten hoe fijn dat was als je erna op een stuk snelweg rijdt waar het níét ligt. Ik had er meer van moeten genieten.
Katinka Polderman (cabaretière), in: Volkskrant Magazine, 21 januari 2017
21
Aug
2017
  We kregen een budgethotel als klant. Dat hotel had een groot lichtbord aan de gevel waarvan alleen de L nog brandde. Dat hebben we zo gelaten, net als de kapotte lift, en we noemden het een ‘eco-vriendelijk’ hotel - een heel succesvolle campagne. Door fouten te omarmen, kun je innoveren.
Erik Kessels (bureau KesselsKramer), in: NRC, 2 juni 2016
03
Jul
2017
  De rijkste drie Nederlanders bezitten meer vermogen dan de helft van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar. Van al het private nettovermogen in Nederland is bijna tweederde in het bezit van de rijkste 10 procent Nederlanders. (…) Intussen wordt er zogenaamd 'uit noodzaak' en vermeende 'onbetaalbaarheid' bezuinigd op publieke voorzieningen zoals de zorg en het onderwijs en is er mede daardoor een enorme structurele werkloosheid.
Stephan Huijboom (filosoof), in: De Volkskrant, 13 november 2015

De onderwijzers gaan staken voor een beter inkomen
26
Jun
2017
  Margaret Thatcher, Sie glaubte noch immer, die Führung Europas liege in London.
Helmut Kohl (3 april 1930 - 16 juni 2017), in: Kai Diekmann en Ralf Georg Reuth red, 'Helmut Kohl: Ich wollte Deutschlands Einheit' (Berlin 1996)

Helmut Kohl (3 april 1930 - 16 juni 2017)
19
Jun
2017
  Het is 25 mijl van Calais naar Dover, maar daar begint een compleet ander universum. Door de spiegel stap je Groot Verbazië binnen. Het knappe van de Britten is dat ze je het gevoel geven dat het aan jou ligt. Dat niet zij exotisch zijn, maar jij.
Hans Steketee (correspondent Groot-Brittannië 1998-2005), in: NRC, 18 juni 2016
12
Jun
2017
  Trump zal proberen onder het klimaatakkoord uit te komen. Hij zal het systeem van Nationale Parken in Amerika op de schop gooien, zodat hij naar olie kan boren en snelwegen kan aanleggen. Hij heeft maling aan de feiten. Wat hij kent, zijn bulldozers en trucks en bouwprojecten.
Simon Schama (historicus), in: NRC, 19 november 2016
06
Jun
2017
  Hoe vaak heb ik niet iemand tot winnaar uitgeroepen die dat achteraf bekeken eigenlijk niet verdiende? Daar wordt je als mens niet beter van. Als ik er met terugwerkende kracht over zit te piekeren: mijn God… Dat je je afvraagt: heeft mijn leven als wielercommentator wel enige zin gehad?
Michel Wuyts (wielercommentator), in: HUMO, 24 februari 2015

Tom Dumoulin won gisteren (vertrouwen we op) drugsvrij de Giro d'Italia
29
Mei
2017
  Monaco: ik wordt daar helemaal wappie van; al die mensen die daar rondlopen met hun geruite broeken en gehuurde Ferrari's. Ik begrijp heel goed dat voor het oog van de wereld Monaco precies uitstraalt wat iedereen denkt dat Formule 1 is: glitter, glamour en snelle auto's. Maar als ik 'm van de kalender zou kunnen halen zou ik het doen.
Olav Mol (commentator autoracen), in: De Volkskrant, 17 juni 2016

Ferrari 70 jaar en start training F1 Monaco
22
Mei
2017
  Op het Songfestival moet je juist wanstaltig gekleed zijn en een slecht lied zingen waarin je voornaamste tekst 'Ai, aiaiaiai' is. Want: 'Ja, maar op het Songfestival is dat juist goed.' Ik wou dat ik al mijn miskleunen en non-talenten zo kon verantwoorden. Ik wou dat het leven een Songfestival was.
Aaf Brandt Corstius (columniste), in: De Volkskrant, 13 mei 2015
15
Mei
2017
  Vroeger wisten we alles van elkaar, tegenwoordig staan er elf individuen op het veld. Bij Feyenoord vroeg ik een speler: 'Weet jij nou wie er naast je zit in de kleedkamer? Niet alleen zijn naam, maar wie hij ìs. Woont-ie nog thuis? Hebtie een meisje? Kinderen?' Er moet een band zijn, anders kun je niet als team voetballen. Maar hij had geen idee. Ik vind dat een verarming.
Leo Beenhakker (ex trainer), in: Volkskrant Magazine, 24 oktober 2015
08
Mei
2017
  Trump heeft uitspraken gedaan die voorheen ongehoord waren. Extremistische ideeën zijn nu binnengedrongen in het mainstream discours. Hij heeft het plezier van de haat doen opvlammen. (…) Dus ja, dit is precies zo'n situatie als in de jaren dertig. Er komt een laag eelt over onze beschaving te liggen.
Simon Schama (historicus), in: NRC, 19 november 2016

100 dagen Trump
01
Mei
2017
  Frankrijk: je bestelt een baguette en je krijgt vier winterbanden.
Nico Dijkshoorn (tv-dichter), in: DWDD, 29 mei 2013
24
Apr
2017
  Erdogan laat academici oppakken, alleen omdat ze een petitie hadden ondertekend waarin stond dat hij met de Koerden moet gaan praten. Het zijn landverraders, we zullen ze een lesje leren, zegt hij. Het staatshoofd van een land met 70 miljoen inwoners zegt dat over mensen die tot vrede oproepen.
Betsy Udink (publicist), in: De Volkskrant, 13 februari 2016
18
Apr
2017
  Ik verloor mezelf in het nieuws en in de meningen die over elkaar heen buitelden. Dat hadden ze bij Twitter in tien jaar tijd toch maar mooi voor elkaar gekregen, dat ik terwijl de lijken nog op straat lagen al wist dat Frans Bauer het ook erg vond.
Marcel van Roosmalen (columnist), in: NRC, 23 maart 2016
10
Apr
2017
  In Amsterdam had ik een groot netwerk, maar de afstand tot Rotterdam was voor vrienden fysiek en mentaal zó groot dat ze niet kwamen opdagen als ik ze voor een etentje had uitgenodigd. Mijn beste vrienden wilden eenvoudigweg niet naar Rotterdam komen, en namen niet eens de moeite af te bellen – een gigantische afknapper. Dat besef heeft mij echt in de armen van Rotterdam gedreven. Mede daardoor ben ik snel, heel snel van die stad gaan houden.
Riek Bakker (stedebouwkundige), in: NRC, 20 november 2015

Gisteren weer eens Ajax - Feijenoord...
03
Apr
2017
  Een boekenprogramma op tv? Natuurlijk niet. Televisie is er helemaal niet bij gebaat. U zou eens op het idee kunnen komen te gaan lezen. Elke minuut die u met een boek doorbrengt, staat het kijken in de weg.
Jean-Pierre Geelen (columnist), in: De Volkskrant, 11 maart 2009

Boekenweek... Aanstaande zondag gratis NS met boekenweekgeschenk.
27
Mrt
2017
  Het is gewoon superchill om met innovatie bezig te zijn. Niemand weet wat eruit komt en wanneer, dus je kan altijd zeggen dat je er heel hard aan staat te trekken en iedereen kan zich ermee bemoeien tot er zó veel nutteloze innovatie is bedacht, dat het op elkaar gestapeld op een ‘innovatieplatform’ moet. (…) Daarna gebeurt er helemaal niks en na een paar jaar laat je het platform dan weer afzinken.
Japke-d. Bouma (columnist), in: NRC, 8 juni 2016
20
Mrt
2017
  Het is goed idealen te hebben, maar het mag nooit ten koste gaan van je vermogen opvattingen bij te stellen. Ik verliet Den Haag om weer de baas te zijn over mijn eigen denkbeelden. In de politiek is je weinig twijfel gegund. Veranderen van mening wordt niet als voortschrijdend inzicht gezien, maar als draaien.
Femke Halsema (publicist, GL), in: De Volkskrant, 9 mei 2014
13
Mrt
2017
  In een verkiezingscampagne, als ie goed is, speelt de humor een grote rol. Dat is geen toeval. Humor is de beste maatstaf om democratische gezindheid te meten. Dictatoren hebben geen humor.
Henry Faas ('Wandelganger'), in: 'God, Nederland en de franje, necrologie van het Nederlandse partijwezen', Utrecht, 1967
06
Mrt
2017
  De Amerikaanse kostuumketen Spirit Halloween heeft al twintig jaar lang de uitslag van de presidentverkiezingen juist voorspeld op basis van de maskerverkoop. De latex Trumps wonnen met 55 tegenover 45 procent Hillary’s.
Christiaan Weijts (schrijver), in: NRC, 24 februari 2017

Aanleiding: de Trump-maskers zijn in NL uitverkocht vanwege carnaval.
27
Feb
2017
  Ook mijn vader heeft mijn werk nooit echt geapprecieerd. Zelfs mijn grootvader riep me nog bij zich, toen ik al in de veertig was en al een paar jaar van mijn boeken kon leven: ‘Jongen, wanneer ga je nu eens echt aan het werk?' Ze hebben het heel lang als een hobby gezien. Dat maakt dat je vechten wil. Ook zonder het succes van Nijntje zou ik zijn doorgegaan.
Dick Bruna (23 aug 1927 – 16 feb 2017), in: NRC, 5 april 2003
20
Feb
2017
  Ik gooi seks voor hetzelfde geld in de verdomhoek, en ik haal uit een andere verdomhoek dat wat ik wèl nodig heb: liefde, en niks anders dan liefde, het soort liefde dat van mij een man maakt die zich nooit hoeft te excuseren, die nooit meer de kwaadaardigheid hoeft af te zweren, en die de kracht heeft om alle spoken te omhelzen.
Herman Brusselmans (schrijver), in: HUMO, 13 oktober 2015

Morgen Valentijnsdag...
13
Feb
2017
  Stel jezelf de vraag: als historici over dertig, veertig jaar terugkijken op onze tijd, hoe willen we dan herinnerd worden? Als apathische hipsters die zichzelf in slaap susten terwijl de planeet gefrituurd werd, de Europese Unie uiteenviel en het fascisme de kop opstak? Of als generatie die in verzet kwam, nieuwe dromen formuleerde en het onrealistische onvermijdelijk maakte?
Rutger Bregman (historicus), in: De Correspondent, 18 november 2016
06
Feb
2017
  'Doe normaal of ga weg.' Niet alleen vluchtelingen of moslims zijn hier dus de klos, we zijn het allemaal: waar 'normaal doen' voorwaarde wordt om erbij te horen, daar worden alle geesten rijp gemaakt voor onderdrukking. Het alternatief heet 'de rechtsstaat'.
Margriet Oostveen (columnist), in: De Volkskrant, 25 januari 2017
30
Jan
2017
  Het probleem is dat Facebook en Twitter inhoudsneutraal zijn, wat betekent dat racisme net zo waardevol is als de genuanceerde bijdrage van een professor. Misschien zelfs waardevoller, want het veroorzaakt meer ophef en interactie.
Jarett Kobek (schrijver), in: De Volkskrant, 26 november 2016
23
Jan
2017
  Barack Obama en Donald Trump moet je niet op dezelfde dag achter elkaar zien. Slecht voor je humeur. Mij overkwam het toen ik eerst een groot deel van Obama’s afscheidsspeech in herhaling zag, en vervolgens een persconferentie van Trump moest doorstaan.
Frits Abrahams (columnist), in: NRC, 12 januari 2017
16
Jan
2017
  Het is misschien niet iedereen opgevallen, maar binnen het Verhoevenuniversum zijn vrouwen vaak de dominante partij.
Rob van Scheers (biograaf Paul Verhoeven), in: De Volkskrant, 26 mei 2016

Paul Verhoeven wint Golden Globe met zijn film 'Elle'.
09
Jan
2017
  Wees lief voor de mensen waar u om geeft, aardig tegen mensen die u niet kent, en probeer correct te zijn tegen mensen aan wie u een bloedhekel heeft.
Karin Spaink (publicist), in: Het Parool, 28 dec 2016
02
Jan
2017
2017
  Wijsheid is het verstandig omgaan met een gebrek aan kennis.
Bas Haring (filosoof, schrijver), in: De Volkskrant, 27 maart 2010
19
Dec
2016
  Zonder gedicht of surprise, géén cadeau. Ik wil niet in een concur-rentiestrijd, dus ik verkondig altijd dat de kerstman mijn neef is en dat we graag samen een glas drinken. Ik vind Sinterklaas een veel leuker feest, maar het is een feest waar je wat meer moeite voor moet doen.
Bram van der Vlugt (Sinterklaas 1976-2011) in: De Volkskrant, 17 november 2012
05
Dec
2016
  Castro begreep uitstekend hoe oorlogspropaganda werkte. Als ik 's avonds met hem voor zijn hut zat, kwam er opvallend vaak een ondergeschikte in mijn bijzijn melden dat het tweede of derde front vandaag zulke mooie vorderingen had gemaakt. Later bleek er dan helemaal geen tweede of derde front te zijn.
Erik Durschmied (oorlogsverslaggever) over Fidel Castro (13 aug 1926 - 25 nov 2016), in: De Volkskrant, 23 november 2010

Castro overleden.
28
Nov
2016
  De laatste jaren gebruik ik Angela Merkel van armoede maar als mijn minister-president. Is er mondiaal deining, dan zet ik de televisie aan en laat ik Merkel uitleggen welke politieke keuzes, normatieve argumenten en onenigheden er zijn. Onze eigen premier Rutte ziet intussen nergens keuzes of conflicten.
Maxim Februari (columnist), in: NRC, 12 oktober 2015

Merkel stelt zich opnieuw verkiesbaar als bondskanselier.
21
Nov
2016
  Ga jij ondertussen maar dames verrassen, die lispelend vertellen dat de dood hun laatste tedere minnaar zal zijn, die met de geruisloze sprong van een Rudolf Noerejev hun slaapkamer binnenkomt. Maar ik weet wel beter. De dood is geen flamboyante aanbidder die oude wijven het hof maakt, hij is als hun oersaaie echtgenoot, gemakkelijk over het hoofd te zien, maar op de achtergrond altijd aanwezig.
Helga Ruebsamen (schrijver, 4 september 1934 - 8 november 2016), in: 'De dansende kater', Amsterdam, 1992
14
Nov
2016
  Donald Trump ziet politiek als het bedrijfsleven. Hij praat alleen maar over onderhandelingsstrategieën. Maar in het Witte Huis gaat het niet langer om jezelf, maar over het algemeen belang. Ik kan me moeilijk voorstellen dat hij daar zin in heeft.
Gwenda Blair (biograaf Donald Trump), in: NRC, 10 oktober 2015
07
Nov
2016
  Vorig jaar heb ik een week lang de auto laten staan. Ik ontdekte toen dat er genoeg alternatieven zijn om op je werk te komen. Heel interessant om dat eens mee te maken!
Guido van Woerkom, bij zijn afscheid als directeur van de ANWB, in: De Kampioen, juli 2014

De ANWB voorspelt voor vandaag recordfiles.
31
Okt
2016
  De sfeer in de zaal bij Donald Trump was niet gewelddadig, eerder jennend en baldadig, zoals op een schoolplein. Duwen en trekken, roepen en schelden, half schertsend, maar met een voortdurende onderstroom van dreigend geweld.
Bas Heijne (publicist), in: NRC, 10 september 2016
24
Okt
2016
  Obama straalt een ethos van integriteit, humaniteit, goede manieren en elegantie uit die ik al begin te missen, en die we vermoed ik allemaal een beetje zullen missen, ongeacht wie hem vervangt.
David Brooks (columnist The New York Times), vertaling in: De Volkskrant, 11 februari 2016
10
Okt
2016
  In Libië kon je beter leven onder Khadaffi dan onder het huidige uiteengevallen regime; in Irak beter onder Hussein dan in de chaos die het nu is; in Syrië beter onder Assad dan onder IS en andere terroristische verbanden.
Rob de Wijk (Haags Centrum voor Strategische Studies), in: Den Haag Centraal, 2 oktober 2015

Gisteren werd persfotograaf Jeroen Oerlemans doodgeschoten in Libië.
03
Okt
2016
  Als de RDW-testrijder de Volkswagen Caddy twee kilometer harder laat rijden dan de standaardtest, of dezelfde test in omgekeerde volgorde uitvoert, dan is de vervuiling ineens vijf keer zo hoog. Alsof een schakelaar omgaat. We horen nog net geen klik-klak.
Paul Dietz (RDW Toelating en Toezicht), in: De Volkskrant, 31 mei 2016

Volgens 'Bild am Sonntag' was VW-directeur Martin Winterkorn wel degelijk op de hoogte van de illegale software in de diesels.
26
Sep
2016
  Kijk naar de Stopera, dat is een mislukt project. Het ligt op een hoek in de grachten, met dat water had men zoveel kunnen doen. Nu sluit de Stopera de Amstel heel arrogant af, alsof de rivier in het gebouw doodloopt. Ik tel echt de jaren af dat de Stopera is afgeschreven. Daar staat gemiddeld zeventig jaar voor. Alleen al om die reden hoop ik 140 jaar te worden.
Geert Mak (historicus), in: Spoor, augustus 2004

De Stopera bestaat deze week dertig jaar.
19
Sep
2016
  Ook zij die het Westen verafschuwen, willen graag een iPad. Zoals Ryanair meer heeft gedaan voor de psychologische eenwording van Europa dan de technocraten in Brussel, zo heeft Apple meer gedaan voor het uitdragen van westerse waarden dan de diverse legers van de NAVO. Het decennium na 9/11 was het decennium van Apple.
Arnon Grunberg (schrijver), in: De Volkskrant, 12 september 2011

9/11 was vijftien jaar geleden.
12
Sep
2016
  Het cultuurleven in Nederland is in minder dan geen tijd gekelderd. (...) En als politici maar lang genoeg rondstrooien dat veel kunst het pleziertje van elitaire clubjes is, anderhalve man en een paardenkop, dan duurt het niet lang of een brede laag van de bevolking neemt die onzin over.
Wim Opbrouck (artistiek directeur NTGent), in: Humo, 7 januari 2014

Het culturele seizoen is weer begonnen...
05
Sep
2016
  Boer zoekt vrouw lijkt een zachtaardig programma, maar het is bikkelhard. Het feit dat er in tien jaar nog nooit een vrouw een erf opgelopen is die spontaner, slimmer en aantrekkelijker was dan Yvon Jaspers zelf… Iedere boer zou blind voor Yvon Jaspers kiezen, dat behoeft geen betoog, maar Yvon Jaspers is niet te koop.
Peter Buwalda (schrijver), in: De Volkskrant, 16 januari 2015

Nieuw seizoen Boer Zoekt Vrouw van start.
29
Aug
2016
  Zijn mondharmonica ligt opgeborgen in een blauw doosje. Het enige dat je je nog kunt afvragen is: wie moet er in hemelsnaam op zijn begrafenis spelen, aangezien hij zelf niet kan?
John Schoorl (journalist), in: De Volkskrant, 10 oktober 2013

I.M. Toots Thielemans 29 april 1922 - 22 augustus 2016
22
Aug
2016
  Jongens. Ik stop ermee. Ik heb de afgelopen maanden het primaire proces versterkt, de klant centraal gesteld, bevlogen, transparant en betrokken geparticipeerd, een kwaliteitsslag gemaakt, gestuurd op output, ik heb alle ketenpartners in hun kracht gezet qua omgevings-management, ik heb losgelaten, gedeeld én verbonden – en nu is het genoeg geweest. Ik ga met zomerstop. Ik moet er even tussenuit.
Japke-d. Bouma (columniste), in: NRC, 29 juni 2016
11
Jul
2016
  Brexit is like when a child desperately wants to pee in his pants and does it. At first there’s a feeling of relief and for a few moments it’s nice and warm. Then he’s just cold and wet.
Nicola Clas (Zweeds ambassadeur in Engeland), in: The Times, 23 juni 2016
04
Jul
2016
  Als de Britten voor uittreden kiezen, moet dat definitief zijn, zodat ze niet, als de zelfgekozen splendid isolation toch wat minder paradijselijk blijkt uit te vallen, denken na een paar jaar weer te kunnen aanhaken. De EU is geen hop-on-hop-off-bus.
Thomas von der Dunk (historicus), in: De Volkskrant, 7 maart 2016
27
Jun
2016
  Meningen worden steeds belangrijker. Niet alleen omdat tegenwoordig iedereen er een kan hebben, maar omdat je ze wereldwijd kunt verspreiden. Het internet heeft ieder individu tot een machtig mens gemaakt. (...) Maar een mening is geen essay. En een mening is geen column. En een mening is niet het slot van een redenering die gebaseerd is op feiten. Want dat is een vak.
Henk Hofland (journalist, 20 juli 1927- 21 juni 2016), in: De Volkskrant, 16 mei 2011

I.M. Henk Hofland
26
Jun
2016
  Een Brexit kan juist zorgen voor verschuiving van investeringen van Groot Brittannië naar het continent. Dat is slecht voor het Verenigd Koninkrijk, maar goed voor kleinere landen waar je ook makkelijk in het Engels kunt werken. Zoals Nederland.
Fabian Zuleeg (European Policy Centre), in: De Volkskrant, 2 januari 2016
20
Jun
2016
  Vrouwen- en homo-emancipatie lijken vanzelfsprekend, maar zijn producten van de vrijzinnige democratie van de jaren 60 en 70. Het vroeg een bepaald welvaartsniveau, veronderstelde een bepaald ontwikkelingsniveau - waardoor tolerantie een natuurlijk gegeven lijkt. Maar het vergt onderhoud. Je kunt democratie niet handhaven als je er niet duidelijk en enthousiast stelling voor neemt.
Coos Huijsen (historicus, publicist), in: NRC, 19 maart 2016
13
Jun
2016
  De beste klap uit de hele wedstrijd werd nooit uitgedeeld. Toen ik neerging, zag Muhammad Ali dat ik m'n evenwicht verloor. Normaal eindig je dan met een klap na. Hij hief z'n rechtse, maar deed het niet. Dàt maakt hem de grootste ooit.
George Foreman (bokser), in de documentaire 'Facing Ali' en geciteerd in Vrij Nederland, september 2015

I.M. Muhammad Ali, 17 januari 1942 - 3 juni 2016
06
Jun
2016
  Vroeger werd openbare ruimte geïnterpreteerd als iets wat je deelt. Tegenwoordig redeneert men: het is openbaar, dus van mij.
Hans Stibbe (radioprogrammamaker), in: VPRO Gids, 6 augustus 2001

2 juni Dag van de Openbare Ruimte
30
Mei
2016
  Er is niets mis mee dat vrouwen doorgaans meer zijn gefocust op de inhoud van hun werk dan op zelfpromotie. Neem het ontslag van Camiel Eurlings bij KLM, die zelf vond dat hij uitstekend functioneerde. Dat gebeurt niet bij een vrouw.
Monique de Vos (headhunter), in: Volkskrant Magazine, 1 november 2014

Aanleiding: De Rijksoverheid haalt doelstelling 30% vrouwen in leidinggevende posities.
23
Mei
2016
  Max Verstappen heeft een reservebrein. Hij racet, maar ziet àlles. Hij houdt iedereen in de gaten. Hoe iemand een bocht neemt, hoe bij een ander de rechterachterband snel slijt, dat soort zaken. Dat kan hij mij direct, en ook nog eens heel rustig, op de radio vertellen. Dat máákt een coureur. Alonso heeft dat ook. Anderen zijn 'just quick'.
Xevi Pujolar (technicus voor Max Verstappen), in: Esquire, 13 maart 2015

Max verstappen won Formule 1 Grand Prix Spanje
17
Mei
2016
  Sometimes it snows in April
Sometimes I feel so bad, so bad
Sometimes I wish that life was never ending
But all good things, they say, never last
All good things they say, never last
And love, it isn't love until it's past
Prince (7 juni 1958 - 21 april 2016), in: 'Sometimes it snows in April' (album 'Parade', 1986)
25
Apr
2016
  Ik koop bij een pompstation een flesje Spa blauw en realiseer me dan dat water vier euro per liter kost. Vier euro per liter. Dat is meer dan benzine! Bizar.
Jasper van Kuijk (ontwerper, cabaretier), in: NRC, 6 februari 2016
18
Apr
2016
  Op een bloembed van speciaal voor hem gekweekte orchideeën ligt het twintig jaar oude goddelijke kadaver van Kim il-Sung in een glazen kist. De binnentemperatuur is die van een doorsneekoelkast. Officieel is deze Kim il-Sung nog altijd de Eeuwige President, waarmee Noord-Korea de enige staat ter wereld is die geregeerd wordt door een gekoeld lijk.
Salvatore Di Rosa (journalist), in: HUMO, 7 januari 2014

(15 april is Nationale Feestdag Noord-Korea; geboortedag Kim-il-Sung.)
11
Apr
2016
  Het kabinet laat weten dat burgers geen grootse campagne om 'ja' te stemmen hoeven verwachten. De Haagse logica, tien jaar na het 'nee' tegen de Europese grondwet, is dat als de regering ergens voor pleit, dit weleens het tegenovergestelde effect kan sorteren. Het cynisme over nut en rol van de politiek is blijkbaar nergens groter dan onder politici zelf.
Arnout Brouwers (journalist), in: De Volkskrant, 2 januari 2016

Woensdag referendum over associatieverdrag Oekraïne
04
Apr
2016
  Tijdens het voetballen in de buurt moest je altijd iemand zijn. Dat sprak je van tevoren af. Iedereen wilde altijd Rensenbrink zijn, of Van Hanegem, maar het was ook volslagen acceptabel om Willy van de Kerkhof te zijn, of Ruud Krol of zelfs Wim Suurbier. Maar niemand was ooit Cruijff. Dat mocht niet. (...) Dat was heiligschennis.
Ilja Leonard Pfeiffer (dichter, boekenballer), in: Vrij Nederland, 14 april 2012

IM Johan Cruijff
29
Mrt
2016
  Hun zeggen Johan Cruijff wordt vijftig jaar,
dus in principe is dat een gegeven,
want net als bij het voetbal heb het leven
dat dus de dingen volgen na mekaar.

Je ken in wezen honderd worden, maar
normaal gesproken word je nooit meer zeven.
Op die soort basis is dus veel geschreven,
want als je hier bent, ben je dus niet daar.

Je moet je ergens aan de regels houden,
in een sonnet en op het voetbalveld.
Dat is dus logisch, denk je bij je eigen.

Je wordt wel ouder, maar je blijft de oude.
Jij, Johan, bent nog lang niet uitgeteld,
maar ik moet nu na nummer veertien zwijgen.
Jan Kal (dichter), sonnet in: Hard Gras, april 1997
24
Mrt
2016
  Wilders zei zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht te zullen beroepen. (…) Natuurlijk heeft iedere verdachte een zwijgrecht maar een rechter mag best proberen daar doorheen te breken om te kijken of een zinvol gesprek toch mogelijk is. Dat geldt zeker bij Wilders die zich immers opwerpt als de kampioen van het vrije woord.
Marcel van Oosten (strafrechter) over het vorige proces in 2011, in: NRC, 12 maart 2016
21
Mrt
2016
  Ik drink teveel, op zoek naar een gelukzalig gevoel, maar krijg vooral honger. Mijn schoenen zijn mooi, maar ik kan er niet op lopen. Ik zit op de grond in de gang, eet bitterballen, sta op en zeg: 'Ik wil naar huis', en ga. Dit is het boekenbal, je kent iedereen, maar je kunt naar huis gaan zonder iemand gedag te zeggen. Is dat handig of droevig?
Esther Gerritsen (schrijfster), in: De Volkskrant, 4 mei 2013
14
Mrt
2016
  We hebben een klant die zonnebloempitten koopt voor zijn voedingsmiddelenbedrijf. Vrouwen die zonnebloempitten leveren krijgen van hem vijf procent meer. Hij zegt: vrouwen gebruiken dat geld voor herinvesteringen in hun bedrijfje, of voor de opleiding van hun kinderen. De mannen brengen het naar de kroeg.
Ineke Bussemaker (National Microfinance Bank Tanzania), in: NRC, 5 december 2015

Morgen is het Internationale Vrouwendag
07
Mrt
2016
  De Oscars hebben een beetje een twijfelachtige reputatie. 'Raging Bull', 'Taxi Driver', Stanley Kubrick, Chaplin: nooit een Oscar gewonnen. Ik ben zelfs blij dat we hebben verloren! De lijst met films die nooit een Oscar hebben gewonnen, is immers superieur aan de lijst met films die wèl hebben gewonnen.
Ethan Hawke (filmacteur), in: HUMO, 21 april 2015
29
Feb
2016
  Lezen is een fundamentele menselijke activiteit. Het stimuleert de empathie, het denkvermogen en de sociale vaardigheden. Wat is het grootste verschil tussen mezelf en een ongeletterde? Dat als die arme stumper sterft, hij amper tachtig jaar geleefd zal hebben. Ik heb er duizenden geleefd. Ik was erbij toen Julius Caesar vermoord werd, ik was bij de slag van Waterloo. In mijn geest zitten duizenden jaren aan herinnering.
Umberto Eco (schrijver, 5 jan 1932 - 19 feb 2016), in: HUMO, 27 oktober 2015
22
Feb
2016
  Ik ben al een paar keer van achteren aangereden door een fietser, omdat ik tegenwoordig stop voor een rood licht. Er zijn twee soorten fietsers in Amsterdam die stoppen voor rood licht: illegalen en politici.
Pieter Hilhorst (toen wethouder in Amsterdam), in: De Volkskrant, 28 mei 2013
15
Feb
2016
  Nederlanders zeggen over carnaval dat je dan een rol speelt. Limburgers zien het net andersom. Precies drie dagen van het jaar kunnen ze helemaal zichzelf zijn.
Michel Sluysmans (Toneelgroep Maastricht), in: De Volkskrant, 20 maart 2015
08
Feb
2016
  Donald Trump heeft geen vrienden. Hij praat over twee dingen: werk, en Donald Trump. In andere mensen is hij niet geïnteresseerd en een diepgaand gesprek duurt hem al snel te lang.
Gwenda Blair (biograaf Donald Trump), in: NRC, 10 oktober 2015

Vandaag beginnen de voorverkiezingen in Iowa.
01
Feb
2016
  Als ik moslims zie betogen, kijk ik altijd hoeveel vrouwen erbij zijn. Hoe minder het er zijn, hoe minder het protest betekent. Ook op het Tahrirplein wist ik zo meteen dat het niks zou worden met die zoge-naamde Arabische Lente. Later kwam ik er ook nog eens achter dat de weinige vrouwen daar werden aangerand en seksueel misbruikt; blijk-baar was de opstand tegen de dictator toch niet de grootste prioriteit.
Hafid Bouazza (schrijver), in: HUMO, 1 september 2015

Vijf jaar geleden begon de Egyptische revolutie
25
Jan
2016
  Ik gaf geen interviews omdat ik niets over mezelf wilde onthullen in die tijd. Ik schiep elk jaar een ander karakter voor mezelf, dat op een plaat en tijdens de concerten gepresenteerd werd. Van karakter tot karakter moest dat dicht blijven, afgesloten, gaaf. De songs, de performance, ik zelf, alles moest in dienst staan van de persoon die ik creëerde en die rol moest ik tot het einde toe uitspelen.
David Bowie (8 jan 1947 - 10 jan 2016), interview door Elly de Waard in 1977, geciteerd 11 januari 2016 op VN.nl
18
Jan
2016
  Geluk en plezier zijn de vijanden van fanatici. Mensen die uitgaan doen niemand kwaad, staan niet voor een bepaalde politieke opvatting. Je valt ze aan omdat je het niet kunt uitstaan dat ze het goed hebben.
Salman Rushdie (schrijver), in: NRC, 18 november 2015

Parijs herdacht gisteren de slachtoffers van de aanslagen in 2015.
11
Jan
2016
  Er zijn niet veel landen waar je beter geboren kunt worden dan Nederland. Het is alsof je kind de honderdduizend wint in de loterij.
Lodewijk Asscher (PvdA), in: De Volkskrant, 20 februari 2013
04
Jan
2016
2016
  So here is the quick way of working out if you're a feminist. Put your hand in your pants. a) Do you have a vagina? And b) Do you want to be in charge of it? If you said 'yes' to both, then congratulations! You're a feminist.
Caitlin Moran (schrijfster), in: 'How To Be a Woman', London, 2012

In New Delhi demonstratie tegen de vrijlating van één van de verkrachters, die in 2012 een vrouw verkrachtte en mishandelde zodat zij twee weken later stierf.
21
Dec
2015
  De tournees waren zakelijk gezien een mislukking. In Miami speelden we met Santana. Wij reden in twee limo's. Eén voor George en Barry, en één voor Cesar en mij. Er kwam een stationwagen naast ons staan. Wie zat er op de voorbank? Carlos Santana! Met vijf muzikanten en apparatuur in zijn nek. Toen wisten we: hier klopt iets niet.
Rinus Gerritsen (bassist Golden Earring), in: De Volkskrant, 8 februari 2013

De Golden Earring bestaat vijftig jaar.
14
Dec
2015
  Op Schiphol was er tweetalige bewegwijzering, dat nam veel plaats in beslag, wat ten koste ging van de duidelijkheid. We hebben het Nederlands geschrapt, daar kwamen zelfs Kamervragen over. Maar als je vanaf Schiphol gaat vliegen, ga je altijd naar het buitenland. Wie het woord 'gate' niet kan lezen, komt dus nooit meer terug.
Paul Mijksenaar (ontwerper), in: De Volkskrant, 1 februari 2012

Vandaag is Internationale Dag van de Burgerluchtvaart
07
Dec
2015
  Ik ga de balans over Zwarte Piet niet opmaken. Daar heb ik geen zin in en bovendien denk ik dat er over Zwarte Piet pas een balans opgemaakt kan worden als we vijftig jaar verder zijn en Twitter uit de mode is. Op die tijd kan ik soms bijna niet wachten.
Aaf Brandt Corstius (columnist), in: De Volkskrant, 8 december 2014
30
Nov
2015
  Op veel van mijn foto's zie je plastic zwerfafval. Het Midden-Oosten is ervan vergeven. Het symboliseert de rotzooi van de samenleving, het gebrek aan interesse voor de omgeving. Dat zie je overal waar mensen in een uitzichtloze situatie verkeren.
Newsha Tavakolian (Iraans fotografe), in: De Volkskrant, 3 september 2015

Deze week is 'Europese Week van de Afvalvermindering'.
23
Nov
2015
  IS haat de hele wereld, behalve soennitische moslims. Maar alleen soennitische moslims die het met hen eens zijn, wat maar een zeer klein aantal is. Dus uiteindelijk zullen ze met iedereen willen vechten.
Will McCants (publicist), in: De Volkskrant, 26 februari 2015
16
Nov
2015
  Als de directeur van een woningcorporatie zich in een Maserati laat rondrijden, ontstaat vanzelf een verlangen naar de misschien trage en formele, maar keurige ambtenaar van vroeger, de ernstige bureaucraat die zich met ijzeren plichtsbesef van zijn publieke taak kwijt.
Peter Giesen (journalist), in: De Volkskrant, 12 januari 2013
09
Nov
2015
  België is erin geslaagd zonder één euro schade uit het Fyra-dossier te stappen terwijl Nederland met de factuur van honderden miljoenen euro's blijft zitten.
Marc Descheemaecker (directeur NMBS), in: De Volkskrant, 6 juni 2015
02
Nov
2015
  Als wij één procent van ons nationaal inkomen voor ontwikkelings-samenwerking uitgeven, hebben wij meer zorgen over de vraag of die ene procent wel goed wordt besteed, dan over de vraag of die 99 procent die wij voor onszelf reserveren wel goed wordt besteed.
Willem Aantjes (16 januari 1923 - 22 oktober 2015), in: de 'Bergrede', tijdens het eerste CDA-congres, 23 augustus 1975
26
Okt
2015
  Marty McFly: 'Wait a minute, Doc. Are you telling me that you built a time machine... out of a DeLorean?'
Dr. Emmett Brown: 'The way I see it, if you're gonna build a time machine into a car, why not do it with some style?'
Michael J. Fox (acteur) in de film 'Back to the Future', 1985

(In de film 'Back to the Future II' reist Marty naar 21 oktober 2015.)
19
Okt
2015
  De negatieve reputatie van televisie lag al vast voor het medium goed en wel volwassen was geworden. Televisie is lage cultuur omdàt het iedereen kan bereiken. Erkennen dat een massamedium waardevolle cultuur kan voortbrengen, is in feite het opgeven van je sociale positie.
Joke Hermes (docent televisiestudies), in: Intermediair, 1 mei 2003

'De Wereld Draait Door' (DWDD) bestaat tien jaar.
12
Okt
2015
  Als ik in België fluit, in het kader van een uitwisselingsprogramma, zijn de spelers heel correct. Ze complimenteren me met een goede beslissing en zeggen 'U'. Zelfs op de tribunes blijven ze beleefd: 'Pol van Boekel, uw moeder is een hoer.'
Pol van Boekel (voetbalscheidsrechter), in: Volkskrant Magazine, 10 november 2012

Deze week is 'Week van de scheidsrechter'.
05
Okt
2015
  Natuurwetten zijn er om te tarten. Daarom bouwde Bentley de New Continental GT Speed, een tweedeurs deeltjesversneller van 625 pk die de drie wetten van Newton het nakijken geeft. Alles is extreem aan deze auto. Ten eerste zijn prijs. Matthijs van Nieuwkerk moet bijna een heel jaar werken voor hij er een kan kopen. Dan het verbruik. NASA heeft raketten die zuiniger zijn.
Bard van de Weijer (journalist), in: De Volkskrant, 7 maart 2013
28
Sep
2015
  Als ik sommige mensen binnen Syriza hoor praten, denk ik aan één van mijn favoriete uitspraken van de militaire junta: 'We staan aan de rand van de afgrond en door de revolutie hebben we een paar stappen vooruit gezet.'
Andreas Koutras (financieel analist), in: NRC, 15 augustus 2015
21
Sep
2015
  Ik moet naar huis, dacht hij, en rende langs zijn mooie, beweeglijke muren, zodat het leek of de zinnen zich in elkaars mededeling wentelden, elkaar een beetje achterna zaten en zich uiteindelijk aaneenregen - om te spelen, leek het wel.
Joost Zwagerman (18 november 1963 - 8 september 2015), in: 'Henrik en het kaatsen', uit de verhalenbundel 'Kroondomein', 1987
14
Sep
2015
  Apple doet er alles aan om jongeren en kinderen al vroeg aan het merk 'te laten wennen'. Apple heeft zelfs apps voor baby's. Ik denk dat Apple-winkels niet voor niets op kinderdagverblijven lijken.
Martin Lindstrom (marketeer), in: De Volkskrant, 6 maart 2012

Aanstaande woensdag 9 september lanceert Apple de iPhone 6S.
07
Sep
2015
  I cannot pretend I am without fear. But my predominant feeling is one of gratitude. I have loved and been loved; I have been given much and I have given something in return; I have read and traveled and thought and written. I have had an intercourse with the world, the special intercourse of writers and readers. Above all, I have been a sentient being, a thinking animal, on this beautiful planet, and that in itself has been an enormous privilege and adventure.
Oliver Sacks (neuroloog, 9 juli 1933 – 30 augustus 2015), in: New York Times, 19 februari 2015
31
Aug
2015
  Doorgaans worden vluchtelingen aan de grens terug gestuurd of langdurig gemaltraiteerd, maar er zijn af en toe ook die het buitenkansje ten deel valt te worden opgevangen. Nu wordt elke mus die in ons land, mits binnen kantooruren, van het dak valt opgevangen, maar voor de vluchteling is het een grote eer.
Gerrit Komrij (dichter, schrijver, 1944 – 2012), in: 'Lof der Simpelheid', Amsterdam, 1988
24
Aug
2015
  Terugziend moet je constateren dat de miljoenen wielerliefhebbers die sportzomers aaneen in al hun onschuld dachten te kijken naar een potje fietsen, in wezen getuige waren van een georganiseerd drugstransport.
Jean-Pierre Geelen (columnist), in: De Volkskrant, 12 oktober 2012

Tour de France ging van start in Utrecht.
06
Jul
2015
  Het is met Alexis Tsipras alsof je de sleutels van je auto aan je kind hebt gegeven. Dat er iets kapot gaat weet je bijna zeker. Je kunt alleen maar hopen dat het alsjeblieft alleen de verf is of de bumper, en dat hij zichzelf niet doodrijdt.
Paschos Mandravelis (columnist Griekse krant Kathimerini), in: De Volkskrant, 23 maart 2015
29
Jun
2015
  De een zijn op te sluiten asielzoeker is de ander zijn steun behoevende medemens. Zijn illegalen niet net drugs, die je moet legaliseren om van het probleem af te komen?
Leon Wecke (polemoloog, 31 januari 1932 – 13 juni 2015), in: actualiteitencollege 11 september 2012, Radboud Universiteit

Rust zacht Leon. Do not go gentle.
22
Jun
2015
  Ik vind het werkelijk verheugend dat in Vlaanderen een woord als ‘verwittigen’ nog zeer achteloos wordt gebruikt. Het is een mooi, begrijpelijk woord. Een woord dat er mag zijn! (...) Dat is wat mij dan ook zo behaagt aan Vlaanderen, dat zulke voorvaderlijke woorden daar nog altijd leven en hun werk verrichten. Dat doet mij een intens plezier.
Heinz Hermann Polzer (Drs. P.), (24 augustus 1919 – 13 juni 2015), interview door Nick Muller, online gepubliceerd 21 december 2012.

I.M. Drs. P.
15
Jun
2015
  Van de zomer zat ik in een speeltuin met een fonteintje. Alle kinderen werden nat en vies natuurlijk, het was een groot waterballet. Eén moeder wilde niet dat haar kind nat werd. In plaats van tegen haar kind te zeggen: jij mag niet met water spelen, ging ze naar de beheerder met het verzoek de fontein uit te zetten. Een opmerkelijke omkering. Dat zie je op veel terreinen.
Sebastiaan Valkenberg (filosoof), in: De Volkskrant, 9 maart 2011

(Aanstaande woensdag is het 'Nationale Buitenspeeldag'.)
08
Jun
2015
  Nederland zal na Beatrix waarschijnlijk wel overgaan richting een ceremonieel koningschap, zoals dat in de Scandinavische landen bestaat (...) Willem-Alexander zal straks niet veel wetten doorlezen, en de Oranje-rol in kabinetsformaties keert misschien nooit meer terug. Onder Willem-Alexander zal het koningshuis fulltime in de pr gaan.
Simon Kuper (schrijver, journalist), in: Vrij Nederland, 26 januari 2013
01
Jun
2015
  Ik merkte dat ik opgefokt raakte elke keer als ik de naam Bouterse noemde. Hij maakte me tot een persoon die ik niet ben. Ik ben geen hater. Ik ben liever voorstander van iets dan tegenstander. Dus vanaf dat moment heb ik besloten: ik ben geen tegenstander meer van Bouterse, maar voorstander van het land Suriname.
Roué Verveer (cabaretier), in: De Volkskrant, 25 augustus 2012
26
Mei
2015
  De Fyra is eigenlijk een hogesnelheidstrein van de Aldi. Als je een zo goedkoop mogelijke trein bestelt, dan krijg je die ook.
Kees Smilde (Belgische reizigersvereniging TreinTramBus), in: De Volkskrant, 13 december 2012

Vandaag start de parlementaire enquête over de Fyra.
18
Mei
2015
  Ik verdwaal graag tussen de rekken in een bib en heb nooit gezocht op auteur of titel. Ik gaf iedereen een gelijke kans, dat was een evidentie. Achteraf bedenk ik mij dat een bib dat al die jaren ook voor ons deed. Ons gelijke kansen geven. Kennis om ons te wapenen tegen de wereld van morgen. (…) Wij lazen ons uit de armoede.
Amina Belorf (sociaal werker, schrijver), in: Knack, 19 maart 2015
11
Mei
2015
  Ik wil mensen die de democratie verwaarlozen een kleine waarschuwing geven. Ik weet uit eigen ervaring hoe murw mensen kunnen worden van een communistisch regime. Maar ik zie nu dat mensen in volledige vrijheid ook murw raken - simpelweg omdat ze zich niet meer realiseren wat vrijheid inhoudt en dat die lang niet altijd vanzelfsprekend is.
Nausicaa Marbe (columniste Telegraaf), in: De Volkskrant, 16 april 2015
04
Mei
2015
  Als je in het theater een koning moet spelen, dan geldt de regel: jij speelt de koning niet, alle anderen spelen de koning. Jouw macht wordt zichtbaar door hoe zij doen naar jou. Niet door hoe jij doet naar hen.
Jeremy Irons (acteur), in: Vrij Nederland, 29 oktober 2011
28
Apr
2015
  Op Lampedusa ontmoette ik een man die houten kruizen maakt voor de graven van de anonieme grensdoden. Daaraan wijdt hij zijn leven.
Thomas Spijkerboer (hoogleraar immigratierecht VU), in: De Volkskrant, 10 januari 2015
20
Apr
2015
  Toen wij begonnen was mode veel geëngageerder. Ik vraag mijn studenten vaak: waar ben je boos op? Maar niemand is boos. Ik heb al een paar keer gezegd: zet die aula op z'n kop! Wees tégen iets! Maar het is natuurlijk heel triest als iemand van in de vijftig dat tegen een stel kids moet zeggen.
Hans Demoed (Modelabel The People of Labyrinths), in: NRC, 19 januari 2013
13
Apr
2015
  In Turkey, it’s very problematic to work in the media. It is impossible to separate it from national culture. During all periods and in every aspect, the media has been used as a tool by government elites. (...) A monopoly has been reached via corruption and a total moral breakdown has spread out from government to media, and from media to the public.
Zeynep Erekli (Travel Writer), freundenvonfreunden.com, 10 september 2014
07
Apr
2015
  Topbankiers zijn niet geïnteresseerd in geld. Ze willen spelen en winnen. Je zou ze evengoed kunnen uitbetalen in kokosnoten.
Joris Luyendijk (journalist), in: HUMO, 17 februari 2015
30
Mrt
2015
  Het is geen heilige oorlog, zoals Taliban graag doen geloven. Het gaat om geld en macht. De Taliban vechten om daar zoveel mogelijk van te verwerven. Als de VS morgen miljarden dollars en een regeringszetel geven aan de Taliban, stoppen ze direct met vechten. Ik heb vaak met Taliban gesproken en het is opvallend hoe weinig ze weten van de islam. Velen kunnen niet lezen en schrijven. De Koran lezen ze dus ook niet.
Hayatullah Jawed (Afghaans filosoof), in: De Volkskrant, 16 augustus 2010
23
Mrt
2015
  Het beste is om geen ideeën over de dood te hebben. Als de dood er is, ben jij er niet en kun je er dus ook niets over weten. Misschien bof ik een beetje, maar ik ben ècht niet bang voor de dood. Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het.
René Gude (filosoof, Denker des Vaderlands) (2 maart 1957 - 13 maart 2015), in: Trouw, 28 september 2014
16
Mrt
2015
  Dankzij alle media-aandacht weten we nu ook dat we, hoewel er waarschijnlijk geen wolf zelfstandig de Nederlandse grens is overgestoken, wèl alvast beschikken over de Stichting Wolven in Nederland. Wat wij persoonlijk nogal een veilig idee vinden, want het is Holland ten voeten uit: het is er nog niet, maar het is toch al geregeld door een goed geoliede organisatie met een statuut, een website en een woordvoerder, die zich ten doel heeft gesteld 'draagvlak voor de wolf te creëren'.
Sander Donkers en Robert van de Griend, in: Vrij Nederland, 20 juli 2013

(Dit weekend kwam de eerste wolf de grens over.)
08
Mrt
2015
  Grappig: in Star Trek kan men 'warpen', 'teleporteren' en communiceren met iedere levensvorm in de ruimte. Maar als Starship Enterprise crasht, katapulteren Captain Kirk en Mr. Spock subiet uit hun stoeltjes door het ruimteschip heen. Veiligheidsgordels: ho maar.
Petra Delsing(directeur DIVV Amsterdam), 3 december 2014

Leonard Nimoy (acteur, Mr. Spock in Star Trek), overleed 27 februari.
02
Mrt
2015
  De oude Egyptenaren zagen de Grieken als kinderen: spontaan; uitbundig. Dat beeld klopt nog. De charme en het onbevangene van de
Grieken zijn geliefd, die koester ik ten zeerste. De keerzijde van het kindse: Griekenland loslaten in de eurozone was als een dreumes loslaten in een snoepwinkel – hij eet zoveel totdat hij zich ziek voelt.
Nikos Dimou (schrijver, filosoof), in: De Correspondent, 3 februari 2015
23
Feb
2015
  Boer zoekt vrouw lijkt een zachtaardig programma, maar het is bikkelhard. Het feit dat er in tien jaar nog nooit een vrouw een erf opgelopen is die spontaner, slimmer en aantrekkelijker was dan Yvon Jaspers zelf. Iedere boer zou blind voor Yvon Jaspers kiezen, dat behoeft geen betoog, maar Yvon Jaspers is niet te koop.
Peter Buwalda (schrijver), in: De Volkskrant, 16 januari 2015
16
Feb
2015
  Ik heb mijn ambtenaren uitgelegd dat ik geen stuk meer wil ondertekenen waarin staat: kwaliteitsimpuls, of uitfaseren. Ontzorgen. Opharden. Terugtrimmen hoorde ik laatst.
Eberhard van der Laan (Minister Wonen, Wijken en Integratie), in: De Volkskrant, 28 februari 2009
09
Feb
2015
  De vrijheid van meningsuiting staat niet onder druk, als je het mij vraagt. (…) Als je nagaat wat Stalin ervoor moest inzetten om de pers in de Sovjet-Unie te knechten: een volledig doodgeterroriseerde politiestaat met schijnprocessen, massamoorden en miljoenen verklikkers - en nòg lekte het voortdurend meningen.
Peter Buwalda (schrijver), in: De Volkskrant, 9 januari 2015
02
Feb
2015
  Het is ook een vreemde tijd. Niemand is nog content. We zijn ongelooflijk verwend, maar mensen zijn ook zo slap geworden. Als je de geschiedenis bekijkt, dan weet je dat als een maatschappij op dit niveau zit, er een oorlog komt. Mij verontrust het, hoor, als men zegt dat de situatie in Griekenland vergelijkbaar is met die in Duitsland in de jaren dertig.
Herman Brusselmans (schrijver), in: HUMO, 20 augustus 2013
26
Jan
2015
  Oorlog is de eeuwig rijpe vrucht van Afrika. Er is zo veel ongerechtigheid die bestreden moet worden, zo veel wraakzucht in het bloed van het volk, en zo veel getouwtrek om de natuurlijke rijkdommen. Zodra de wind van de macht draait, tuimelt het fruit weer op de grond, en telkens is de oorlog nog vernuftiger en akeliger dan de vorige.
Alexandra Fuler (schrijfster), in: Vrij Nederland, 28 april 2012
19
Jan
2015
  Heilige overtuigingen staan hier in Frankrijk gelukkig op één lijn met politieke en filosofische opvattingen. Religie wordt behandeld als een opinie.
Stéphane Charbonnier (21 aug 1967 – 07 jan 2015), hoofdredacteur Charlie Hebdo)
12
Jan
2015
  Weet je wat Facebook aan advertenties binnenhaalt per gebruiker? Vijf dollar! Ze besteden al die tijd, al die moeite, al hun mensen en intelligentie om mijn privacy te schenden, en wat levert dat op? Vijf dollar! Dan betaal ik liever 50 cent per maand en ben ik bevrijd van al die afleiding.
Clive Thompson (journalist), in: De Volkskrant, 30 juni 2014
05
Jan
2015
2015
  Daarom ben ik voor een nationaal dictee, als spel, opdat we ons realiseren dat het mooi is dat we die taal allemaal gebruiken, maar vooral om ons eraan te herinneren dat er ergens ook een paar afspraken gemaakt zijn. Wat niet wil zeggen dat je het met alle regels ééns moet zijn. Ik zou zeggen: pannenkoek of pannekoek? Doe maar alle twee, dan zijn we van het gedoe af. Zelf spel ik liever pannekoek, zo ben ik dat gewend, zonder n smaakt hij me beter.
Adriaan van Dis (schrijver), in: De Volkskrant, 12 december 2012

(Deze week het Groot Dictee der Nederlandse Taal.)
15
Dec
2014
  Als je het behartigen van het algemeen belang probeert te privatiseren, krijg je rare gekunstelde constructies. Denk aan de spoorwegen. Wat hebben we niet voor idiote dingen gedaan om concurrentie op het spoor mogelijk te maken? En het werkt nog niet ook.
Walter van der Kleij (ex RWS Water), in: 'De Lichtkogel', Rijkswaterstaat, april 2010

(Algehele spoorwegstaking in België.)
08
Dec
2014
  Ik vind het schokkend om mee te maken hoe destructief en bekrompen de PVV (de grootste fractie in de Almeerse raad) zich opstelt. Hoe ze reageren op de meest onschuldige zaken. Wij doen een leuk bouwproject voor kinderen in samenwerking met het educatieve televisieprogramma Het Klokhuis. De PVV is daar dan tegen vanwege de uitzendende omroep NPS, volgens hen een subsidieverslaafde linkse instelling.
Adri Duivesteijn (destijds PvdA-wethouder Almere), in: De Volkskrant, 18 december 2010

(Adri Duivesteijn werd deze week ereburger van Den Haag.)
01
Dec
2014
  Hij wist niet wat hij zonder schaken en sigaretten moest beginnen. Hij schaakte om de zinnen te verzetten en rookte om de zetten te verzinnen.
Kees Torn (cabaretier), VARA, 6 januari 2002

(Magnus Carlsen verdedigde zijn wereldtitel schaken succes.)
24
Nov
2014
  Vroeger was Sinterklaas een ontzettend schijnheilige moraalridder die altijd met het vingertje wees. Daar wilde ik vanaf. In conflicten tussen ouders en kinderen koos mijn Sinterklaas als het even kan de kant van het kind.
Bram van der Vlugt (Sinterklaas 1976-2011) in: De Volkskrant, 17 november 2012
17
Nov
2014
  Ik haat elk totalitair systeem. Als ze nu kwamen om me op te pakken zou ik mijn kop tegen de muur verpletteren. Elk stelsel waarbij de individuele vrijheid wordt vertrapt is de bakermat voor haat en gewelddadigheid.
Jerzy Kosinski (schrijver), in: Bibeb, Vrij Nederland, 7 februari 1976
10
Nov
2014
  In juli 1916 stonden hier de verse amateurs van het Britse leger, honderdduizenden arbeiders, onderwijzers, klerken, winkeliers en boerenjongens. Hele straten en fabrieken hadden zich gezamenlijk gemeld en gezamenlijk trokken ze ten oorlog. Één granaat kon zo soms de dansvloer van een heel dorp wegvagen.
Geert Mak (historicus), over de slag bij de Somme in WOI, in: NRC, 22 februari 1999
27
Okt
2014
  Ik herinner me, 1970 of zo. Ik hield een voordracht over hoe je programma's kon ontwikkelen zodat je het stevig in je intellectuele greep hield. Bij een groot softwarehuis in Brussel ging het verhaal plat op z'n bek. Later ontdekte ik waarom. Het management was niet geïnteresseerd in feilloze programma's. Want het waren de Maintenance Contracts waar het bedrijf z'n stabiliteit aan ontleende.
Edsger Dijkstra (Nederlands eerste computerprogrammeur, 1930-2002), in: Noorderlicht, 'Denken als discipline', VPRO, 10 april 2001
20
Okt
2014
  Uiteindelijk waren we het als Sovjet-leiding erover eens dat er een oplossing gevonden moest worden voor de kwestie van de hereniging en dat de tijd daarvoor rijp was. Daarover dachten onze westerse vrienden wel anders. Zij hadden veel minder haast. Mitterrand zei dat hij zoveel van Duitsland hield dat hij het liefst twee Duitslanden had. Thatcher was helemaal tegen. 'Laat ze maar rustig achter die Muur blijven', zei ze. Zij maakte zich zorgen over de opkomst van een sterk, machtig Duitsland in het hart van Europa.
Michail Gorbatsjov, in: De Volkskrant, 7 november 2009
13
Okt
2014
  Die generatie van mijn ouders, dat is een patatgeneratie als het gaat om kinderen. Die hebben zich er heel makkelijk vanaf gemaakt. Daar zijn nooit kinderen voorgelezen. Ik vraag me weleens af of ik iemand anders was geworden als ik wel was voorgelezen.
Youri Mulder (ex-voetballer), in: De Volkskrant, 14 januari 2011
06
Okt
2014
  Een eeuw geleden was het aantal militaire slachtoffers in een oorlog gemiddeld ongeveer acht keer zo hoog als het aantal burgerslachtoffers. Tegenwoordig is het precies andersom: er vallen ongeveer acht keer zoveel burgerdoden.
Mary Kaldor (London School of Economics), in: NRC M, april 2007
29
Sep
2014
  Toen ik als 26-jarige als ambtenaar bij Buitenlandse Zaken begon, was de oudste generatie extreem sociaal bewust. Ze zeiden: u heeft vast aanleg hoor, maar iemand uit uw milieu, dat wordt niks. Dat stak me enorm. Ik dacht: ik zal je wat laten zien vriend.
Frans Timmermans, (minister Buitenlandse Zaken), in: De Volkskrant, 22 december 2012
22
Sep
2014
  Consultant Dogbert doet verslag: "Hier is mijn eindrapport over uw bedrijf. De conclusie luidt dat uw einde nabij is. U geeft te veel uit aan adviseurs." Manager: "Maar U bent zelf een adviseur!" Consultant Dogbert: "Wrang he?"
Scott Adams, in: Dilbert, Still Pumped from Using the Mouse, 1996
01
Sep
2014
  Voor een bepaald soort mannen, vooral de leidinggevende workaholics, is de verandering die een vakantie brengt soms te groot. Het valt natuurlijk ook niet mee om uit het prestigieuze pak in een zwembroek te stappen, en met zo'n uitgekleed ego -bleke borstkas en een buikje- in het voortdurend kritische gezelschap van vrouw en kinderen te vertoeven.
Heleen Crul (journalist), in: HP/De Tijd, 3 juli 2013
14
Jul
2014
  Mannen als Johan Derksen, Hugo Borst, René van der Gijp en Hans Kraay Jr., die vijftig jaar geleden al bij elkaar op school zaten en altijd stiekem in de zandbak keken wie de grootste had. (...) Mannen rond een tafel die eindeloos zwetsen over wedstrijden waarvan ik de uitslag al weet en waarvan de hoogtepunten al acht keer langs zijn gekomen. Voetbalwedstrijden zo lang inleiden en er daarna zo lang over napraten - dat lijkt verdacht veel op voor- en naspel. Het voor- en naspel waar ze thuis niet aan doen omdat ze almaar op de buis over voetbal aan het zeuren zijn.
Harm Edens (presentator), in: Linda, juni 2010
30
Jun
2014
  Ja, ook met voorspellen dat Spanje van Nederland zou winnen moet je al voorzichtig zijn. Dan ben je een NSB-er, een landverrader. “Met types als jouw weten wij wel raad.” Ik mail dan terug dat de mailer in kwestie “jij” had moeten schrijven en niet “jouw.” Meestal wordt hij, het is vrijwel altijd een hij, dan nog bozer, waardoor het aantal taalfouten dusdanig stijgt dat het geen zin meer heeft om terug te mailen.
Vincent Bijlo (cabaretier, columnist), in: AD, 14 juni 2014
16
Jun
2014
  Ik was afgeknapt op de voetbalwereld, tot ik plotseling bedacht dat je het moest bekijken als een groot absurd toneelstuk dat voor mijn plezier en mijn vermaak wordt opgevoerd. En zo beschrijf ik het ook. Sindsdien geniet ik er weer enorm van.
Michel van Egmond (Adjunct hoofdredacteur VI), in: De Volkskrant, 13 augustus 2012
10
Jun
2014
  Door burgers structureel als klant te benaderen, wekken ambtenaren de indruk dat burgers zich ook als klant kunnen gedragen. En dat doen zij dan ook. Burgers gedragen zich aan het overheidsloket alsof ze een flatscreen bij de Mediamarkt komen uitzoeken. Die parallel stopt echter abrupt zodra de ware aard van de overheid en haar dienaren duidelijk wordt: het behartigen van het collectieve belang.
Steven de Jong (lastvandeburger.nl), in: NRC, 20 september 2008
02
Jun
2014
  Als Griekenland in 1981 niet tot de EU was toegetreden, dan was er een oorlog tussen Turkije en Griekenland uitgebroken. Het zal altijd een hypothese blijven, maar ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn als de EU in een vroeg stadium het gehele voormalige Joegoslavië als lidstaat had erkend om een catastrofe te voorkomen in plaats van dat afzonderlijke lidstaten nieuwe staten als Kroatië en Slovenië begonnen te erkennen. We zullen nooit weten wat er zou zijn gebeurd.
Filios Stangos (journalist), in: De Volkskrant, 9 februari 2013
26
Mei
2014
  Wat me het meest verbaast in het Europees Parlement is dat men voor zichzelf klapt. Als een rapport van een parlementariër wordt aangenomen - en er worden véél rapporten aangenomen - gaat iedereen klappen. Onder het motto: als niemand voor ons klapt, doen we het zelf.
Hans van Baalen (VVD Europees Parlement), in: De Volkskrant, 31 juli 2010
19
Mei
2014
  De nominatie voor de Gouden Boekenuil en de Libris is een hel van onzekerheid. Er is maar één ding vervelender dan genomineerd worden en dat is niét genomineerd worden.
Tommy Wieringa (schrijver), in: HUMO, 30 april 2013
12
Mei
2014
  Ik betreur de vadermoord die plaatsvond in de jaren zestig. Nu is dat eigen aan elke jongerenbeweging, maar wij hebben toch heel wat dappere mensen uit de Tweede Wereldoorlog totaal genegeerd, omdat we onze eigen oorlog wilden hebben. (...) Zonder blikken of blozen brachten we burgemeester Van Hall ten val. Zonder te beseffen dat deze stijve regent een van de belangrijkste en moedigste verzetsmensen is geweest.
Geert Mak (historicus), in: Vrij Nederland, 15 juni 2002
05
Mei
2014
  Als iemand een project in de Schilderswijk wil starten, raad ik hem of haar altijd aan om te informeren wat op dat moment de nieuwste term is op het stadhuis: integratie, participatie, multiculturele stad of inburgering. Dat moet je dan vaak genoeg opschrijven.
Ahmed Benseddik (Dienstenwinkel Schilderswijk Den Haag), in Binnenlands Bestuur, 3 augustus 2001
22
Apr
2014
  Je kunt hier eigenlijk alleen overleven als je onwetend bent. Als je eenmaal veel gelezen hebt en weet hoe andere maatschappijen functioneren, is het heel deprimerend om in Afghanistan te wonen.
Hayatullah Jawed (Afghaans filosoof), in: De Volkskrant, 16 augustus 2010
07
Apr
2014
  Het zwakke van de demonstranten in Istanbul is dat het bijna uitsluitend jonge linkse mensen uit de stad zijn met een, laten we zeggen, Europese levensstijl. Ze krijgen geen steun van conservatieve kringen. Dat maakt het makkelijk voor Erdogan hen te marginaliseren. Zijn aanhangers zien meisjes met blote schouders door de straten lopen en denken: dat zijn niet mijn mensen. Het kan goed zijn dat Erdogan hier sterker uitkomt.
Ali Carkoglu (Universiteit Istanbul), in: De Volkskrant, 4 juni 2013
31
Mrt
2014
  Laatst zei ik dat Wilders geen agressie verdiende maar een knuffel omdat hij zelf slachtoffer is van haat. Dan word ik door elk tv-programma uitgenodigd voor een interview, maar ik ga niet, dat wordt een circus over Wilders. Ik heb een droom dat we allemaal in vrede met elkaar leven, dat mijn drie kinderen in een verdraagzame maatschappij leven en dat de Marokkaanse gemeenschap weer trots wordt. We moeten verder.
Abkader Chrifi (directeur Le-Succès), in: NRC, 5 januari 2008
24
Mrt
2014
  Ze verzonnen dat die trambestuurder met dat oorbelletje niet mocht, moest je eens zien hoe ze er in de gemeenteraad bij liepen, met zulke oorbellen. Als trambestuurder mocht je niet met rode sokken of met je veters los de tram besturen. Zij mochten desnoods met hun hemd los en hun gulp open de stad besturen.
Gerard van Westerloo citeert een Amsterdamse trambestuurder, in: "Niet spreken met de bestuurder", Amsterdam, 2004
17
Mrt
2014
  Dat het boek als statussymbool verdwijnt, of zelfs al verdwenen is, lijkt me evident. Hoewel filosofen, wetenschappers en schrijvers nog steeds voor hun boekenkast gefotografeerd worden, is het boek eigenlijk te gewoon geworden om je nog mee te onderscheiden. Mijn grootvader las Dante en Vondel, en als de huisarts op bezoek kwam, kreeg hij complimenten over zijn boekenkast. Zoiets is ondenkbaar geworden.
Ger Groot (filosoof), in: Trouw, 31 januari 2014
10
Mrt
2014
  Als mensen me zeggen: ‘Is dat nu kunst?’, dan leg ik voor de honderdduizendste keer uit dat een werk kunst is als het iets toevoegt aan wat we over kunst weten. Dat is natuurlijk een gevaarlijke definitie, want voor iemand die niks over kunst weet, is alles dan kunst. Stel dat je Picasso niet kent, en opeens maakt iemand een Picasso-achtig schilderij: dan sta je waarschijnlijk vol bewondering voor dat werk en zeg je: ‘Dat is grote kunst.’ Maar als je Picasso wel kent, weet je dat dat nieuwe schilderij geen kunst is, omdat het niks toevoegt aan wat je al kende.
Jan Hoet (curator, museumdirecteur), (Leuven, 23 juni 1936 – Gent, 27 februari 2014), in: HUMO, 22 februari 2000
03
Mrt
2014
  In de acht jaar dat ik minister was heb ik Beatrix redelijk goed leren kennen. Ze is altijd erg begaan met de onderkant van de samenleving. Ze is links met de aardappel in de keel.
Els Borst (ex-minister D'66), in: Intermediair, 30 november 2006
17
Feb
2014
  Een andere mythe luidde dat ontsnappen uit de kampen van de Goelag bijna onmogelijk was en bijna altijd met de dood moest worden bekocht. Vooral zware criminelen met hun levenslange vonnissen hadden niets te verliezen. Ze zochten zelfs hun toevlucht tot kannibalisme om na een ontsnapping de bewoonde wereld te kunnen bereiken. Ze namen gewoon een 'dikke' gevangene mee als mondvoorraad.
Anne Applebaum, 'Gulag', over de Sovjetkampen in de Goelag Archipel, geciteerd in: NRC, 19 september 2003
10
Feb
2014
  Mark Zuckerberg, Facebook’s chief executive, once told colleagues that “a squirrel dying in your front yard may be more relevant to your interests right now than people dying in Africa.” At Facebook, “relevance” is virtually the sole criterion that determines what users see. Focusing on the most personally relevant news — the squirrel — is a great business strategy. But it leaves us staring at our front yard instead of reading about suffering, genocide and revolution.
Eli Pariser (MoveOn.org), in: The New York Times, 22 mei 2011
03
Feb
2014
  In Amsterdam kon je vroeger piemelnaakt rondlopen met zes olifanten in tutu's boven op je hoofd, op ski's. Als je dat nu doet, word je bespuugd of krijg je klappen. Vroeger kon je als homo's op straat met elkaar kussen. Dat zou ik nu echt niet meer doen. Ik durf in Amsterdam op straat niet de hand van mijn vriend vast te houden. En dat is wel verkeerde boel.
Joost van Bellen (DJ), in: Volkskrant Magazine, 12 november 2011
27
Jan
2014
  Iran is feitelijk de ideale bondgenoot van het Westen. Als ik het mag veralgemeniseren: de Perzen identificeren zich eerder met een Parijzenaar dan met een Arabier.
Arnon Grunberg (schrijver), in: HUMO, 17 september 2013
20
Jan
2014
2014
  Het komt nooit tot een echt experiment met paranormaal begaafden. Hoezeer we ze ook een eerlijke kans zouden geven. Inclusief ruime statistische marges. En op basis van een protocol waarover alle partijen het eens moeten zijn. Er zijn geen serieuze aanwijzingen voor paranormale verschijnselen. Het is net als met de Kerstman. Er zijn wel aanwijzingen in warenhuizen en op kerstkaarten dat hij bestaat. Maar dat is eigenlijk niet een heel sterk bewijs.
Jamers Randi (Illusionist, James Randi Education Foundation die een miljoen dollar uitlooft voor een paranormale claim die standhoudt bij onderzoek), in: De Volkskrant, 19 juni 2010
16
Dec
2013
  I am fundamentally an optimist. Whether that comes from nature or nurture, I cannot say. Part of being optimistic is keeping one's head pointed toward the sun, one's feet moving forward. There were many dark moments when my faith in humanity was sorely tested, but I would not and could not give myself up to despair. That way lays defeat and death.
Nelson Mandela, in: Long walk to Freedom (Autobiografie), 1994
09
Dec
2013
  Altijd gaat het maar om de kerstomzetten in vergelijking met de sinterklaasomzetten. Ik blijf zeggen: Sinterklaas is het feest van de kleine cadeautjes, grote cadeaus pleur je maar onder de kerstboom.
Bram van der Vlugt (Sinterklaas 1976-2011), in: De Volkskrant, 17 november 2012
02
Dec
2013
  Ik vind het vreselijk als mensen de helft van een stuk vlees of vis op hun bord laten liggen. Dan is dat beest voor jan lul dood.
Hans van Wolde (kok restaurant Beluga Maastricht), in: De Volkskrant, 23 november 2011
25
Nov
2013
  Die idiote verhaaltjes die hier over Sinterklaas worden verteld. Komt hij naar Nederland: boot stuk. Is hij eindelijk hier: mijter kwijt. Sinterklaas is een vàkman! Hij bereidt zich het hele jaar voor. Dus die boot dóet het. En hij heeft een hele bak vol met mijters.
Charlotte Dematons (illustrator), in: De Volkskrant, 1 december 2012
18
Nov
2013
  Het opfokken en in de natuur uitzetten van de korhoen werkt niet. Moeten we het Hiltonhotel voor ze regelen? Achter elk dier vijf boswachters zetten? Het is gewoon een stelletje kapsoneskippen.
Midas Dekkers (bioloog), in: Zembla, 7 februari 2013
11
Nov
2013
  One nasty morning Comrade Stalin discovered that his favorite pipe was missing. Naturally, he called in his henchman, Lavrenti Beria, and instructed him to find the pipe. A few hours later, Stalin found it in his desk and called off the search. "But, Comrade Stalin," stammered Beria, "five suspects have already confessed to stealing it."
Vladimir Bukovsky (voormalig Sovjet dissident), in: The Washington Post, 18 december 2005
21
Okt
2013
  Werken voor de raden van bestuur, de bobo's en de grote namen vind ik volstrekt niet interessant. Dat is een illusoire wereld van mensen die allerlei dingen verzinnen die weinig tot geen raakvlak hebben met wat er op de werkvloer gebeurt.
Ben Tichelaar (goeroe), in: De Volkskrant, 4 september 2010
14
Okt
2013
  Als je twintig jaar op de voorpagina's van de kranten gestaan hebt, kan het niet anders of je bent verslaafd geraakt aan het Binnenhof. Raak je uit de gratie, wat moet je dan? De Eerste Kamer is er ook om een cold turkey te vermijden. Ga daar maar heen, kan je rustig afkicken. Het is de Jellinek-kliniek voor aan lager wal geraakte politiek verslaafden.
Jacob Kohnstamm (D'66 Eerste Kamer), in: Gerard van Westerloo, "Niet spreken met de bestuurder", Amsterdam 2004
07
Okt
2013
  Vorige week belde een vrouw bijna huilend op, omdat ze voor het eerst van haar werkgever geen vrij kon krijgen op de eerste van de Drie Dwaze Dagen.
Adrie-Jo Dielissen (Bijenkorf), in: NRC, 4 oktober 2007
30
Sep
2013
  De ironie van de geschiedenis is dat Duitsland de machtigste mogendheid in Europa is geworden, nadat het een zware nederlaag had geleden en het een tijd lang überhaupt niet heeft bestaan. Duitsland, economisch een voorbeeldig land, heeft politiek geen verschijnselen vertoond à la Wilders en Fortuyn. Of Le Pen. Heel merkwaardig dat het ook op dat punt ons voorbeeld is geworden.
Jerôme Heldring (ex NRC columnist), in: De Volkskrant, 21 augustus 2012
23
Sep
2013
  De daginvulling van veel politici bestaat alleen nog maar uit het reageren op gebeurtenissen die via de media tot ons komen. Politici leggen ook te veel nadruk op luisteren naar de kiezers. Wie alleen maar luistert hoort zoveel verschillende stemmen dat hij uiteindelijk niets meer hoort. Huisartsen en geestelijken moeten luisteren. Bestuurders moeten besturen. Richting geven.
Gerd Leers (CDA), in: De Volkskrant, 6 april 2010
16
Sep
2013
  Er is als ME'er niks leukers dan het tuig dat jou probeert te raken terwijl je in de linie staat, later tijdens een charge op te zoeken en zo'n gozer een grote lat in zijn nek te douwen. Als je hem dan voor je wapenstok hebt liggen, reken dan maar dat je hem graag die brandende vlek in zijn rug wil meppen. Er is niks leukers dan dat, kan ik je verzekeren. En dat is helemaal volgens de wet.
Hero Brinkman (PVV), in: Volkskrant Magazine, 11 december 2010
09
Sep
2013
  Er is nooit iemand in de Tweede Kamer die zich laat overtuigen en zegt 'Ach, zo had ik het nog niet bekeken'. Het is nooit: we hebben een probleem en hoe lossen we dat zo goed mogelijk voor Nederland op? Je kan net zo goed je tekst aan elkaar uitdelen en meteen gaan stemmen, want een werkelijk debat heeft niet meer plaats.
Frits Wester (journalist), in: De Volkskrant, 1 april 2010
03
Sep
2013
  Ge moogt zeggen wat ge wilt maar onder koning Filip hebben we toch al ne schone zomer gehad.
Redactioneel, in: Knack nr 35, 28 augustus 2013
02
Sep
2013
  De kostschool is een goede opleiding voor een spion. De ontberingen maken je sterk, je leert je talen en doet straatwijsheid op, maar niet in de gewone lower-classbetekenis van het woord. Je maakt deel uit van een soort upper-class, een homo-erotische, subcriminele gemeenschap van bevroren kinderen, opgegroeid zonder moederliefde.
John le Carré (schrijver), in: De Volkskrant, 20 april 2013
08
Jul
2013
  When slaves visited they were given passes, and the patrollers would inspect all visiting slaves to see if they had a pass with them. If they did not have a pass they were locked up. Sometimes the officials would beat them, and sometimes they would sell them. These patrollers took two of my brothers, one seven years old and the other five years old, and I have never seen either since.
Jane Pyatt, als baby van drie maanden met haar moeder verkocht aan een slavenhouder uit Norfolk in Virginia. Geïnterviewd in 1938 op 89-jarige leeftijd. In: Belinda Hurmence, "We lived in a Little Cabin in the Yard. Slave Narratives Virginia.", 1994
01
Jul
2013
  De financiële sector is niet wezenlijk veranderd sinds de kredietcrisis. Er worden hier in London nog steeds miljoenen verdiend. De dure champagneflessen staan weer op tafel in de restaurants. Deze zakenbankiers zijn nog steeds een voorbeeld voor bankiers aan de Zuidas. Die kijken op tegen de City en zouden het liefst ook dit werk doen en zoveel verdienen.
Rick van der Ploeg (hoogleraar economie Oxford), in: ING klantenbrochure, juni 2013
24
Jun
2013
  Bij het maken van afspraken tussen overheid en bedrijfsleven dreigt, als er geen machtsbalans is, al snel dat de geschiedenis van de jager en de beer zich gaat herhalen. Een jager en een beer proberen tot goede afspraken te komen. De jager wil een warme jas, de beer wil een gevulde maag. Een poosje later hebben ze allebei hun doel bereikt. De beer ligt met een volle maag te snurken.
Bram van de Klundert (Habiforum), in: Ruimte tussen overheid en markt, september 2008
17
Jun
2013
  De PvdA is geen politieke partij. Het zijn alleen maar vijfhonderd bestuurders. Die zitten dan op een congres, luisteren naar andere bestuurders en pikken alles. Politieke partijen bestaan überhaupt nauwelijks meer. Het zijn elitaire kiesverenigingen geworden, grijze massa’s zijn het: bureaucratisch, zonder politiek debat, noch tussen noch binnen de partijen.
Jan Pronk (ex-PvdA), in: Peter Bootsma en Willem Breedveld, 'De verbeelding aan de macht', Den Haag, 1999
03
Jun
2013
  It was in 1912 in Berlin when my Firebird and Petrushka was played by The Russian Ballet. The Kaiser was there, and so I saw all the generals and so on. They said: "Too much noise!". I wanted to ask: "Where exactly!?".
Igor Stravinsky, in: documentaire door Jánov Darvas, Zwitserse / Zweedse TV, 2001.
27
Mei
2013
  Ik ga ervan uit dat alles wat je aan armzaligs op je weg tegenkomt, en waar je niet omheen kunt, achteraf moet kunnen omsmeden, omsmelten tot iets moois, dat tegelijkertijd –verhevigd– de herinnering aan de gruwel in zich bergt.
A.F.Th. van der Heijden, in: 'De gevarendriehoek' ('De tandeloze tijd', deel twee), Querido, Amsterdam, 1985
21
Mei
2013
  In recent years, the Eurovision Song Contest has alternately been hailed as a cool post-modern joke or dismissed as a tired old irrelevance, though its fans are keen to point out that we have it to thank for bringing us Abba. This of course is a bit like thanking Chernobyl for discovering Greenpeace.
Angus Deayton (TV-presentator), in: 'Not another Eurovision Song Contest', BBC2, 22 mei 2002
13
Mei
2013
  Toen ik met schrijven begon, was mijn beeld irreëel. Het zou om goede boeken gaan, schrijvers zouden leuke en belezen mensen zijn, die graag met mij over de literatuur zouden willen praten. In werkelijkheid bleken schrijvers, ik zelf voorop, vooral te willen praten over royalties en slechte recensies.
P.F. (Pieter Frans) Thomése (schrijver), in: De Volkskrant, 6 november 2012
06
Mei
2013
  Die prachtige Utrechtsebaan willen we nooit meer kwijt in Den Haag. Al was het alleen maar om de koningin snel met zwaailichten de stad in en uit te vervoeren.
Els Bet (stedenbouwkundige), in: Kamerkrant Haaglanden, mei 2006
22
Apr
2013
  Je ne mettrai jamais le pied dans ce monastère. (Ik zal nooit een voet zetten in dat klooster.)
Willem III volgens de overlevering in de aanloop van de voltooiing van het Rijksmuseum, 1885
15
Apr
2013
  De oorlog in Irak ging niet om het ten val brengen van één dictator en het onschadelijk maken van zijn vermeende massavernietigingswapens. Het moest ook een signaal zijn aan alle andere landen die dat soort wapens durfden te ontwikkelen tegen de zin van de VS. Toen voorjaar 2003 aan de toenmalige onderminister van Buitenlandse Zaken John Bolton werd gevraagd welke les de Irak oorlog bevatte voor Iran en Noord-Korea, antwoordde hij: trek maar een nummertje. Dat was de gedachte: na Bagdad komt Teheran aan de beurt, of zelfs Pyongyang.
Joseph Cirincione (wapenexpert VS), in: NRC M, mei 2007
08
Apr
2013
  For our last number I’d like to ask your help. Would the people in the cheaper seats clap your hands? And the rest of you, if you’ll just rattle your jewelry…
John Lennon, tijdens optreden Beatles bij The Royal Variety Performance in London, bijgewoond door Queen Elizabeth en Princess Margaret, 4 november 1963.
02
Apr
2013
  Ik heb ook wel een stem voor commercials, hoewel sommigen hem te specifiek vinden. Het lukt niet altijd. Voor een bank moest ik zeggen: wij zijn er voor u. Het ging niet, wat ik ook probeerde. Ik geloofde gewoon niet dat die bank er voor ons was.
Jeroen Willems (acteur), in: De Volkskrant, 19 september 2012
25
Mrt
2013
  Het grootste probleem is en blijft president Bush. Het is ondenkbaar dat er onder zijn leiding in Irak een andere koers wordt gevaren. Was hij maar een leugenaar, dat was in zeker opzicht geruststellend geweest. Bush bewijst dat niets zo gevaarlijk is als een man die gelooft in wat hij zegt en de werkelijkheid daarnaar wenst te plooien.
Seymour Hersh (journalist), in: NRC M, november 2005
18
Mrt
2013
  Dames en heren, we staan hier in Utrecht en lopen een minuut of vijf vertraging op, omdat, net als gisteren, een collega van Prorail de seinen weer verkeerd heeft gezet.
Conducteur NS, omroepbericht in trein Utrecht-Nijmegen 16:23 uur, 4 maart 2012
12
Mrt
2013
  Wat de kardinalen in ieder geval willen vermijden, is dat ze halfstikkend de zaal moeten verlaten. Dat gebeurde in 1978, toen benedenwaardse trek de zwarte rookwolken weer de kapel inblies. Inmiddels is er een nieuwe kachel, maar die werkte de vorige keer niet goed. De kardinalen stonden eromheen gebogen. (…) Het was alsof ze discussieerden over hoe de barbecue aan te houden. Net gewone mannen.
John Thavis (Catholic News), in: De Volkskrant, 1 maart 2013
11
Mrt
2013
  Ik liep nog geen half jaar stage of ik kreeg een zware zaak van een Albanese vrouwenhandelaar op mijn bord, met een strafeis van acht jaar. Zijn familie kwam verhaal halen op het kantoor van Moszkowicz, omdat Bram zelf de zaak niet deed. Ik moest hen te woord staan. Cliënten vroegen altijd: wat vindt de heer Moszkowicz hiervan? Dan loog ik dat hij hetzelfde vond als ik, maar ik dacht altijd: Bram weet niet eens dat jij bestaat.
Oud-mederwerker kantoor Bram Moszkowicz, in: De Volkskrant, 6 oktober 2012
04
Mrt
2013
  Belasting is in de Verenigde Staten een gewraakt begrip. Begrijpelijk, want het belastinggeld wordt opgeslokt door defensie. Als de Amerikanen zouden weten wat Europeanen allemaal voor hun belasting krijgen, zouden ze er niet de hele tijd zoveel stennis over maken.
Steven Hill (New America Foundation), in: De Volkskrant, 29 januari 2010
07
Jan
2013
2013
  Zulke goede astronomen waren de Maya's niet. Ze dachten dat een jaar 360 dagen had - daarom hadden ze ook zo'n ingewikkelde kalender, ze kwamen niet uit met de dagen.
Maarten Keulemans (wetenschapsjournalist), in: NRC, 26 juli 2008

(Vrijdag 21 december -alweer- het eind der tijden, deze keer op basis van de Maya-kalender…)
17
Dec
2012
  Architectuur is alleen maar interessant voor mensen met geld, de rest crepeert in de slums.
Oscar Niemeyer (architect, 1907-2012), in: De Volkskrant, 12 december 2009
10
Dec
2012
  Toen de Kamer debatteerde over het opschorten van de uitzending van asielzoekers, was dat in gemeenten al praktijk. De burgemeesters regeren het land. Als zij iets doen wat niet met het beleid in Den Haag strookt, tillen we niet zwaar aan de bestuurlijke ongehoorzaamheid.
Jan Vis (1933-2011, oud-hoogleraar staatsrecht) in: NRC, 16 december 2006
03
Dec
2012
  Bill Gates van Microsoft is altijd een onbetwiste bad guy geweest. Een überkapitalist, die markten verpestte, de concurrentie verdrukte en gebruikers hun vrijheid ontnam. Als Steve Jobs van Apple God is, is Gates toch zeker de antichrist. Maar Gates is ook de grootste filantroop aller tijden, terwijl Jobs nooit iets aan een goed doel schonk.
Maurits Martijn (redacteur), in: Vrij Nederland, 22 oktober 2011
26
Nov
2012
  Kinderen geloven in je. Twijfelaars weer voor je winnen is het mooiste dat er is. Je spreekt ze aan met hun naam, die staat meestal op hun muts, en ze zijn weer voor een jaar binnen. De Paus kan er jaloers op zijn.
Ruud Petow (Haagse Sinterklaas), in: NRC, 4 december 2004
19
Nov
2012
  Als de overheid de belastingen verhoogt om extra zorguitgaven te financieren, dan is dat een last voor de economie. Maar als particuliere verzekeraars hun premies verhogen (...) is dat juist goed voor de financiële sector en dus een bijdrage aan de economische groei.
Paul de Beer (Bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen UvA), in: NRC, 1 juli 2006
12
Nov
2012
  In 2002 koos men voor de LPF en dezelfde burgers stuurden de LPF-kandidaten een paar maanden later weer naar huis. Niks gevaar, ze hebben in die maanden meer geleerd dan in een aantal saaie decennia. Democratie impliceert een zelfverbeteringsproces dat nooit tot een voltooiing komt of mag komen. Een voltooide samenleving is geen vrije samenleving.
Afshin Elian (rechtsgeleerde, filosoof), in: NRC, 2 april 2005
05
Nov
2012
  Barack Obama wandelt vrolijk de trap op van het Witte Huis, de nacht van het laatste feest na zijn inauguratie. De uitgeputte Michelle ligt al boven, voor het eerst van haar leven in het presidentiële bed. Dan dringt ineens tot de nieuwe president door dat hij geen idee heeft waar de slaapkamer is.
Jodi Kantor (journalist New York Times), in: 'Barack en Michelle. Het openbare huwelijk van de Obama's', 2012, geciteerd in: De Volkskrant, 12 maart 2012
05
Nov
2012
  In mijn wonderkind-periode nam Oskar Back mij eens mee om mij aan Willem Mengelberg voor te stellen. 'Olof is een zeer begaafd violist,' zei Back. 'Prachtig, wat wil hij dan nog meer?' zei Mengelberg en was verdwenen.
Theo Olof (violist), (5 mei 1924 - 9 oktober 2012), in: 'Daar sta je dan opnieuw', Nieuwkoop, 1973
22
Okt
2012
  Beledigen vind ik moeilijk. Misschien heeft het te maken met wat ik als jongeling heb ervaren aan narigheid en geschreeuw. Vooral Duitse SA-lieden konden goed schreeuwen. Dat heb ik nooit vergeten. Ik doe er niet aan mee.
Theo Olof (violist), (5 mei 1924 - 9 oktober 2012), in: De Volkskrant, 25 november 2000

9 oktober overleed Theo Olof
15
Okt
2012
  Ik heb een tijd een enorme weerzin gehad tegen kinderen uit gezinnen die het allemaal meezat. Dat zijn mijn kinderen ook, realiseer ik me nu. Ik moet ze nog een gezond trauma bezorgen. Nou ja, ze hebben een moeder die veel te veel werkt, misschien is dat een klein traumaatje.
Jolande Sap (GroenLinks), in: De Volkskrant, 17 december 2010
08
Okt
2012
  Zoeken kunnen studenten ook geweldig goed. Alleen is iedere bron gelijk. Het internet is God. Als je vraagt: 'Hoe kom je daarbij?', zeggen ze: 'Stond op internet'. Zo van: 'En nu jij weer!'
Klaus Beekman (literatuurhistoricus, UvA), in: Intermediair, 16 maart 2007
08
Okt
2012
  The age of privacy is over. People have really gotten comfortable not only sharing more information and different kinds, but more openly and with more people. That social norm is just something that has evolved over time.
Mark Zuckerberg (Facebook), in: interview met Michael Arrington (TechCrunch), 8 januari 2010
24
Sep
2012
  Doodsverlangen in naam van een hoger doel, een god of een grote leider, is iets dat verwarde en rancuneuze jongemannen door de eeuwen heen altijd heeft aangesproken. Het is beslist niet uniek voor de islam. Het is het probleem van jongemannen die zich een plek in de maatschappij moeten veroveren.
Ian Buruma (hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism, Bard College NY), in: Intermediair, 31 augustus 2006
24
Sep
2012
  Iemand met een groot leiderstalent kan in het bedrijfsleven vijf of tien keer zo veel verdienen als in de politiek, met minder afbreukrisico, en zonder getreiter van Rutger Castricum of ordinair geschimp vanuit de PVV-bankjes. Dat kan ertoe leiden dat je niet de kwaliteit leiders krijgt die je eigenlijk zou wensen, en dat er leiders naar voren komen die je eigenlijk niet wilt.
Mark van Vugt (Hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie VU), in: De Volkskrant, 3 maart 2012
10
Sep
2012
  Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.
Tim Krabbé (schrijver), in: 'De Renner', Amsterdam, 1978
27
Aug
2012
  Ik verwacht dat de zomer in 2012 flink warm en vrij zonnig zal worden, met name in de kustprovincies zal de zomer veel zonuren geven. Juni begint wat wisselvallig, maar kan later in de maand wel de zomerse toer op gaan. Een warmtegolf (of hittegolf) lijkt meer weggelegd voor de maanden juli en augustus. Over de gehele zomer zal dit tot een flink warme zomer leiden.
Piet Paulusma (weerdeskundige) op eigen website, 31 mei 2012

(die zomer werd waardeloos)
27
Aug
2012
  Dat ik niet meer op de kandidatenlijst van de PVV voorkom zal wel met mijn stijl te maken hebben, met mijn humor en de neiging tot samenwerking.
Richard de Mos (ex kamerlid en raadslid PVV), in: Den Haag Centraal, 13 juli 2012
27
Aug
2012
  Ik vroeg aan mijn verhoorders: waarom zijn jullie zo nerveus? Er zijn misschien honderd mensen zoals ik in China. Daar hoeft dat machtige apparaat van partij, leger en politie toch niet bang voor te zijn? (...) Hoe het ook afloopt, ze hebben feitelijk niets bereikt. Ze hebben er alleen voor gezorgd dat ik nu heel populair ben.
Ai Weiwei (kunstenaar en dissident), in: De Volkskrant, 3 maart 2012
02
Jul
2012
  Ons probleem is dat we niet slecht kunnen spelen èn winnen. Kijk naar de wijze waarop wereldkampioenen de eerste ronde zijn doorgekomen. Ze hebben hun kaarten voor zich gehouden. Wij gooien onze troeven meteen op tafel, zoals twee jaar geleden bij het EK. Ik had tegen Italië en Frankrijk liever een drollenpot gespeeld en met 1-0 gewonnen. Nederland piekt meestal te vroeg.
Ruud Gullit (sportman), in: De Volkskrant, 5 juni 2010
18
Jun
2012
  Het is een misverstand te denken dat een uitgeverij literatuur uitgeeft. Een uitgeverij geeft boeken uit. Wij staan daarom bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als 'handelaren in bedrukt papier en daaraan verbonden rechten'.
Phil Muysson (Uitgever BZZTÒH / tijdschrift Bzzlletin) (1949-2012), in: De Groene Amsterdammer, 13 maart 1996
18
Jun
2012
  Ik ben een Europeaan. Ik ben geen mens van vlaggen en hymnen. Ik heb ook altijd te doen met jullie als jullie daar als oranje pompoens staan te springen.
Dimitri Verhulst (schrijver), in: De Volkskrant, 8 oktober 2011
18
Jun
2012
  Seks kan ons de ervaring opleveren om buiten de begrenzing van ons eigen lichaam te treden. Zie daar de parallel met de kunst. Kunst is een van de weinige middelen die wij tot onze beschikking hebben om buiten de begrenzing van onze eigen beperkte geest te treden. Kunst is seks voor de geest.
Maria Goos (toneelschrijfster), in: De Volkskrant, 20 november 2010
04
Jun
2012
  In ons ziekenhuis werd verschrikkelijk veel geld verspild aan managers, interim-managers en aan het maken van rapporten. Het eerste half jaar hebben we er zonder moeite drie miljoen euro uit kunnen snijden. Schokkend. Godzijdank loopt hier nu geen enkele manager meer rond.
Dees Brandjes (Internist en medisch directeur Slotervaartziekenhuis), in: De Volkskrant, 10 februari 2012
28
Mei
2012
  Toen Tofik Dibi zich kandideerde voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks, werd achter zijn rug zijn campagneslogan op de muur geprojecteerd, 'BAM!' stond er. Veel korter kan het niet. De PVV kan als anti-immigratiepartij nog opteren voor 'GA', de VVD zou met het oog op de schatkist voor 'OP!' kunnen kiezen, terwijl de partij van Hero Brinkman met de slogan 'IK!' een verkiezingsprogramma overbodig maakt.
Jerry Goossens (schrijver), in: AD, 16 mei 2012
21
Mei
2012
  Ik draai me om en roep: 'Stil, ik wil deze film volgen.' 'Ach, rot toch op, trut. Dat maken we zelf wel uit'. Ik sta op, kijk dreigend naar het groepje achter me en haal mijn gsm uit mijn broekzak, die ik als een wapen vasthoud. Ze kijken uitdagend terug. 'Luister, tuig! Ik ben een Marokkaan met heel veel neven in de buurt. Eén telefoontje en binnen vijf minuten staan ze jullie hier op te wachten. (…)' Doodse stilte. De hele film houdt iedereen zijn mond stijf dicht. Zelfs geen geluid van popcorn meer.
Naima El Bezaz, in: "Vinexvrouwen", Amsterdam/Antwerpen, 2010
14
Mei
2012
  Ik ben met een delegatie uit de Eerste Kamer bij de Koningin op bezoek geweest. Bij haar hebben we veel inhoudelijker over bestuurskwesties gesproken dan we in de Eerste Kamer ooit gedaan hebben.
Willem Witteveen (hoogleraar rechten Tilburg, PvdA Eerste Kamer), in: Gerard van Westerloo, "Niet spreken met de bestuurder", Amsterdam 2004
07
Mei
2012
  Tegen de manier waarop ze in Hollywood een schip kunnen laten zinken kan geen ijsberg op.
Peter van Bueren (filmrecensent) over de film Titanic, Volkskrant, december 1997
16
Apr
2012
  Spirituelen doen aan zingeving. Ze hebben zin, en dat geven ze aan jou dat gaat van boven naar beneden. Bij filosofie doen we aan bezinning. Mensen moeten zèlf nadenken.
Daan Roovers (hoofdredacteur Filosofie Magazine), in: De Volkskrant, 28 maart 2009
10
Apr
2012
  Dan staat er in het regeerakkoord: 'Veel mensen voelen zich onzeker over de toekomst'. Dat is toch de essentie van de toekomst? Dat je niet weet wat er gaat gebeuren?
Marcel Möring (schrijver), in: NRC, 24 februari 2007
02
Apr
2012
  Ik heb weleens tegen Geert Wilders gezegd: 'Je hebt bijna alles perfect gedaan. Je hebt maar één fout gemaakt en dat was: mij aannemen.'
Hero Brinkman (inmiddels ex-PVV), in: Volkskrant Magazine, 11 december 2010
02
Apr
2012
  Kamerleden zijn eigenlijk eenmansbedrijven: wel in een groter verband, gelukkig, en ook nog een beetje georganiseerd door de Grondwet. En dan vervolgens met allerlei camera's erop.
Diederik Samsom (PvdA), in: Pauw en Witteman, uitzending 22 februari 2012
19
Mrt
2012
  Ik heb vorig jaar 114 duizend euro belastingen betaald. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als op de dag dat ik 114 duizend euro belastingen mocht betalen. Want dat betekent dat ik het goed heb, dat ik veel belasting kan en mag betalen.
Dimitri Verhulst (schrijver), in: De Volkskrant, 8 oktober 2011
05
Mrt
2012
  Als Job Cohen te fatsoenlijk is voor Nederland, dan heeft Nederland een probleem.
Jacques Monasch (PvdA Tweede Kamer), in: NRC Next, 12 oktober 2011
27
Feb
2012
  De Surinaamse oudjes eten nooit anders dan Surinaams en dat geeft ze een fijn gevoel. Dat gevoel heeft een naam: identiteit. Nederlanders hebben dat overigens ook, ze zeggen dat ze spruitjes lekker vinden en dat moeten ze zelf weten, maar het is identiteit geloof ik. Het voordeel van identiteit is dat je het op een bord kunt scheppen en het bord na afloop kunt afspoelen. Beseft men wel hoeveel identiteit de gootsteen in gaat?
Anil Ramdas (16 februari 1958 - 16 februari 2012), in: NRC, 11 september 2002
20
Feb
2012
  Er is maar één ding leuker dan de Elfstedentocht, en dat is erover speculeren. Wij laten ons door voorzitter Wiebe Wieling -nu nog volkomen onbekend, binnenkort wereldberoemd- niet vertellen wanneer het speculeren officieel mag beginnen. De Elfstedentocht is van hem, het speculeren van ons.
Bert Wagendorp (columnist), in: De Volkskrant, 31 januari 2012
13
Feb
2012
  De wijzer van het Twisterspel in de klas was kapot, dus vroeg de juf of ik een nieuwe wilde maken. Ze bedoelde van karton, maar ik heb een iPhone-app gebouwd met een Twisterwijzer.
Puck Meerburg (11 jaar, iPhone-App-bouwer), in: Volkskrant Magazine, 31 december 2010
06
Feb
2012
  De schrijvers struinen rond als ingehuurde figuranten wier enige taak het is de boekhandelaren te vermaken door pittoresk dronken te worden en authentiek in hoeken te braken.
Ilja Leonard Pfeijffer (dichter) over het Boekenbal, in: NRC, 10 maart 2004
30
Jan
2012
  De wereld van de dans, waar ik uit voortkom, was misschien de beste opleiding tot het juiste -en wat mij betreft mooiste- voorbeeld van vrijheid om jezelf te zijn. In de dans, het klassieke ballet in elk geval, beleef je die roes van vrijheid binnenin jezelf, maar je weet ook donders goed dat die vrijheid intens samengaat -en afhangt- van anderen. Van andere elementen, andere disciplines, andere mensen.
Rudi van Dantzig (choreograaf, 4 augustus 1933 – 19 januari 2012), Willem Arondéus-lezing Provincie Noord-Holland, 25 april 2005

(Rudi van Dantzig overleden)
23
Jan
2012
  Saab drivers, as you no doubt know, are intellectuals. They're college professors and journalists and people who work in public radio (many drive the same Saabs they had in college). Though book smart and knowledgeable about cheeses, the lives of Saab drivers are often a mess. They either drink too much (only wine) or are on the verge of divorce because their spouses have run off with partners who are either less depressed or less critical of the world, or both.
Meghan Daum (columnist), in: Los Angeles Times, 4 februari 2010
16
Jan
2012
  Een van de gekste dingen die je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt is dat de landen geen lijntjes of kleurtjes hebben. Ineens krijg je dan heel duidelijk: er is geen verschil tussen landen. Dat is heel indrukwekkend. Een gevoel dat zich erg moeilijk laat beschrijven.
Lodewijk van den Berg (astronaut Space Shuttle 1985), in: De Volkskrant, 2 november 2011
02
Jan
2012
2012
  In 1984 werd Vàclav Havel nog gevolgd door een agent van de geheime politie. Toen hij naar een sauna ging, kwam de man, welgedaan en van middelbare leeftijd, haastig op hem af en zei: "Neem me niet kwalijk, meneer Havel, maar ik heb een pacemaker en het is voor mij niet goed om daarin te gaan. Zou u even willen wachten terwijl ik iemand anders bel?"
Timothy Garton Ash over Vàclav Havel (5 oktober 1936 - 18 december 2011), in: NRC, 31 januari 2003
19
Dec
2011
  Poetins paradox is dat hij wil leven als een Europeaan. Hij weet wat aandelen en obligaties zijn, hij wil vakantie vieren aan de Côte d'Azur, maar hij bestuurt het land alsog het Wit-Rusland of Turkmenistan is. Mensen als hij kunnen niet anders: voor hen is een journalist personeel, een politieke tegenstander doelwit van een 'special operation'.
Victor Sjenderovitsj (Russisch programmamaker), in: NRC, 26 januari 2008
12
Dec
2011
  Men zegt altijd dat sinterklaas voor kinderen is, maar dat is niet zo. Het is een feest voor volwassenen, waar kinderen bij nodig zijn. Zolang er genoeg grote mensen zijn die in hem geloven kunnen we het spel spelen. Want het is een spel, en daarom moet iedereen zich ook aan de regels houden.
Bram van der Vlugt (Sinterklaas 1976 - 2011) in: De Volkskrant, 23 mei 2011
05
Dec
2011
  Silvio Berlusconi: voor een man die al zijn kaarten heeft gezet op fysiek vertoon, dierlijke kracht, schoonheid, potentie en verleiding moet het extra moeilijk zijn om getuige te zijn van zijn fysieke verval.
Marini Nicola (antropoloog), in: De Volkskrant, 11 december 2010
28
Nov
2011
  We reden om vijf uur 's ochtends met een vrachtautootje het Karonge-reservaat in, om leeuwen en cheetah's met zenders te spotten. De locatie gaven we door aan de gidsen die met toeristen naar binnen kwamen. Die konden dan doen alsof ze sporen in het zand hadden gezien.
Floris Dekkers (student), in: De Volkskrant, 28 mei 2011
28
Nov
2011
  Ik schiep er genoegen in om te midden van alle onrust en paniek van het Sinterklaasjournaal juist heel rustig te blijven. Sint wist er niets van of deed alsof hij van niets wist, en juist daardoor kwam alles op zijn pootjes terecht. Inderdaad, een managementstijl waarmee ik misschien ook anderen kan bijstaan.
Bram van der Vlugt (Sinterklaas 1976 - 2011) in: De Volkskrant, 23 mei 2011
14
Nov
2011
  Als thema in de Nederlandse politiek is Europa twintig jaar verwaarloosd. Men heeft Europa gedepolitiseerd, beschouwd als een soort ANWB. Daar kon je toch niet tegen zijn! De bittere ironie is dat wat lange tijd werd gezien als weldadige verwaarlozing een kwaadaardige verwaarlozing blijkt te zijn geweest.
Fred van Staden (directeur Instituut Clingendael), in: NRC, 18 juni 2005
07
Nov
2011
  Op een zaterdagnacht kan de politie niet achter elk incident aanhollen. Als iemand aangeschoten naar zijn auto loopt, laat ik hem niet blazen. Als blijkt dat hij teveel heeft gedronken, ben ik twee man kwijt om de zaak af te handelen. Die hebben we nodig als vechtpartijen uit de hand lopen.
Jan Schreuder (wijkagent Noordwijk), in: De Volkskrant, 20 september 2010
24
Okt
2011
  Ouders bekritiseren openlijk leraren. Ze noemen een leraar een stommeling of een idioot. Als ik vroeger zoiets over mijn leraar gezegd zou hebben, zou mijn vader me gestraft hebben. Of hij zou in elk geval hebben gezegd dat hij zulke taal niet wil horen. Nu doen ouders het zelf.
Frank Furedi (socioloog), in: De Volkskrant, 24 oktober 2009
03
Okt
2011
  Ze had de kracht en de glorie van een gedeelde liefde ervaren. Van mede-aardebewoners vreesde zij alleen domheid en onverdraagzaamheid, en de blinde angst die, massaal tot uitdrukking gebracht, in vernietigend geweld natuurrampen overtreft. Ze hoopte dat haar een milde dood wachtte
Hella S. Haasse (1918 - 2011) 1), in: "Berichten van het blauwe huis", Amsterdam, 1986

(Hella Haase overleden.)
03
Okt
2011
  Zodra de Miljoenennota uitlekt gaat in Den Haag het licht aan in het kippenhok. Iedereen springt meteen onvoorbereid voor de camera om een reactie te geven zonder die driehonderd pagina's te hebben gelezen.
Jack de Vries (spindoctor), in: DWDD, 15 september 2011
19
Sep
2011
  Er is sprake van een enorme verschraling van het openbare debat in Amerika. Het gevolg? Dat is dat nog steeds een groot deel van het Amerikaanse electoraat denkt dat het merendeel van de terroristen van 9/11 Irakezen waren dat er duidelijke banden waren tussen Al-Qaeda en Saddam Hussein en dat deze laatste op het punt stond hun land aan te vallen.
Jan Donkers (journalist, schrijver),in: NRC, 21 augustus 2004
12
Sep
2011
  Here in the United States a Ministry of Culture doesn't exist. And you know why? There is no culture.
Frank Zappa (componist 21 december 1940 – 4 december 1993), in: Interview door Fabio Massari, Los Angeles / Sào Paulo, 1991
05
Sep
2011
  We made the buttons on the screen look so good you'll want to lick them.
Steve Jobs (CEO Apple), in: Fortune, 24 januari 2000
29
Aug
2011
  Tijdens de demonstraties tegen de DDR aan het eind van de jaren tachtig scandeerden burgers: "Wij zijn het volk". Toen de DDR eenmaal was opgeheven werd van die leus niet veel meer vernomen.
Arnon Grunberg (schrijver), in: De Volkskrant, 13 juli 2010
15
Aug
2011
  Merkwaardig vind ik wel de behoefte in Nederland om zich kenbaar te maken. Hier in Vlaanderen is het bij stille liedjes ook stil, terwijl er in Nederland altijd wel iemand is die roept: 'Hier word ik helemaal stil van'.
Raymond van het Groenewoud (zanger), in: Volkskrant Magazine, 5 februari 2011
04
Jul
2011
  Niemand ter wereld heeft in een jaar in alle driesterrenrestaurants van Europa gegeten, zelfs de inspecteurs van Michelin niet.Maar het was hard werken. Als ik erop terugkijk, hadden Sandra en ik onze gezellige momenten in de simpele restaurants waar we tussendoor aten.
Paul van de Bunt (patron-cuisinier restaurant De Leuf), in: Volkskrant Magazine, 5 december 2009
04
Jul
2011
  Ik ben ook niet zo onder de indruk van de Europese Unie, maar zestig jaar geleden werd hier nog een strijd van allen tegen allen gevoerd. Europa is het hoogste dat de mens ooit bereikt heeft.
Susan Neiman (filosofe), in: De Volkskrant, 28 november 2009
20
Jun
2011
  Als God maar niet erg tegenvalt, ik bedoel oud en debiel is, en imbeciel progressief of rood gelul uitkwaakt, of absoluut niets van literatuur begrijpt maar alles 'creatief' of 'ludiek' wil zien. Ik zou graag een God aantreffen, die een goede schoolopleiding heeft gehad, en een paar talen spreekt, en iets gelezen heeft. Soms ben ik wat dat betreft niet geheel gerust.
Gerard Reve (schrijver, 14 december 1923 – 8 april 2006), in: Moedig voorwaarts. Brieven aan Bert en Netty de Groot 1974 - 1997. L.J. Veen, 2007
06
Jun
2011
  Als je iets geheim wilt houden moet je het hardop in de Eerste Kamer roepen.
Elske ter Veld (PvdA Eerste Kamer), in: Gerard van Westerloo, 'Niet spreken met de bestuurder', Amsterdam, 2004